Википедија:Викиштанд

Од Википедија — слободната енциклопедија

Викисело ― проект на здружението на граѓани Споделено знаење. Проектот започна во 2021 година и припаѓа да програмата Заедница, поточно во подпрограмата Поддршка на заедницата.

Мисија и цел[уреди извор]

Со оваа активност се доближува обичниот човек со Википедија преку одржување на уредувачки штанд на јавни места. Секој заинтересиран кој поминува покрај викиштандот, добива кратка обука по википедиско уредување и создава содржина на Википедија на македонски јазик.

Делување[уреди извор]

  1. Барање на места на одржување како што се трговски центри, плоштади, прометни пешачки улици;
  2. Интеракција со можните учесници за време на настанот;
  3. Вовед во Википедија и менторска помош при уредувањето на учесникот;
  4. Промоција на проектот на месното и поширокото население, како и на новинските агенции.

Резиме[уреди извор]

2021[уреди извор]

18 септември

На 18 септември успеавме да го организираме првиот Викиштанд воопшто. Тој беше одржан во Сити Мол во населбата Карпош IV. Осум вкупно лица беа дел од настанот, а од нив четворица учесници создадоа четири статии. Учесниците уредуваа за села и географски топоними во Албанија.

Опфатени статии
Реден
број
Корисник Статија
1 Nikola Kanzurov Паток (Н)
2 Професор 18+ Душница (Н)
3 44martin88 Унгреј (Н)
4 Луната1999 Зејмен (Н)
Галерија


25 септември

Викиштандот на овој датум исто така беше изведен во Сити Мол. Овој пат двајцата активисти на Споделено знаење го привлекоа вниманието на шест луѓе кои создадоа десет статии. Учесниците уредуваа за планини и реки во Словенија, музичари, стадиони, југословенски партизани, италијански фудбалери

Опфатени статии
Реден
број
Корисник Статија
1 Диас12
2 Даглас998
3 Carshalton
4 Niksamiska1908
5 Bubish15
6 Ролиат мот1950
Галерија

2022[уреди извор]

9 април

Повторно во Сити Мол одржавме штанд на Википедија на кој обичните луѓе можеа да се приклучат, да добијат часови за обука и да творат содржини. На овој ден во оваа активност се вклучија вкупно 18 лица (од кои 12 новорегистрирани). Специфична тема не беше одредена и по слободна волја на учесниците беа создадени и подобрени написи за селата од Црна Гора, планини, анатомија, универзитети, неврологија, музички уметници. Беа создадени девет статии, како и три статии кои беа подобрени.

Опфатени статии
Реден
број
Корисник Статија
1 Devreser2022
2 Sabnitla
3 Gnikregrub2022
4 SELENA MARIO
5 Slavjanskiuniverzitet
6 Sofija Radoncic
7 Mihail Stojkoski
8 Кирил Кузманоски
9 Јован Миа
10 Iksvoraws
11 KIKO-123Z
12 Milasuk
Галерија
10 октомври

На 10-ти беше одржано второто издание на Викиштанд, овој пат на нова местоположба - East Gate Mall. Штандот за уредување траеше од 10 до 14 часот. Од вкупно шест лица, четири нови луѓе беа дел од неа и создадоа шест статии од различни теми.

Опфатени статии
Реден
број
Корисник Статија
1 Devreser2019
2 Inamra2022
3 Oigroig2022
4 Мајтајм
Галерија

2023[уреди извор]

25 август

На 25 август, беше отворена сезоната 2023 при проектот „Викиштандови“. По четврти пат го одржавме штандот во Скопје Сити Мол. Вкупното учество на лицата беше 9, вклучувајќи го и едниот член на Споделено знаење. Кога станува збор за содржинска продуктивност, беа создадени 16 статии кои беа на различни теми.

Опфатени статии
Реден
број
Корисник Статија
1 Професор 18+
2 Харимиле
3 ФилипМ14
4 Prilepski my moon
5 Bekim1991
6 Јаре17071994