Хосни Мубарак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мухамед Хосни Мубарак

Мухамед Хосни Мубарак (арап. محمد حسني مبارك; Мусаја, 4 мај 1928 - 25 февруари 2020) — египетски политичар, поранешен претседател на Египет кои бил на таа функција од 14 октомври 1981 г. до 11 февруари 2011 г. Бил пилот бомбардер во египатската војска. После војната кариера станал потпретседател на Египет. После убиството на Анвара ел-Садата 6 октомври 1981 г. станал претседател на Египет.

Као претседател на Египет Хосни Мубарак бил еден од најмоќните политичари на Блискиот Исток. Моќта која ја поседувал во самиот Египет бил сеопфатна, така да можат да го сметаат за диктатор. Познат е по својата неутрална позиција во израелско-арапско конфликт и како општо прифатениот преговарач .

По повеќенеделна демонстрации, на која према процените УНа усмртила повеќе од 300 луѓе, 2011 година дава оставка од местото на претседател Египет и заедно со семејство од Каиро оди во Шарм ел Шеик. Неговата одлука поддржана од војската и најавила укинување на вонредната состојба.