Поткаст

Од Википедија — слободната енциклопедија
На ајфон се слуша поткаст

Поткаст[1] (англиски: podcast) — дигитална податотека што содржи аудио или аудио-видеоснимка што се дистрибуира преку семрежјето и е наменета да се гледа или слуша на сметач, дигитален преносен плеер (како што е iPod) или телевизија, како што е пример, Apple TV.[2]

Серијата за поткасти обично содржи еден или повеќе повторувани домаќини вклучени во дискусија за одредена тема или тековен настан. Дискусијата и содржината во рамките на поткастот може да варираат од внимателно напишано до целосно импровизирано. Поткастите сврзуваат промислена и уметничка продукција на звук со тематски проблеми што се движат од научни истражувања до новинарство во животот. Многу серии на поткасти обезбедуваат поврзана веб-страница со врски и белешки за шоу, биографии на гости, транскрипти, дополнителни ресурси, коментари, па дури и форум во заедницата посветен на дискутирање на содржината на емисијата.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Заради едначење по звучност, „д“ ќе премине во „т“ — поткаст.
  2. „What Is A Podcast And How Do They Work? — Podcast Insights®“ (англиски). Посетено на 2021-04-22.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]