Јуруци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Јуруци
Вкупно население
n/a
Јазик

Турски

Религија

Ислам

Сродни народи

Турци и другите турски народи

Јуруците се турски народ кој живеат во Турција односно во Анадолија. Во време на Отоманската империја јуруците најмногу биле населени во Македонија и Тракија се до 14 век. Денеска исто така има останато од овој народ на Балканскиот полуостров, најмногу во Турција, Албанија и Грција. Најголем број од Јуруците во Македонија живеат во радовишко, поточно во селата на планината Плачковица, како: Коџалија, Али Коч и др.