24 февруари (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1525  Во Битката кај Павија, во Италија, шпанската армија за првпат во историјата на војните ги употребила пушките „мускети“, и притоа ја победи француско-швајцарската војска. Во таа битка загинаа 14.000 војници.
1582  Воведен е грегоријанскиот календар.
1819  Американскиот конгрес го ратификувал договорот, според кој Шпанија им ја отстапува Флорида на САД.
1882  Во Физиолошкото друштво во Берлин, бактериологот Роберт Кох изјавил дека причината за туберкулозата е патогениот микроорганизам за долгнавест облик, кој според него, е наречен Кохова бактерија.
1887  Воспоставена е телефонска врска меѓу Париз и Брисел.
1920  Во пивницата „Хофбројхаус“ во Минхен претставена е програмата на Националсоцијалистичката германска работничка партија (НСДАП).
1942  Во рамките на пропагандната војна, Министерството за информации на САД започнало со емитување на меѓународната програма „Гласот на Америка (Voice of America)“.
1945  Втора светска војна: Војската на САД го ослободила главниот град на Филипините, Манила кој бил под окупација од страна на Јапонија.
1946  Хуан Перон е избран за претседател на Аргентина.
1968  Борците на Виетконг го зазеле Хуе, третиот по големина град во Виетнам.
1971  Алжирските власти соопштиле дека ја преземаат контролата над француските нафтени компании во земјата.
1974  Властите во Пакистан соопштиле дека официјално го признале Бангладеш (поранешен Источен Пакистан) за независна држава.
1987  Слободан Милошевиќ го посетил САП Косово, каде што се состанал со месните Срби. Во текот на неговите разговори со Србите и со месните комунистички функционери, илјадници Срби се собрале пред зградата и почнале да ја каменуваат, барајќи средба со Милошевиќ. Дошло до конфликт на масите со милицијата и Милошевиќ застанал на страната на народот, изговарајќи го познатото „Никој не смее да ве тепа.“
1998  Францускиот парламент едногласно го ратификувал Договорот за сеопфатна забрана за јадрени проби.
2005  Римскиот папа Јован Павле II бил подложен на сложена операција со која во дишникот му бил вграден катетер.