Игра

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Влечење со јаже е лесна импровизирана игра за која е потребна малку опрема

Игрите се рекреативни активности што вклучуваат еден или повеќе играчи. Една игра може да се дефинира според:

 • А. целта што играчите се обидуваат да ја постигнат
 • Б. одреден сет на правила што одлучуваат што играчите можат а што не можат да прават.

Игрите постојат главно за забава и уживање, но исто така тие можат да имаат и образовна или симулативна улога. Во тој поглед, во својот роман „Браќа Карамазови“, рускиот писател Фјодор Достоевски ја дефинира играта како „уметност, во никулец, потреба за уметност уште во зачеток, во младата душа“.[1]

Игрите можат да вклучуваат еден играч што дејствува сам или два или повеќе играчи што дејствуваат соработнички. Повеќето вклучуваат натпревар меѓу два или повеќе играчи. Преземајќи дејство што спаѓа надвор од правилата општо земено претставува фаул или мамење.

Типови на игри[уреди | уреди извор]

Играта како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Играта како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

 • „Игра“ - кус расказ на македонскиот писател Митко Маџунков од 1984 година.[2]
 • „Детски игри“ (Дечје игре) - кус расказ на македонскиот писател Митко Маџунков од 1984 година.[3]
 • „Вовед во игри“ - песна на српскиот поет Бранко Миљковиќ.[4]
 • „Игри“ (Igre) - циклус песни на српскиот поет Васко Попа од 1954 година.[5]
 • „Пред играта“ (Pre igre) - песна на српскиот поет Васко Попа од 1954 година.[6]
 • „Помеѓу игрите“ (Između igara) - песна на српскиот поет Васко Попа од 1954 година.[7]
 • „По играта“ (Posle igre) - песна на српскиот поет Васко Попа од 1954 година.[8]
 • „Играта на господинот Когито“ - песна на полскиот поет Збигњев Херберт.[9]

Играта како тема во популарната музика[уреди | уреди извор]

 • „Игри без граници“ (Games without frontiers) - песна на британскиот поп-рок музичар Питер Гебриел (Peter Gabriel) од 1980 година.[10]
 • „Компјутерски игри“ (Computer Games) - песна од истоимениот албум на американскиот фанк-музичар Џорџ Клинтон (George Clinton) од 1982 година.[11]
 • „Дикиевата игра“ (српски: Дикијева игра) - песна на македонската рок група „Леб и сол“ од 1978 година.[12]
 • „Игри“ (Games) - песна на американската рок-група „Хускер Ду“ (Hüsker Dü) од 1985 година.[13]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Фјодор М. Достојевски, Браћа Карамазови. Београд: Просвета, 1956, стр. 575.
 2. Митко Маџунков, Међа света. Београд: Просвета, 1984, стр. 117.
 3. Митко Маџунков, Међа света. Београд: Просвета, 1984, стр. 157.
 4. Бранко Миљковиќ, Избор. Скопје: Мисла, Култура и Македонска книга, 1988, стр. 87-88.
 5. Vasko Popa, Pesme. Beograd: Bigz, 1978, стр. 43-55.
 6. Vasko Popa, Pesme. Beograd: Bigz, 1978, стр. 43.
 7. Vasko Popa, Pesme. Beograd: Bigz, 1978, стр. 49.
 8. Vasko Popa, Pesme. Beograd: Bigz, 1978, стр. 55.
 9. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 138-141.
 10. YouTube, Games Without Frontiers - Peter Gabriel (пристапено на 22.9.2017)
 11. YouTube, George Clinton - Computer Games - 04 - Computer Games (пристапено на 29.9.2017)
 12. Discogs, Leb I Sol ‎– Leb I Sol 2 (пристапено на 8.1.2021)
 13. Discogs, Hüsker Dü ‎– Flip Your Wig (пристапено на 1.7.2020)