Прејди на содржината

Хаплогрупа D-CTS3946

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хаплогрупа D-CTS3946
Можно време на потекло80,700-64,700 п.н.е.
Можно место на потеклоАфрика
ПредокDE
ПотомциD-M174
D-A5580.2
Дефинирање на мутацииCTS3946, CTS4030/Z1605

Хаплогрупа D или D-CTS3946 — хаплогрупа со Y-хромозом. Како и неговиот релативно далечен брат или сестра, хаплогрупата E-M96, D-CTS3946 има полиморфизам со уникатен настан YAP+, кој ја дефинира нивната матична, хаплогрупата DE.

Подкладите на хаплогрупата D-CTS3946 се наоѓаат првенствено во Источна Азија, иако тие исто така се среќаваат редовно со мала фреквенција во Централна Азија и Југоисточна Азија, а исто така спорадично се пронајдени во Западна Африка и Западна Азија.

Фреквенција на Y Хаплогрупата D
Предложена миграција на хаплогрупата D според Хабер и сор.

Хаплогрупата D порано беше името на лозата D D-M174. Постојат различни предлози во врска со потеклото на хаплогрупата DE, потомок на D, при што некои сугерираат африканско[1] а други азиско потекло. Но, D-M174 била, и генерално, се претпоставува дека е од азиско потекло и се наоѓа исклучиво во Азија.

Сепак, една студија на Хабер и сор. (2019) идентификуваше хаплогрупа, наречена „Д0“, кај тројца Нигеријци. Дефинирано од SNP A5580.2, хаплогрупата „D0“ е надвор од M174, но припаѓа на лозата D, дели 7 SNP со неа D-M174 што му недостигаат на E, и беше решено дека рано се оддалечила од гранката D (во близина на D/E поделба).

Хабер и сор. разгледани се неколку можности, вклучувајќи африканско потекло и азиско потекло за хаплогрупата, но делумно поради длабокото вкоренување на хаплогрупата „Д0“, како и неодамна пресметаните рани времиња на дивергенција за неа и нејзината матична хаплогрупа, DE, заклучуваат авторите. во корист на африканско потекло за D0 и DE, како и за заедничкиот предок (сега познат како D-CTS3946 или „D“) на D0 и D-M174.

Според Хабер и соработниците, D0 е гранка од лозата DE во близина на поделбата D/E, но на гранката D, која се разликувала пред околу 71.000 години. Авторите откриваат времиња на дивергенција за DE*, E и D0, сите веројатно во период од пред околу 76.000-71.000 години, и веројатен датум за излегување на предците на современите Евроазијци од Африка (и последователната мешавина на неандерталците) подоцна, пред околу 50.300-59.400 години, за што тие тврдат, исто така поддржува африканско потекло за тие хаплогрупи. Така, D-CTS3946 се предлага да се рашири и во и надвор од Африка: со една гранка која се разминува во D0 во Африка, а друга гранка што ја напушти Африка на крајот се разминува во D-M174 (т.е. со мутацијата M174 подоцна која произлезе од D-CTS3946 што се прошири во Азија).

Последователно, "D0" беше именуван како "D2", а поранешниот D (D-M174) сега исто така беше наречен "D1" поради ова откритие.[2][3]

Три други примероци на D2 беа пронајдени (исто така во 2019 година) од FTDNA: два во Ал Ваџ на западниот брег на Саудиска Арабија[4][5] и уште еден во Сириец (тој е D2b-FT51782).[6][4] Примерок D2b-FT51782 беше пронајден и во Ал-Кирби од Бајда[7] во Јемен, кој се покажа дека е поврзан неколку илјади години со оној на Сириецот.[6] Има уште едно лице (непознато презиме) во соседната гувернација Шабва со TMRCA 1700 г. пред со првиот.[8] Во 2020 година беше објавено од Мајкл Сагер од FTDNA дека друг примерок бил пронајден кај Афроамериканец[9] и еден кај друг Афроамериканец.[9][10] Примероците пронајдени кај сирискиот потомок и кај еден од Афроамериканците се досега најбазалните примероци на D2.[9][4][5][10] Другиот примерок од Афроамериканец дели гранка со тројцата Нигеријци.[9] Неодамнешниот доказ (како што е предложен и од Хабер и сор.) сугерира дека D2 е многу дивергентна хаплогрупа блиска до поделбата DE, но на гранката D и нема мутација M174 што ја поседуваат другите познати лоза D (припаѓаат на неговиот брат или сестра D- М174).[4]

Генетска студија од Халаст и сор. 2020 година за антички и модерни хаплогрупи користејќи филогенетска анализа на секвенците од хаплогрупата C, D и FT, вклучувајќи многу ретки лоза со длабоки корени (како што се D0/D2 примероци од Haber et al. 2019), земајќи го „ретките длабоко вкоренети D0 „ имајќи предвид дека првичните поделби во хаплогрупата CT (предок на DE) се случија во Африка. Тие исто така тврдат дека филогеографските анализи на античките и денешните не-африкански Y хромозоми, сите укажуваат на Источна/Југоисточна Азија како потекло пред 55.000-50.000 години на сите познати преживеани неафрикански машки лоза (освен неодамнешните мигранти) наскоро потоа иницијална миграција пред 70-55.000 години од Африка на базалната хаплогрупа D и други базални y-лини. Тие тврдат дека овие лоза потоа брзо се прошириле низ Евроазија, подоцна се разновиле во југоисточна Азија, а потоа се прошириле на запад пред околу 55-50.000 години, заменувајќи ги другите локални лоза во Евроазија, и заклучуваат дека хаплогрупата D (како D-M174) потоа претрпела брзи проширувања во Источно-евроазиско население и се состои од 5 различни гранки кои се формирале пред околу 45.000 години. Тие откриваат дека овие хаплогрупи моментално ја имаат својата најголема разновидност во Источна Евроазија (источна/југоисточна Азија). Утврдено е дека тибето-бурманските популации од Источна и Југоисточна Азија имаат најголема количина на разновидност.[11]

Филогенија на подкладите

[уреди | уреди извор]

ISOGG (верзија: 14.151).[12]

 1. „Use of y chromosome and mitochondrial DNA population structure in tracing human migrations“. Annual Review of Genetics. 41: 539–64. 2007. doi:10.1146/annurev.genet.41.110306.130407. PMID 18076332.
 2. Estes, Roberta (2019-06-21). „Exciting New Y DNA Haplogroup D Discoveries!“. DNAeXplained – Genetic Genealogy (англиски). Посетено на 2019-07-06.
 3. „Image“.
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Estes, Roberta (2019-06-21). „Exciting New Y DNA Haplogroup D Discoveries!“. DNAeXplained – Genetic Genealogy (англиски). Посетено на 2019-07-06.
 5. 5,0 5,1 „Image“.
 6. 6,0 6,1 „FamilyTreeDNA – Y-DNA D Haplogroup Project“.
 7. „D YTree“.
 8. „D-Y330435 YTree“. Архивирано од изворникот на 2023-05-01.
 9. 9,0 9,1 9,2 9,3 The Tree of Mankind fromFTDNA (Mike Sager). https://www.youtube.com/watch?v=f_IPIPVALnE&t=24s. 
 10. 10,0 10,1 Estes, Roberta (2020-12-10). „New Discoveries Shed Light on Out of Africa Theory, and Beyond“. DNAeXplained – Genetic Genealogy (англиски).
 11. „A Southeast Asian origin for present-day non-African human Y chromosomes“. Human Genetics. 140 (2): 299–307. February 2021. doi:10.1007/s00439-020-02204-9. PMC 7864842 Проверете ја вредноста |pmc= (help). PMID 32666166.
 12. Y-DNA Haplogroup D and its Subclades – 2019
 13. 13,0 13,1 13,2 Hammer MF, Karafet TM, Park H et al. (2006). "Dual origins of the Japanese: common ground for hunter-gatherer and farmer Y chromosomes". J. Hum. Genet. 51 (1): 47–58. doi:10.1007/s10038-005-0322-0. PubMed (англиски).
 14. Y-DNA Haplogroup D and its Subclades – 2019
 15. „D YTree“. www.yfull.com. Посетено на 2019-09-03.
 16. Y-DNA Haplogroup D and its Subclades – 2014