Загатка

Од Википедија — слободната енциклопедија

Загаткаигра, проблем или играчка која ја тестира генијалноста или знаењето на една личност. Во загатката, од решавачот се очекува да ги состави парчињата на логичен начин, со цел да дојде до правилно или забавно решение на сложувалката. Постојат различни жанрови на загатки, како што се крстозбори, сложувалки за пребарување зборови, сложувалки со бројки, загатки за врска и логички загатки.

Загатките честопати се создаваат за да бидат форма на забава, но исто така можат да произлезат од сериозни математички или логички проблеми. Во такви случаи, нивното решение може да биде значаен придонес во математичките истражувања. [1]

Етимологија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Kendall G.; Parkes A.; and Spoerer K. (2008) A Survey of NP-Complete Puzzles, International Computer Games Association Journal, 31(1), pp 13–34.