Ана Вивода

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ана Вивода
Ana Vivoda
Роден/а10 септември 1979
Риека,  Социјалистичка Федеративна Република Југославија денес  Хрватска
Занимањесликар, педагог, графичар

Ана Вивода - хрватски: Ana Vivoda, роденa во Риека, на 10 септември 1979 - Таа е припадник на помладата генерација хрватски уметници чие истражување беше проследено со стекнувањето на првиот уметнички докторат од областа на графиката во Хрватска.

Животопис[уреди | уреди извор]

Дипломирала на Катедрата за ликовни уметности при Филозофскиот факултет, на Универзитетот во Риека во 2002 година. Постдипломските студии (Проектни студии) ги завршила на Кралскиот универзитетски колеџ за ликовни уметности во Стокхолм , Шведска. Докторирала на Академијата за ликовни уметности на Универзитетот во Загреб во 2013 година.

Работела на Академијата за применети уметности, Универзитетот во Риека, Факултетот за образование на наставници во Риека, Катедрата во Госпиќ , а од 2011 година е доцент на Катедрата за образование на наставници во Госпиќ при Универзитетот во Задар. За вонреден професор е избрана во 2017 година. Излагала на повеќе ликовно-научни конференции.[1].

Изложбени активности[уреди | уреди извор]

Таа е член на Хрватското друштво на ликовни уметници .

Организирала повеќе самостојни изложби на графики и цртежи (во Риека, Мадрид, Загреб, Пула, Лошињ, Ниш).

Учествувала на стотина меѓународни изложби на графики, цртежи и уметнички книги - Меѓународно триенале за печатење во Краков, меѓународно графичко биенале Гуанлан, Германија Меѓународна изложба за графика, Фрехен, меѓународно биенале а Сплитграфик, нови принтови, Изложба на Меѓународниот графички центар во Њујорк, Меѓународно графичко биенале Тајван, Меѓународен натпревар за современа уметност , Меѓународно биенале на графика во Аликанте, Романија, меѓународно биенале на графика Варна, Бугарија Меѓународно биенале на книги Александрина, Египет како и на Меѓународно графичко триенале Битола (МГТ Битола)[2].

Творештво[уреди | уреди извор]

Ана Вивода инсистира на разгледување на процесуалноста на графичката трага - протокот, развојот, движењето, растот, развојот и исчезнувањето на визуелизираната мисла - на рефлексијата за промена на трагата на сопствениот ракопис во графичкото ткиво и мултимлицирањето на неговото значење со секоја креативна интервенција.

За набљудувачот, отпечатениот лист покажува структури кои складираат и пренесуваат информации за процесот во кој авторот е свесен за променливоста и движењето како основа на постоењето, истакнувајчи го уметничкиот чин кој треба да ги надмине ограничувањата на медиумите.

Менталните слики се „отелотворени“ во линии со техника која авторитативно изразува став кон преиспитување на односот помеѓу сопствената креативна волја и просторот во кој таа волја се манифестира. Умножувањето на линиите, нивната кохерентност, го пренесува на графичкиот лист енергетскиот полнеж на просторот исполнет со информациски структури. Линијата станува пренесувач на мислата, чист потенцијал, извор на сите веројатности. Вештината на гледање на набљудувачот е всушност вештина на трансформација, а неговата подготвеност да комуницира со трагата на графичкиот лист е клучна во создавањето на формата на последователната слика, онаа што извира од менталната слика што го придружува креативниот чин. Проширената дефиниција на графичкиот медиум, разбирањето на графиката како принцип на работа и размислување, го прави трајно стимулирачко истражувачко поле а Ана Вивода еден од постојано ветувачките феномени на главната меѓународна графичка сцена. Суптилна, длабокомисловна, таа развива сопствен лиризам кој е во синтетичка корелација со литературната и музичката структура, враќајќи и го значењето на уметноста во еден хомоген, испреплетен и цврст меѓусебен однос.[3].

Награди[уреди | уреди извор]

Добитник на бројни национални и меѓународни награди: Франција, награда на градот Сарсел, 20.Меѓународно биенале на графика (Sarcelles -Val de France), Шпанија, 7. Open Portfolio Fig Билбао, една од четири награди со еднаква вредност, Романија, Номинација за награда, 3-та меѓународно биенале, Јаш 2019 (Muzeul National Молдавиј а), Хрватска, NSK Graphic Collection Award, 4.триенале на хрватски цртеж, (Загреб, Кабинет за графика HAZU) Хрватска, 52. салон во Загреб (Загреб ,Музеј Мимара), Специјална награда, 8. меѓународно графичко биенале Сплитграфик, Сплит; Шпанија,Специјално признание на жирито, Carmen Arozena Print Prize, (Museum Real Casa de la Moneda, Мадрид); Мексико, Специјална награда од жирито, Хозе Гвадалупе Посада меѓународно графичко биенале, (Музеј на Хозе Гвадалупе Посада, Агуаскалиентес); Италија, Специјална награда од жирито,11-то меѓународно графичко биеналеAcqui Terme Шпанија, втора меѓународна награда за натпревар засовремена графика (Museo de Bellas Artes de Bilbao, Bilbao); Награда на фондацијата на Универзитетот во Риека 2011 година; Италија, Специјална награда на жирито, Premio Fibrenus (Museo Civico di Sora, Carnello di Isola del Liri); Шпанија, медал на третото меѓународно уметничко биенале „Aires de Cordoba“, (Кордоба); Хрватска, 3-та награда, 40-ти ликовни анали на Лика, (Музеј на Лика, Госпиќ); Хрватска, Специјално признание на жирито, 4. триенале на хрватска графика, (Загреб, Глиптотека ХАЗУ); Шпанија, 1-ва награда, прва меѓународна графичка изложба „Сиудад де Ордуња“, Ордуња, Шпанија; Шпанија, една од трите еквивалентни награди на меѓународниот графички натпревар за млади уметници, Грабадо и Едицион, Сан Лоренцо дел Ескоријал, Мадрид; Хрватска, Специјална награда од жирито, 2. Дрвар уметнички анали, Копривница,; Хрватска, Награда на Кабинетот за графика на Хрватската академија на науките и уметностите на Третото хрватско триенале за графика, Загреб; Србија и Црна Гора, Гран при, VI. Меѓународно биенале на сува игла, Ужице; Хрватска, Награда, 4-та меѓународна ex libris изложба „Човек и риба“, Риека; Романија, награда Ex aequo, Меѓународен фестивал на графички уметности, Клуж-Напока.

Таа е добитник и на наградата за придонес во светското графичко творештво од Меѓународно графичко триенале Битола (МГТ Битола), за обележување е тоа, што оваа меѓународна графичка манифестација во Македонија, со почеток од деветтото и десеттото триенале ги отфрла во целост елитистичките и често контраверзни награди од типот Гранд - При, прва, втора итн,сметајќи дека со тоа само се поттикнува одреден непотребен елитизам и определувајќи се исклучиво само за посебни награди за светскиот придонес во графичкото творештво, чии носител е и Ана Вивода [4].

Колекции[уреди | уреди извор]

Нејзините дела се во бројни национални и меѓународни збирки и збирк- Кабинетот за графика на Хрватската академија на науките и уметностите, Музејот на современа уметност, графичката збирка на Националната и универзитетска библиотека, Музејот на модерна и современа уметност во Риека, Музејот на Универзитетот во Аликанте, Шпанија и многу други.

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • ANA VIVODA - PROCESUALNOST GRAFIČKOG TRAGA, Centar za kulturu Novi Zagreb, Zagreb, 2013[5].
  • Ana Vivoda / Tragovi, Edicija ARGOLA, Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, 2015
  • Ana Vivoda – Traces, Celebrating Print. Magazine on Fine Art Print and Printmaking in Central and Eastern Europe, 2 (2016), 2; 71-77.
  • Ana Vivoda - Fragments of feminine narratives, IMPACT Printmaking Journal,

https://www.impactprintmaking.com/article/fragments-of-feminine-narratives/[мртва врска]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ana Vivoda
  2. Ana Vivoda CROACIA
  3. „Ana Vivoda / Tragovi“. Архивирано од изворникот на 2019-09-08. Посетено на 2022-06-29.
  4. Ana Vivoda
  5. https://www.superknjizara.hr/hr/ana-vivoda-procesualnost-grafickog-traga-2013-ur-anita-zlomislic

Надворешни врски[уреди | уреди извор]