Чуваши

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Чувашите се турски народ кој претежно живее во Русија, односно во република Чувашија. Повеќе од чувашите се со православна вероисповед и говорат чувашки јазик. Во Руската Федерација живеат околу 1,7 млн. чуваши (според пописот од 2002 г.); околу 890 илјади од кој живеат во Чувашија. Околу 126 000. живеат во Татарстан, 117 000 во Башкирија, 101 000 во Самарска област, 111 000 во Уленовска област на Русија.