Блог

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Блогирање)

Блог (англиски: blog, од web log) — мрежно место на кое се објавуваат датумски определени објави со редовен ритам и се прикажани во обратен хронолошки редослед (најновиот најгоре).[1] Работењето со блог се нарекува блогирање или разговорно, „блогерај“. Блоговите обично се дело на еден поединец, а повремено и на една мала група и често се тематските определени на еден предмет. Блог, исто така, може да се користи како глагол, што значи да се задржи или да додадете содржина на блог.

Појавата и растот на блогови во доцните 1990-ти се совпадна со доаѓањето на семрежни алатки за издавање кои го олеснија објавувањето на содржини од страна на нетехнички корисници. (Претходно било потребно познавање на технологии како HTML и FTP за да се напишат содржини на веб.)

Иако не е задолжително, повеќето добри и квалитетни блогови се интерактивни дозволувајќи им на посетителите да остават коментари, па дури и пораки едни на други преку GUI елемент на блоговите, а со тоа ја добиваат интерактивноста што ги разликува од други статички мрежни места..[2] Во таа смисла, на блогирањето може да се гледа како форма на друштвено вмрежување. Всушност, блогерите не само што произведуваат содржина која ја објавуваат на нивните блогови, туку исто така имаат изградени социјални односи со своите читатели и други блогери.[3]

Многу блогови овозможуваат коментирање на одредена тема, а други функционираат повеќе како лични онлајн дневници, а некои други функционираат повеќе како онлајн бренд реклами на одреден поединец или компанија. Типичен блог комбинира текст, слики и линкови до други блогови, некое мрежно место и други медиуми во врска со темата која е претставена. Способноста на читателите за оставање на коментари во интерактивен формат е важен дел на многу блогови. Повеќето блогови се главно текстуални, иако некои се фокусираат на уметноста (уметнички блог), фотографии (фотоблог), видео (видео блогирање или vlogging), музика (MP3 блог), и аудио (поткаст). Микроблогирање е уште еден тип на блогирање кој се одликува со многу кратки постови.

Постојат повеќе од 156 милиони јавни блогови.[4]

Историја[уреди | уреди извор]

Терминот "блог" е придонес од Jorn Barger[5] на 17 декември 1997 година. Кратка форма "блог" е користена од Peter Merholz, кој на шега го поделил зборот нетблог во фразата Ние блог во страничната лента на неговиот блог Peterme.com во април или мај 1999 година.[6][7][8] Кратко време потоа, Еван Вилијамс во Pyra Labs го користи "блог" и како именка и како глагол ("на блогот," што значи "да уредувате еден блог или пост на еден блог ") и го создава терминот "блогер" во врска со Pyra Labs" Blogger производ, што доведува до популаризација на терминот.[9]

Потекло[уреди | уреди извор]

Пред блогирањето да стане толку популарно, дигиталните заедници на многу форми, вклучувајќи ги Usenet, комерцијални семрежни услуги како што се Genie, BiX и почетокот на CompuServe, е-mail листи[10] и Bulletin Board System (BBS). Во 1990-тите, создаден е софтвер за семрежен форуми за да работи на разговори со "теми". Теми се актуелни врски меѓу пораките на виртуелен "corkboard."

Модерниот блог еволуирал од онлајн дневник, каде што луѓето го задржуваа водењето на сметка за нивните лични животи. Поголемиот број на такви писатели се нарекувале себеси diarists, новинари, или journalers. Justin Hall, кој започна со лично блогирање во 1994 година, додека бил студент на Swarthmore College, обично е признаен како еден од првите блогери,[11] како и Jerry Pournelle.[12] Dave Winer Scripting News исто така се смета за еден од постарите и потрајните веб блогови.[13][14] Уште еден од почетните бил Wearable Wireless Webcam, онлајн заеднички дневник на личниот живот на лицето комбинирано со текст, видео слики пренесени во живо од преносен компјутер и EyeTap уред за мрежни места во 1994 година. Оваа пракса на полуавтоматско блогирање со видео во живо, заедно со текстот бил наведено како sousveillance, и такви списанија, исто така, се користат како доказ во правни работи.

Раните блогови едноставно беа рачно обновени компоненти на заедничките мрежни места. Сепак, еволуцијата на алатките за олеснување на производство и одржување на веб статии испратени во обратен хронолошки редослед го направи издавачкиот процес изводлив за да многу поголемо, помалку технички запознаено население. На крајот на краиштата, ова резултирало со различни класи на онлајн објавувања што доведе до создавањето на блоговите какви ние ги познаваме денес. На пример, употребата на некој вид на пребарувачки заснован софтвер сега е типичен аспект на "блогирањето". Блоговите можат да бидат услужени од посветен вдомувачи, или тие може да се стартуваат со користење на блог софтвер, или на редовен вдомувач.

Некои рани блогери, како што се The Misanthropic Bitch, кој започна во 1997 година, сметаа на нивнoто онлајн присуство, како zine, пред терминот блог да влезе во секојдневна употреба.

Пораст во популарноста[уреди | уреди извор]

По бавниот почеток, блогирање брзо добива на популарноста. Употребата на блог се шири во текот на 1999 година и годините потоа дополнително се популаризира од страна на речиси истовремено доаѓањето на првиот домаќин на блог алатки:

 • Bruce Ableson започна Отворен дневник во октомври 1998 година што наскоро се зголеми на илјадници онлајн дневници. Отворен дневник го промовира коментарањето од читателите, со што стана прва блог заедница каде што читателите може да додаваат коментари на блогот на записи други писатели ".
 • Brad Fitzpatrick го започна LiveJournal во март 1999 година.
 • Andrew Smales го создаде Pitas.com во јули 1999 година како полесна алтернатива на одржување на "вести на страница" на мрежно место, проследено со Diaryland во септември 1999 година кој се фокусира повеќе на личена заедница на дневници.[15]
 • Evan Williams и Meg Hourihan (Pyra Labs) го лансираа blogger.com во август 1999 (купен од Google во февруари 2003)

Политичко влијание[уреди | уреди извор]

Почетна пресвртница за пораст во важноста на блоговите дојде во 2002 година, кога многу блогери се фокусирале на коментарите од страна на U.S. Senate Majority водачот Trent Lott. Сенаторот Лот, на забава во чест на Сенаторот na САД Strom Thurmond, ја пофали сенаторката Thurmond, сугерирајќи дека САД би било подобро ако Thurmond е избран за претседател. Критичари на Лот гледаа на овие коментари како премолчено одобрување на расна сегрегација, политиката поддржана од Thurmond е 1948 претседателска кампања. Ова гледиште е засилено со документи и снимени интервјуа пронајдени од блогерите. (Види Josh Marshall's Talking Points Memo.) Иако коментарите на Лот биле дадени на јавен настан на кој присуствуваа медиумите, немало големи медиумски организации кои ги пријавија неговите контроверзни коментари додека блоговите ја скршија приказната. Блогирањето помогна да се создаде политичка криза која го принуди Лот да се повлече од водачот на мнозинството.

Слично на тоа, блогови биле меѓу движечките сили на "Rathergate" скандал. За: (телевизиски новинар) Dan Rather беа презентирани документи (на КБС шоу 60 минути ) кој имал конфликт со прифатените сметки на воената служба на претседателот Буш. Блогерите прогласија дека документите се фалсификати и ги претставија доказите и аргументите за поддршка на тој став. Следствено, КБС се извинил за она што го рече велејќи дека има несоодветни техники за известување (види Little Green Footballs). Многу блогери гледаат на овој скандал, како започнување на прифаќање на блогови "од страна на медиумите и како извор на вести и мислења и како средство за примена на политички притисок.

Влијанието на овие приказни даде поголем кредибилитет на блоговите како медиум за ширење вести. Иако често се гледа на нив како на партиски озборувања, блогерите понекогаш го доведуваат начинот на донесување на клучните информации во јавност, па мејнстрим медиумите мора да го следат нивниот пат. Почесто, сепак, вести на блоговите имаат тенденција да реагираат на материјалот кој веќе е објавен од страна на мејнстрим медиумите. Во меѓувреме, има зголемување на бројот на експертски блогови, правејќи ги блоговте извор на длабински анализи. ( Daniel Drezner, J. Bradford DeLong or Brad Setser.)

Мејнстрим популарност[уреди | уреди извор]

Од 2004 година, улогата на блогови стана повеќе мејнстрим, како политички консултант, па и кандидатите почнаа да ги користат како алатки за изразување и формирање на мислења. Блогирањето е основано од страна на политичарите и политичките кандидати да ги искажат мислењата за војни и други прашања и ја зацементираа улогата на блоговите како извор на вести. (Види Howard Dean и Wesley Clark.) Па дури и политичари кои не се активно во кампања, како на пример пратеници како Том Вотсон на Лабуристичка партија (Велика Британија), почнаа да блогираат за да се повржат соконсултантите.

Во јануари 2005, Fortune магазинот претстави список на осумте блогери кои луѓето кои имаат различни бизниси не можат да ги заобиколат: Peter Rojas, Xeni Jardin, Ben Trott, Mena Trott, Jonathan Schwartz, Jason Goldman, Robert Scoble и Jason Calacanis. [16]

Владата на Израел е меѓу првите национални влади кои имаат свој официјален блог.[17] Под раководство на David Saranga, Израелското Министерство за надворешни работи стана активно во усвојување на Web 2.0 иницијативи вклучувајќи и официјален видео блог[17] и политички блог.[18] Министерството за надворешни работи исто така имаa микроблогирачки новински конференции преку Твитер во врска со војната со Хамас, каде Саранга одговара на прашањата на јавноста во стандардни скратени текст пораки за време на новинарската конференција која оди во живо.[19] Прашањата и одговорите подоцна се постирани на IsraelPolitik, официјален политички блог на земјата.[20]

Влијанието на блогирањето по мејнстрим медиумите, исто така, е признаено од страна на владите. Во 2009 година, присуството на американската индустрија за новинарство опадна до тој степен што неколку весници и корпорации поднесоа барање за стечај, што резултира во помалку директна конкуренција меѓу весниците во рамките на истата област во која циркулираат. Дискусии се појавија за тоа дали весникот како индустрија ќе има корист од стимулативен пакет од страна на федералната влада. Американскиот претседател Барак Обама го призна новото влијание на блогирањето на целото општество, велејќи: "Ако насока на сите вести е кон блогосферата, сите мислења, без сериозни проверки на фактите, ниту сериозни обиди да се стават приказните во контекст, она што ќе го добиеме се луѓе да викаат едни на други низ празнината, но без некакво меѓусебно разбирање"."[21]

Видови[уреди | уреди извор]

Постојат многу различни видови на блогови, различни не само во видот на содржини, но исто така и во начинот на кој содржината е дадена или напишана.

Лични блогови
Личен блог, тек на дневник или коментари од страна на поединец, е традиционален и најчест блог. Лични блогери обично се гордеат со своите блог постови, дури и ако нивниот блог никогаш не го прочитале. Блогови често стануваат повеќе од еден од начините за комуникација, тие се начин да се одрази животот, или уметнички дела. Блогирањето може да има сентиментален квалитет. Неколку лични блогови доведоа до слава на мејнстрим, но некои лични блогови брзо добиле голема слава. Еден тип на личен блог, се нарекува микроблог, екстремно се детални и се обидуваат да го фатат моментот во времето. Некои мрежни места, како што се Твитер, им овозможуваат на блогерите да споделат мисли и чувства моментално со пријателите и семејството и тоа многу побрзо отколку испраќање или пишување.
Корпоративни или организациски блогови
Блогот може да биде приватен, како и во повеќето случаи, или може да биде за бизнис цели. Блогови интерно се користат за подобрување на комуникацијата и култура во корпорација или надворешно, за маркетинг, брендирање или односите со јавноста, цели кои се нарекуваат корпоративен блог. Слични блогови за клубови за и општества се нарекуваат клуб блогови, група блогови, или со слични имиња, типична употреба е да се информираат членовите и другите заинтересирани страни на клубот и членски активности.
Според жанр
Некои блогови се фокусираат на одредена тема, како што се политички блог и патувачки блог и (исто така познат какоtravelogs) градинарски блогови, блогови за куќи,[22][23] модни блогови, проектни блогови, блог за образование, класична музика блог, блогови за испробување и правни блогови (често се нарекува како blawgs) или dreamlog. Два најчести типови на жанрот блогови уметност блог и музика блог. Блог кој има дискусии особено за Галерија Дома и семејство не е необично се нарекува мајка блог и еден од популарните е од Erica Diamond кој го создал Womenonthefence.com кој е синдициран месечно од над два милиони читатели.[24][25][26][27][28][29] Додека блоговите кои немаат легитимни цели и кои служат за ширење на спамови се наречени Splog.
Според медиумски тип
Блог кој се состои видеа се нарекува vlog, ако се состои од врски се нарекува linklog, мрежно место кое содржи портфолио на скици се нарекува sketchblog или ако се состои од фотографии е се нарекува фотоблог.[30] Блогови со пократки постови и мешани медиумски типови се наречени tumblelog. Блогови кои се напишани на машина за пишување и потоа скенирани се наречени typecast или typecast блогови; види typecasting (blogging).
Редок вид на блог чиј домаќин е Gopher Protocol е познат како Phlog.
Според уредот
Блогови исто така може да се дефинираат од кој тип на уред се користи за да се компонира. Блог кој е пишуван од страна на мобилен уред како мобилен телефон или PDA може да се нарече moblog.[31]
Обратен блог
Обратен блог е составен од своите корисници, а од еден блогер. Овој систем има одлики на блог, и пишување на повеќе автори. Овие можат да бидат напишани од страна на неколку автори кои придонесуваат на некоја тема или отвораат за некој да пишува. Постои обично некое ограничување на бројот на записи за да се одржи оперативно како Веб Форум.

Заедница и каталогизација[уреди | уреди извор]

Блогосфера
Колективната заедница на сите блогови е позната како блогосферата. Од сите блогови што се на семрежјето по дефиниција, тие може да се видат како меѓусебно поврзани и друштвено вмрежени, преку блоговии, коментари, повратни линкови, (Правила на форумот) и линкови. Дискусиите "во блогосферата" повремено се користат од страна на медиумите како мерач на јавното мислење за различни прашања. Поради нови, неискористени заедници на блогерите може да се појават во просторот на неколку години, семрежниот пазар обрнува сè поголемо внимание на "трендовите во блогосферата".[32]
Блог пребарувачи
Неколку блог пребарувачи се користат за пребарување на блог содржини, како што се Bloglines, BlogScope, и Наука. Наука, која е еден од најпопуларните блог пребарувачи, обезбедува тековни информации за двете популарни пребарувања и тагови и се користи за да се категоризираат блог постови.[33] Истражувачката заедница работи на надминување на едноставни клучни зборови за пребарување, со измислување нови начини да се движите низ огромни количини на информации присутни во блогосферата, како што е демонстрирано од проекти како BlogScope.
Заедници и директориуми за блогирање
Постојат неколку онлајн заедници кои ги поврзуваат луѓето цо блогови и блогери со други блогери, вклучувајќи ги BlogCatalog и MyBlogLog.[34] Платформите за блогирање насочени кон интересите исто така се на располагање. На пример, Blogster има доста голема заедница на политички блогери меѓу нејзините членови. Global Voices агрегира меѓународни блогери ". Со акцент на гласови кои обично не се слушнале во меѓународните мејнстрим медиуми."[35]
Блогирање и реклами
Тоа е заедничко за блогови со функција да рекламираат или финансиски да бидат од корист за блогерот или да го промовираат она што му се допаѓа на блогерот. Популарноста на блоговите, исто така, доведе до "лажни блогови" во кои компанија ќе создаде фиктивни блогови како маркетинг алатки за промовирање на производот.[36]

Популарност[уреди | уреди извор]

Истражувачите ја анализирале динамиката за тоа како блоговите станале популарни. Во основа постојат две мерки на ова: популарност преку цитати, како и популарност преку припадност (т.е. блогрол). Основниот заклучок од студиите на структурата на блогови е дека додека е потребно време за еден блог да стане популарен преку blogrolls, permalinks може да ја зголеми популарноста побрзо и можеби повеќе е показател за популарност и авторитет од blogrolls, бидејќи тие означуваат дека луѓето всушност ја читаат содржината на блогот и сметаат дека е вредна или споменета во одредени случаи.[37]

Бlogdex проектот бил лансиран од страна на истражувачите во MIT Media Lab за да пребаруваме Веб и се собираат податоци од илјадници блогови, со цел да се испита нивните социјални својства. Тоа се собраа оваа информација за повеќе од 4 години, и автономно следи најмногу заразна информации ширење во блог заедницата, пласман него од страна на неотдавнашност и популарност. Затоа може да се смета за прв примерна на memetracker. Проектот е веќе не е активен, но слична функција е сега бил од tailrank.com.

За блоговите се дадени ранкирања од страна на Technorati врз основа на бројот на дојдовни врски и „Alexa Internet“ врз основа на веб хитови на Алекса Toolbar корисници. Во август 2006 година, Technorati покажа дека повеќето поврзувања до блог на семрежјето беа на кинески глумица Ксу Jinglei.[38] Кинескиот медиум Xinhua објави дека овој блог прима повеќе од 50 милиони прегледи на страна, велејќи дека со тоа е најпопуларниот блог на светот.[39] Technorati отцени дека Boing boing е најчитан групно напишан блог.

Замаглување на средствата за јавно информирање[уреди | уреди извор]

Многу блогери, особено оние кои се ангажирани во новинарство, се разликуваат од мејнстрим медиумите, додека другите се припадници на тие медиуми и работат преку различни канали. Некои институции гледаат на блогирањето како средство за "приближување околу филтерот" и туркање на пораки директно на јавноста. Некои критичари се загрижени дека блогерите не почитуваат ниту авторски права ниту улогата на масовни медиуми во презентирањето на веродостојни вести на општеството. Блогерите и други соработници на кориснички генерирани содржини го поддржуваат Време списанието во именување на 2006 како нивна година person of the year| лице на година како "Вие" (т.е. ние самите).

Многу од мејнстрим новинарите, пак, пишуваат свои блогови, според CyberJournalist.net J-блог листа ги има над 300. Првото познато користење на блогот на мрежно место за вести било во август 1998 година, кога Џонатан Dube од Шарлот Обсервер објавил еден хронолошки ураган Бони.[40]

Некои блогери се имаат пренасочено кон медии. Следниве блогери (и други) се имаат појавувано на радио и телевизија: Duncan Black (познат по неговиот псевдоним, Atrios), Glenn Reynolds (Instapundit), Markos Moulitsas Zúniga (Daily Kos), Alex Steffen (Worldchanging), Ana Marie Cox (Wonkette), Nate Silver (FiveThirtyEight.com) и Ezra Klein (Ezra Klein блог во Американски проспект, сега во Washington Post). Од друга страна, Hugh Hewitt е пример на личност на мас-медиумите која се пресели во друг правец, додавајќи го неговото присуство и во "старите медиуми" со тоа што е влијателен блогер.

Блоговите исто така имаат влијание врз малцински јазици со што ги спојува заедно оние кои го зборуваат јазикот и оние кои го учат ова е особено забележливо со блогови во галски јазици. Издаваштво на малцински јазик (може да му недостасува економската оправданост) може да ја најде својата публика преку евтино блогирање.

Постојат многу примери за блогери кои имаат објавени книги врз основа на своите блогови, на пример, Салам Пакс, Елен Simonetti, Џесика Катлер, ScrappleFace. Блог засновани книги го добиваат името на блогот. Наградата за најдобра блог-заснована книга била иницирана во 2005 година,[41] наречена Лулу Блукер награда.[42] Сепак успехот e невозможен офлајн бидејќи многу од овие книги не се продаваат толку добро како блоговите. Само блогерот Tucker Max успеа да се најде во New York Times Bestseller List.[43] Книгата заснована на блогот на Julie Powell "Јули/Јулија Проект" била филмувана како Јули и Јулија и е прва таква филмувана книга.

Потрошувачки генерирани реклами во блогови[уреди | уреди извор]

Потрошувачки генерирани реклами е релативно нов и контроверзен развој и создаде нов модел на маркетинг комуникација од бизниси на потрошувачи. Помеѓу различните форми на рекламирање на блогот, од најконтроверзни се спонзорираните постови.[44] Тоа се блог записи или мислења кои и може да бидат во форма на коментари, осврти, мислења, видеа, итн, а вообичаено содржат линк назад кон саканата страница со користење на клучни зборови.

Блоговите доведоа до некои безинтермедијации и распаѓање на традиционалниот модел на рекламирање каде што компаниите можат да ги прескокнат рекламните агенции (претходно само интерфејс со клиентите) и во контакт со клиенти директно да се рекламираат себе. Од друга страна основани се нови компании специјализирани во блог рекламирање за да ги искористат предностите на овој нов развој.

Сепак, постојат многу луѓе кои гледаат негативно на овој нов развој. Некои веруваат дека каква било форма на стопанска дејност на блоговите ќе го уништи кредибилитетот на блогосферата.[45]

Правни и социјални последици[уреди | уреди извор]

Блогирањето може да резултира со голем број на правни обврски и други непредвидени последици.

Клевета или одговорност[уреди | уреди извор]

Неколку случаи се донесоа пред националните судови против блогери во врска со прашањата за клевета или одговорност. Исплаќањата на САД во врска со блогирањето изнесуваат 17.400.000 $ до 2009 година, а во некои случаи тие биле опфатени со заштитно осигурување.[46] Судовите одговорија со мешани пресуди. Семрежните услужници (ISP), во принцип, се имуни од одговорност за информациите што потекнуваат од трети лица (САД и ЕУ Директива 2000/31/ЕЗ).

Во Doe против Cahill, во Делавер Врховниот суд се сметало дека строги стандарди треба да бидат исполнети за да се демаскира анонимен пост и на блогерите и исто така е необичен чекор на разрешување на случајот клевета (како неоснована под американскиот закон за клевета), наместо да се однесе назад кон суд за разгледување.[47] Во бизарен пресврт, Cahills беа во можност да се здобиат со идентитетот на John Doe, кој испадна да биде лицето во кое се сомневаа: е градоначалникот на градот, политички соперник советникот Cahill. Cahills ја менува нивната оригинална жалба, а градоначалникот го реши случајот наместо да оди на суд.

Во јануари 2007 година, два истакнати Малезиски политички блогери, Џеф Ooi и Ahiruddin Attan, се тужени од страна на про-владиниот весник, The New Straits Times Press (Malaysia) Berhad, Kalimullah bin Masheerul Hassan, Hishamuddin bin Aun and Brenden John a/l John Pereira за наводна клевета. Тужителот бил поддржан од страна на малезиската влада.[48] По примерот на малезиската влада предложено е да се "регистрираат" сите блогери во Малезија со цел за подобра контрола на партиите против нивниот интерес.[49] Ова е прв ваков правен случај против блогери во земјата.

Во САД, блогерот Aaron Wall е тужен од страна на сообраќајот на енергија за клевета и објавување на трговски тајни во 2005 година.[50] Според Wired Magazine, сообраќајот на енергија бил "исклучен од Google за наводно местење на резултатите од пребарувањето." [51] Ѕид и други "бела капа" оптимизации при пребарување се изложени од консултантите на шверц на енергија во она што тие тврдат бил обид да се заштити јавноста. Случајот се обрати на лигаво правно прашањето кое е одговорно за коментарите што се објавуваат на блогови.[52] Случајот е разрешен поради недостаток на лична јурисдикција, а сообраќајот на енергија не успеа да се жали во рамките на дозволениот период.[53].

Во 2009 година, контроверзна и просторно ограничена одлука на David Eady одбила да одобри да се заштити анонимноста на Ричард Хортон.[54]

Во 2009 година, NDTV издадала правни информации на индискиот блогер Kunte за блог пост каде го критикуваат нивното покривање на Мумбаи нападите.[55] Блогерот безусловно се повлече од функцијата, што резултирало со тоа што неколку индиски блогери ја критикуваа NDTV дека се обидува да ги замолчи критичарите.[56]

Вработување[уреди | уреди извор]

Вработените кои споделуваат на блог за елементи од нивното место на вработување може да почне да влијаат на брендот на нивниот работодавец. Во принцип, обиди од страна на вработените блогери да се заштитат од одржување на анонимност се покажаа како неефикасни.[57] Делта Воздушни Линии отпушти стјуардеса Елен Simonetti, бидејќи таа објавила фотографии на себеси во униформа во авион и поради коментарите што ги објавувала на својот блог "Кралица на Небото: Дневникот на една стјуардеса" работодавачот ја се сметал за непристојна.[58][59] Овој случај ја нагласи ситуацијата со личното блогирање и слободата на изразување наспроти права и обврски кон работодавачот и така добил широко внимание на медиумите. Simonetti презеде правни мерки против авиокомпанијата за "незаконско прекинување, клевета на карактерот и загубени идни плати".[60] Тужбата била одложена додека Делта била во стечајна постапка.[61] Во почетокот на 2006 година, на Ерик Ringmar, виш предавач на Лондонската школа за економија, му било наредено од страна на претседавачот на неговиот оддел "да ги симни и да ги уништи" неговиот блог во која разговара за квалитетот на образованието во училиштето.[62]

Mark Cuban, сопственик на Далас, бил казнет во текот на 2006 година од НБА за плејофот за критикување на НБА претставници на судот и на неговиот блог.[63]

Mark Jen бил отпуштен во 2005 година, по 10 дена од вработувањето како асистент на производ менаџер во Google за дискутирање на корпоративните тајни на неговиот личен блог, тогаш наречен 99zeros и хостиран на Google во сопственост на Blogger услуги.[64] Тој пишувал блогови за необјавени производи и компаниските финансии една недела пред објавувањето на приходи на компанијата. Тој бил отпуштен два дена откако тој во согласност со барањето на неговиот работодавец го отстраниле чувствителниот материјал од неговиот блог.[65]

Во Индија, блогерот Gaurav Sabnis поднесе оставка од IBM по неговите постови со изложување на лажни тврдења за управување со училиштето, IIPM што доведе до закани од управувањето на IIPM претее дека ќе ги запалат нивните лап-топ компјутери на IBM како знак на протест против него.[66]

Jessica Cutler, со псевдонимот "The Washingtonienne",[67] имала блог за нејзиниот сексуален живот, додека била вработена како асистент Конгресот. Откако блогот бил откриен, таа била отпуштена,[68] таа напиша роман врз основа на нејзините искуства и блогот : На Washingtonienne: Роман. Катлер во моментов е тужена од страна на еден од нејзините поранешни љубовници во случај што може да се утврди до кој степен блогерите се должни да ја заштитат приватноста на нивните вистински животни соработници.[69]

Catherine Sanderson ака Petite Anglaise ја изгуби својата работа во Париз во британска сметковотствена фирма поради објавување на блог.[70] Иако со оглед дека блогот бил прилично анонимен, некои од описите на фирмата и некои од нејзините луѓе беа препознатливи. Sanderson подоцна доби надомест на штета од британската фирма.[71]

Од друга страна, Penelope Trunk напиша оптимистичка статија во Boston Globe во 2006 година, насловен како "блогови" суштински "за добра кариера".[72] Таа била една од првите новинари да истакне дека голем дел од блогерите се професионалци и дека добро напишан блог може да помогне во привлекувањето на работодавците.

Политички опасности[уреди | уреди извор]

Блогирање понекогаш може да има непредвидени последици кај политички чувствителни области. Блоговите многу потешко може да се контролираат од емитување, па дури и од печатените медиуми. Како резултат на тоа, тоталитарна и авторитарните режими често бараат да се потиснат блоговите и / или да се казнат оние кои ги одржуваат.

Во Сингапур, двајца етнички кинези беа во затвор според законот на земјата за објавување анти-муслимански забелешки во нивните блогови.[73]

Блогерот од Египет, Карим Амер бил обвинет за навреда на египетскиот претседател Хосни Мубарак и исламскиот универзитет преку својот блог. Тоа е првпат во историјата на Египет блогер да биде обвинет. По кратко судење на седница што се одржа во Александрија, блогерот е прогласен за виновен и осуден на затворска казна од три години за навреда на исламот и поттикнување буни, и една година за навреда на Мубарак.[74]

Египетскиот блогер Абдел Monem Махмуд бил уапсен во април 2007 година за анти-владините пишувањата на неговиот блог.[75] Монем е член на забранетото Муслиманско Братство.

По изразување мислења во неговиот личен блог за состојбата на суданските вооружени сили, Jan Pronk, Специјалниот претставник на Обединетите Нации за Судан, доби три дена однапред да го напушти Судан. Суданската армија барала негова депортација.[76][77][78]

Во Мианмар, Nay Phone Latt, блогер бил осуден со 20 години затвор за постирање на цртана карикатура на претседателот на државата Than Shwe.[79]

Лична сигурност[уреди | уреди извор]

Една последица на блогирањето е можноста за напади или закани против блогерот, понекогаш и без некоја очигледна причина. Кети Сиера, автор на едноставен блог "Создавање на страствени корисници",[80] била целта на ваквите закани и навреди па таа го откажана нејзиниот воведен говор на конференција за технологија во Сан Диего стравувајќи за својата безбедност.[81] Додека анонимноста на блогерот е често нејасена, семрежни тролови кои ќе го нападнат еден блогер со закани или навреди може да се охрабрени од анонимноста. Сиера и нејзините поддржувачи започнаа онлајн дискусија во насока на справување со навредливо онлајн однесување [82] и создадоа блогерски код на однесување.

Однесување[уреди | уреди извор]

Кодексот на однесување на блогери е предлог на Тим О'Рајли за блогери за спроведување на учтивост на своите блогови со тоа што ќе се цивилни меѓу себе и модерирање на коментари на нивниот блог. Кодот е предложен поради закани упатени до блогерот Кети Сиера.[83] Идејата за кодексот за првпат била најавена од страна на BBC News, кој го цитирал О'Рајли велејќи: "Јас мислам дека нам ни треба некаков код на однесување за тоа што е прифатливо однесување, се надевам дека нема да дојде преку било кој вид на пропис туку дека ќе дојде преку само-регулатива."[84]

O'Reilly и други имаа листа од седум идеи:[85][86][87][88][89]

 1. Преземете ја одговорноста не само за своите зборови, туку и за коментарите кои се овозможени на вашиот блог.
 2. Етикетирајте го вашото ниво на толеранција за навредлив коментари.
 3. Размислете за елиминирање на анонимни коментари.
 4. Игнорирајте тролови
 5. Разговарајте офлајн и разговарајте директно или најдете посредник кој може да го стори тоа.
 6. Ако знаете некој што се однесува лошо, кажете им го тоа.
 7. Немој ништо да кажувате онлајн ако не би рекле во лице.

Дополнително за читање[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Blood, Rebecca (September 7, 2000). „Weblogs: A History And Perspective“.
 2. Mutum, Dilip; Wang, Qing (2010). „Consumer Generated Advertising in Blogs“. Во Neal M. Burns, Terry Daugherty, Matthew S. Eastin (уред.). Handbook of Research on Digital Media and Advertising: User Generated Content Consumption. 1. IGI Global. стр. 248–261.CS1-одржување: повеќе имиња: список на уредници (link)
 3. Gaudeul, Alexia and Peroni, Chiara (2010) Reciprocal attention and norm of reciprocity in blogging networks, Economics Bulletin, 30(3), pp. 2230-2248
 4. „BlogPulse“. The Nielsen Company. February 16, 2011. Архивирано од изворникот 2012-06-04. Посетено на 2011-02-17.
 5. „After 10 Years of Blogs, the Future's Brighter Than Ever“. Посетено на 2008-06-05.
 6. „It's the links, stupid“. The Economist. 2006-04-20. Посетено на 2008-06-05.
 7. Merholz, Peter (1999). „Peterme.com“. The Internet Archive. Архивирано од изворникот на 1999-10-13. Посетено на 2008-06-05.
 8. Kottke, Jason (2003-08-26). „kottke.org“. Посетено на 2008-06-05.
 9. Origins of "Blog" and "Blogger" Архивирано на 21 февруари 2009 г., American Dialect Society Mailing List (Apr. 20, 2008).
 10. The term "e-log" has been used to describe journal entries sent out via e-mail since as early as March 1996.Norman, David (2005-07-13). „Users confused by blogs“. Архивирано од изворникот ([мртва врска]Scholar search) на 2007-06-07. Посетено на 2008-06-05.„Research staff and students welcome 'E-Log'. University College London. 2003. Архивирано од изворникот на 2007-08-12. Посетено на 2008-06-05.
 11. Harmanci, Reyhan (2005-02-20). „Time to get a life — pioneer blogger Justin Hall bows out at 31“. San Francisco Chronicle. Посетено на 2008-06-05.
 12. Chaos Manor in Perspective: "I can make some claim to this being The Original Blog and Daybook. I certainly started keeping a day book well before most, and long before the term "blog" or Web Log was invented. BIX, the Byte information exchange, preceded the Web by a lot, and I also had a daily journal on GE Genie. All that was long before the World Wide Web." -- Jerry Pournelle
 13. Paul Festa (2003-02-25). „Newsmaker: Blogging comes to Harvard“. CNET. Посетено на 2007-01-25.
 14. "...Dave Winer... whose Scripting News (scripting.com) is one of the oldest blogs."David F. Gallagher (2002-06-10). „Technology; A rift among bloggers“. New York Times.
 15. Jensen, Mallory A Brief History of Weblogs Архивирано на 11 април 2008 г.
 16. „Fortune.com“. Архивирано од изворникот на 2005-01-01. Посетено на 2012-01-18.
 17. 17,0 17,1 Israel Video Blog aims to show the world 'the beautiful face of real Israel', Ynet, February 24, 2008.
 18. Latest PR venture of Israel's diplomatic mission in New York attracts large Arab audience, Ynet, June 21, 2007.
 19. Battlefront Twitter Архивирано на 10 ноември 2011 г., Haviv Rettig Gur, The Jerusalem Post, December 30, 2008.
 20. The Toughest Q’s Answered in the Briefest Tweets, Noam Cohen, The New York Times, January 3, 2009. January 5, 2009.
 21. Journalists deserve subsidies too Архивирано на 24 март 2014 г., Robert W. Mcchesney and John Nichols, Delaware Online, November 3, 2009. November 10, 2009.
 22. Stephan Metcalf, "Fixing a Hole", New York Times, March 2006
 23. Jennifer Saranow, "Blogwatch: This Old House", Wall Street Journal, September 2007
 24. Casserly, Meghan and Goudreau, Jenna. Top 100 Websites For Women 2011, Forbes, June 23, 2011
 25. Paul, Pamela (2004-04-12). „The New Family Album“. TIME. Архивирано од изворникот на 2010-01-18. Посетено на 2010-03-31.
 26. Carpenter, MacKenzie (2007-10-31). „More women are entering the blogosphere - satirizing, sharing and reaching a key demographic“. Post-gazette.com. Посетено на 2010-03-31.
 27. Brown, Jonathan (2005-02-05). „The drooling minutiae of childhood revealed for all to see as 'Mommy blogs' come of age“. The Independent. London. Посетено на 2010-03-30.
 28. „Living“. Omaha.com. Архивирано од изворникот на 2008-05-15. Посетено на 2010-03-31.
 29. Jesella, Kara (2008-07-27). „Blogging's Glass Ceiling“. The New York Times. Посетено на 2010-03-26.
 30. „What is a photoblog“. Photoblogs.org Wiki. Архивирано од изворникот на 2007-03-20. Посетено на 2006-06-25.
 31. „Blogging goes mobile“. BBC News. 2003-02-23. Посетено на 2008-06-05.
 32. See for instance:
 33. „Welcome to Technorati“. unknown. Архивирано од изворникот на 2008-05-05. Посетено на 2008-06-25. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 34. „About MyBlogLog“. MyBlogLog. Архивирано од изворникот на 2007-06-29. Посетено на 2007-06-29.
 35. „Global Voices: About“. GlobalVoices.org. Посетено на 2011-04-02.
 36. Gogoi, Pallavi (2006-10-09). „Wal-Mart's Jim and Laura: The Real Story“. BusinessWeek. Посетено на 2008-08-06.
 37. Marlow, C. Audience, structure and authority in the weblog community Архивирано на 28 септември 2011 г.. Presented at the International Communication Association Conference, May, 2004, New Orleans, LA.
 38. Fickling, David,Internet killed the TV star, The Guardian NewsBlog, 15 August 2006
 39. „Xu Jinglei most popular blogger in world“. China Daily. 2006-08-24. Посетено на 2008-06-05.
 40. „Blogging Bonnie“. Poynter.org. 2003-09-18.
 41. „Blooker rewards books from blogs“. BBC News. 2005-10-11. Посетено на 2008-06-05.
 42. „Blooker prize honours best blogs“. BBC News. 2007-03-17. Посетено на 2008-06-05.
 43. St, Warren (2006-04-16). „Dude, here's my book“. Nytimes.com. Посетено на 2010-07-31.
 44. Mutum, Dilip and Wang, Qing (2010). “Consumer Generated Advertising in Blogs”. In Neal M. Burns, Terry Daugherty, Matthew S. Eastin (Eds) Handbook of Research on Digital Media and Advertising: User Generated Content Consumption (Vol 1), IGI Global, 248-261.
 45. Techchrunch.com: Payperpost.com offers to sell your soul, Kirkpatrick, M. (2006, June 30).
 46. McQueen MP. (2009). Bloggers, Beware: What You Write Can Get You Sued. WSJ.
 47. Doe v. Cahill, 884 A.2d 451 (Del. 2005).
 48. „New Straits Times staffers sue two bloggers“. Reporters Without Borders. 2007-01-19. Архивирано од изворникот 2008-06-08. Посетено на 2008-06-05.
 49. „Government plans to force bloggers to register“. Reporters Without Borders. 2007-04-06. Архивирано од изворникот 2008-06-11. Посетено на 2008-06-05.
 50. Kesmodel, David (2005-08-31). „Blogger Faces Lawsuit Over Comments Posted by Readers“. Wall Street Journal Online. Архивирано од изворникот на 2013-07-22. Посетено на 2008-06-05.
 51. Wired Magazine, Legal Showdown in Search Fracas, Sept 8, 2005
 52. „Slashdot, Aug 31“. Yro.slashdot.org. 2005-08-31. Посетено на 2010-07-31.
 53. Sullivan, Danny (2006-04-13). „SearchEngineWatch“. Blog.searchenginewatch.com. Архивирано од изворникот на 2009-02-04. Посетено на 2010-07-31.
 54. „Ruling on NightJack author Richard Horton kills blogger anonymity“. Архивирано од изворникот на 2011-08-29. Посетено на 2012-01-18.
 55. „Barkha versus blogger“. The Hoot. Архивирано од изворникот на 2017-10-18. Посетено на 2009-02-02.
 56. „Indian bloggers criticizing NDTV“. Архивирано од изворникот на 2009-02-12. Посетено на 2012-01-18.
 57. Sanderson, Cathrine (2007-04-02). „Blogger beware!“. London: Guardian Unlimited. Посетено на 2007-04-02.
 58. Twist, Jo (2004-11-03). „US Blogger Fired by her Airline“. BBC News. Посетено на 2008-06-05.
 59. „Delta employee fired for blogging sues airline“. USA Today. 2005-09-08. Посетено на 2008-06-05.
 60. „Queen of the Sky gets Marching orders“. The Register. 2004-11-03. Посетено на 2008-06-05.
 61. „Deltadocket.com“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2007-06-14. Посетено на 2007-06-14.
 62. MacLeod, Donald (2006-05-03). „Lecturer's Blog Sparks Free Speech Row“. London: The Guardian. Посетено на 2008-06-05. See also Forget the Footnotes Архивирано на 13 април 2006 г.
 63. „NBA fines Cuban $200K for antics on, off court“. ESPN. 2006-05-11. Посетено на 2008-06-05.
 64. Hansen, Evan (2005-02-08). „Google blogger has left the building“. CNET News. Посетено на 2007-04-04.
 65. „Official Story, straight from the source“. Архивирано од изворникот на 2008-07-25. Посетено на 2012-01-18.
 66. „Express India“. Cities.expressindia.com. Посетено на 2011-01-30.
 67. Washingtoniennearchive.blogspot.com
 68. „The Hill's Sex Diarist Reveals All (Well, Some)“. The Washington Post. 2004-05-23. Посетено на 2008-06-05.
 69. „Steamy D.C. Sex Blog Scandal Heads to Court“. The Associated Press, MSNBC. 2006-12-27. Посетено на 2008-06-05.
 70. „Bridget Jones Blogger Fire Fury“. CNN. 2006-07-19. Посетено на 2008-06-05.
 71. „Sacked "petite anglaise" blogger wins compensation claim“. AFP. 2007-03-30. Архивирано од изворникот на 2007-03-30. Посетено на 2008-06-05.[мртва врска]
 72. Boston.com
 73. Kierkegaard, Sylvia (2006). „Blogs, lies and the doocing: The next hotbed of litigation?“. Computer Law & Security Report. 22 (2): 127. doi:10.1016/j.clsr.2006 јануари 002 Проверете ја вредноста |doi= (help).
 74. „Egypt blogger jailed for "insult". BBC News. 2007-02-22. Посетено на 2008-06-05.
 75. Ana-ikhwan.blogspot.com
 76. „Sudan expels U.N. envoy for blog“. CNN. 2006-10-22. Посетено на 2007-03-14.
 77. „UN envoy leaves after Sudan row“. BBC NEWS. BBC. 23 October 2006. Посетено на 2006-10-24.
 78. „Annan confirms Pronk will serve out his term as top envoy for Sudan“. UN News Centre. UN. 27 October 2006. Посетено на 2008-06-05.
 79. „Burma blogger jailed for 20 years“. BBC News. 2008-11-11. Посетено на 2010-03-26.
 80. Headrush.typepad.com
 81. Pham, Alex (2007-03-31). „Abuse, threats quiet bloggers' keyboards“. Los Angeles Times. Архивирано (PDF) од изворникот 2008-06-25. Посетено на 2008-06-05.
 82. „Blog death threats spark debate“. BBC News. 2007-03-27. Посетено на 2008-06-05.
 83. Tim O'Reilly (2007-03-03). „Call for a Blogger's Code of Conduct“. O'Reilly Radar. Посетено на 2007-04-14.
 84. „Call for blogging code of conduct“. BBC News. 2007-03-28. Посетено на 2007-04-14.
 85. „Draft Blogger's Code of Conduct“. Radar.oreilly.com. Посетено на 2011-01-30.
 86. „Blogger's Code of Conduct at Blogging Wikia“. Blogging.wikia.com. Архивирано од изворникот на 2011-04-30. Посетено на 2011-01-30.
 87. „MilBlogs Rules of Engagement“. Yankeesailor.us. 2005-05-20. Архивирано од изворникот на 2008-05-14. Посетено на 2011-01-30.
 88. Code of Conduct: Lessons Learned So Far, by Tim O'Reilly
 89. „Blogger Content Policy“. Blogger.com. Посетено на 2011-01-30.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]