Општествен закон

Од Википедија — слободната енциклопедија

Општествено право ― унифициран концепт на правото, кој ја заменува класичната поделба на јавното право и приватното право. Поимот и двете се користеле за да означат области на правото кои спаѓаат помеѓу „основните“ приватни и јавни субјекти, како што се корпоративното право, правото за конкуренција, трудовото право и социјалното осигурување,[1] или како унифициран концепт за целото право врз основа на здруженија.[2]

Како реакција на класичната јуриспруденција во 19 век, правните научници ја доведуваат во прашање ригидната поделба помеѓу приватното право и јавното право. Германскиот правен филозоф, Ото фон Гирке работел на развој на сеопфатна историја и теорија на „социјалното право“ (Soziales Recht). Клучните принципи на работата на Гирк биле усвоени и внесени во англиската јуриспруденција од Фредерик В. Мејтланд. Во Франција, Леон Диги го развил концептот на општественото право во неговата книга од 1911 година, Le droit social, le droit individuel et la transformation de l'état. Заедничка нишка е приврзаноста кон социјалната правда во едно демократско општество.[3] Ова станало централно за размислувањето на американските правни реалисти за време на ерата на Лохнер на почетокот на 20 век.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Gunther Teubner, Juridification of Social Spheres: A Comparative Analysis in the Areas of Labor, Corporate, Antitrust and Social Welfare Law (1987)
 2. e.g. G Gurvitch, 'The Problem of Social Law' (1941) 52(1) Ethics 17. E Eichenhofer, ‘Soziales Recht - Bemerkungen zur Begriffsgeschichte’ (2012) 2(2) Soziales Recht 76 and O Gierke, The Social Role of Private Law (2016) translated by E McGaughey
 3. Louis Brandeis, ‘The Living Law’ (1916) 10(7) Illinois Law Review 461

Книжевност[уреди | уреди извор]

 • Ото фон Гирке, Општествената улога на приватното право (2016) во превод и воведен од Е Мекгахи, оригинално Die soziale Aufgabe des Privatrechts ( Берлин 1889 )
 • Léon Duguit, Le droit social, le droit individualuel et la transformation de l'état (1911)
 • Max Weber, Economy and Society (1922) превод уреден од G Roth и C Wittich (1978) том II, гл IX, viii, 886
 • Хуго Синцхајмер, „Хроник фон Јуни 1929“ во Т Рам, Дие Јустиз. Ајнер Хроник (1968) 180
 • Г Гурвич, „Проблемот на општественото право“ (1941) 52(1) етика 17
 • Гинтер Теубнер, јуридификација на социјалните сфери: компаративна анализа во областите на трудот, корпоративното, антимонополското право и правото за социјална заштита (1987)
 • G Gurvitch, L'idee du droit social (1932), G Radbruch, Der Mensch im Recht (1957)
 • Д Грим, Солидарита на Рехтспринцип (1973)
 • A Seifert, 'Von der Person zum Menschen im Recht - zum Begriff des sozialen Rechts bei Hugo Sinzheimer ' (2011) 1(2) Soziales Recht 62
 • E Eichenhofer, 'Soziales Recht - Bemerkungen zur Begriffsgeschichte' (2012) 2(2) Soziales Recht 76
 • Рут Дјукс, Трудовиот устав: трајната идеја за трудовото право (2014) 15-16

Надворешни врски[уреди | уреди извор]