Гагаузи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Гагаузите (гагауски: Gagauz, мн. Gagauzlar или Gagavuz, мн. Gagavuzlar; руски: Гагаузы) се турски народ кој живеe претежно во Молдавија, односно во автономната покраина Гагаузија. Во Гагаузија, тие сочинуваат околу 83% од вкупното население. Мнозинството од Гагаузите се со православна вероисповед но има и муслимани кои живеат во Турција. Вкупниот број на Гагузите е 230 000 од кои во Молдавија живеат 147 500, во Украина 31 000 и во Турција 15 000.