Берзити

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Берзити (Брсјаци, Верзити) биле јужнословенско племе кое прв пат се споменува под името Верзети или Велегезети во „Чудата на свети Димитрија“, а во врска со една од опсадите на Солун. Во 799 год. словенскиот кнез Акамир заедно со Хеладиките (домашните Грци) прави заговор против византиската царица Ирина. Акамир во тоа време бил независен словенски архон на областа Верзетиjа, а која се наоѓала во Тесалија. Присуство на словенски племиња во Тесалија е потврдено и со археолошки наоди од 7-9 век, каде се присутни и голем броj рани словенски топоними.

Потекло на Берзитите[уреди | уреди извор]

Берзитите, како и најголем број од словенските племиња кои ја населиле тероторијата на регионот Македонија припаѓаат на јужната словенска група тнр. Склавини. Баварскиот географ Geographus Bavarus од 9 век ги забележува Берзитите/Верзитите како Vereziti и ги населувале областите на денешна источна Германија, западна Чешка и југозападна Полска, поточно меѓу градовите БауценЕрфуртПрага — Краков.[1] Во 9 век Берзитите сеуште постоеле како засебен етнос во централна Европа и таму имале 10 градови (Verizane ciuitates X). Еден дел од племето се населил во градот Брест во Белорусија, а друг дел, наречен Брсјаци, заминал кон југ, на Балканот. Затоа, и ден денес, луѓето кои живеат во околината на Демир Хисар и делови од Кичевско, Охридско и Велешко се наречени Брсјаци, а и голем дел на битолчани, поради доселувањето од демирхисарско.

Берзитите[уреди | уреди извор]

Берзитите заедно со останатите словенски племиња во 7 век формирале Склавинија т.е. кнежевство.[се бара извор] Познатиот хроничар Теофан Конфесор[2] спомнува дека Берзитите, како вазали плаќале данок прво на Византија, а од 9 век данокот го плаќале на Бугарија.

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Descriptio civitatum et regionum ad septentrionalem plagam Danubii, Geographus Bavarus
  2. Theophanes, ibid., p, 447,10–13