Outlast

Од Википедија — слободната енциклопедија
Outlast

Изработувач(и) Red Barrels
Издавач(и) Red Barrels
Погон Unreal Engine 3[1]
Подлоги
Датум на издавање Microsoft Windows

4 септември 2013
PlayStation 4
5 февруари 2014 Xbox One
19 јуни 2014
Linux
31 март 2015
Mac OS X
31 март 2015 Nintendo Switch
27 февруари 2018

Жанр(ови) ужаси за преживување
Режим(и) едноиграчки

Outlast (буквално: Надживеј) — видеоигра на ужасите за преживување од прво лице развиена и објавена од Red Barrels за Windows во 2013 г. Верзиите на играта подоцна биле објавени за macOS, Linux, PlayStation 4 и Xbox One. Outlast се одвива во пропадната лудница. Во лудницата, јунакот новинар наидува на крвожедни лудаци. За разлика од многу слични игри, ликот на играта нема оружје, не знае да се бори и е принуден да бега и да се крие од враговите што го гонат. Во 2017 г., бил објавен вториот дел на играта — Outlast 2.[2][3]

Играчки процес[уреди | уреди извор]

Играчот ја презема улогата на новинарот Мајлс Апшур, управуван од прво лице. Мајлс со себе носи бележник во кој пишува белешки за време на играта, и видеокамера. Бидејќи Мајлс е обичен човек што не поседува никакво оружје, видеокамерата е единствениот предмет што може да се користи. Тој исто така не може да се бори.

Камерата е опремена со уред за ноќно гледање, без уредот е невозможно да се движите низ слабо осветлената болница. Кога користите уред за ноќно гледање, камерата почнува брзо да се празни, принудувајќи го играчот постојано да бара батерии расфрлани насекаде.

Играта вклучува решавање едноставни загатки, тајно движење, како и мигови во кои треба да бегате од вашите гонители, да ги надминете различните пречки и да се криете во темницата, плакарите, под креветите и на други затскриени места. Во играта, главниот лик нема сојузници, освен таткото на Мартин и еден пациент што ве демне и ви помага во текот на играта.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Morin, Phillipe (September 3, 2021). „The Outlast Trials "is like a TV series", offering new challenges for players and developer alike“. PlayStation Blog. Посетено на September 4, 2021.
  2. „Humble Indie Bundle 14 Is Out, Outlast & Shadow Warrior New To Linux“. GamingOnLinux. Архивирано од изворникот 9 October 2016. Посетено на 31 March 2015.
  3. „Outlast Series Has Sold Over 15 Million Copies“. 14 May 2018. Посетено на 25 August 2020.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Викицитат има збирка цитати поврзани со: