Прејди на содржината

Хаплогрупа IJ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хаплогрупа IJ
Можно време на потекло49,700–44,600 п.н.е.
Можно место на потеклоКавказ и Понтско-касписка Степа
ПредокIJK
ПотомциJ
Дефинирање на мутацииM429/P125, P123, P124, P126, P127, P129, P130, S2, S22

Хаплогрупа IJ (M429/P125) — хаплогрупа на ДНК на човечки Y-хромозом, непосреден потомок на Хаплогрупата IJK (порано позната како Хаплогрупа F-L15).[1] ИЈК е огранок на Хаплогрупата HIJK.

Непосредните потомци на ИЈ се Хаплоггрупата I и Хаплогрупата Ј. Нејзиниот единствен брат или сестра е К (кој го вклучува најголемиот дел од машката популација во светот).

Популациите добиени од хаплогрупата IJ претставуваат значителен дел од предмодерното население на Европа (особено Скандинавија и Балканот), Анадолија, Кавказ, Блискиот Исток (особено Арабија, Левант и Месопотамија) и крајбрежната Северна Африка. Како резултат на масовните миграции во модерната ера, тие сега се значајни и во Америка и во Австралија.

Потекло[уреди | уреди извор]

Проценката од 2008 година сугерираше дека најновиот заеднички предок на хаплогрупата IJ можел да живеел пред 30.500–46.200 години,[2] додека друга проценка сугерира 43.000–45.700 години.

Двете примарни гранки на хаплогрупата IJ - I-M170 и J-M304 - се наоѓаат меѓу модерните популации на Кавказ, Анадолија и Југозападна Азија. Ова има тенденција да сугерира дека Haplogroup IJ се разгранува од IJK во Западна Азија, Кавказ и/или Блискиот Исток.

Примери за базалната/парагрупата Haplogroup IJ* (M429) првпат беа пријавени во студијата за генетската разновидност во Иран од 2012 година, од Гругни и сор. Овие лица беа пријавени дека се позитивни за M429 и негативни за SNPs M170 и M304, кои ја дефинираат хаплогрупата I и хаплогрупата J соодветно. Меѓутоа, бидејќи истражувачите филтрирале релативно малку SNP, овие лица можеби носеле помалку познати SNP еквивалентни на M170 и M304.[3][4] Со оглед на ограничениот опсег на тестирањето - и малиот број на примероци од хаплогрупа IJ кои беа откриени - сè уште се донесени неколку цврсти заклучоци.

Исто така, може да се заклучи дека и IJ (M429) и нејзиниот единствен брат, Хаплоггрупата К (M9) се разликувале од матичната Хаплоггрупа IJK поблиску до Кавказ и Блискиот Исток отколку до Источна Азија, поради еволутивната оддалеченост на IJK од нејзината директен предок, хаплогрупа HIJK.

IJ се подели на типично разделен, речиси меѓусебно-ексклузивен географски образец, со J-M304 многу почест на Кавказ и I-M170 многу почест во Европа; возраста на ИЈ и нејзините подклади сугерираат дека ИЈ веројатно влегла во Европа преку Балканот, некое време пред последниот глацијален максимум (околу 26.500 години п.н.е.). Истиот географски коридор (Балканот), исто така, ги поддржал подоцнежните текови на гени, вклучувајќи ги и фармерите од раниот неолит од Анадолија околу 9.000 години п.н.е.

Филогенеза и дистрибуција[уреди | уреди извор]

IJ (M429, P123, P124, P125, P126, P127, P129, P130, S2, S22, според ISOGG 2008 година)

 • IJ*Иран.[5]
  • I (M170, P19, M258, P38, P212, U179; L41, M170, M258, P19_1, P19_2, P19_3, P19_4, P19_5, P38, P212, U179)
   • I*
   • I1 (M253, M307, M450/S109, P30, P40, S62, S63, S64, S65, S66, S107, S108, S110, S111; L64, L75, L80, L81, L118, L121/S62, L123, L124/S64, L125/S65, L157.1, L186, L187, L840, M307.2/P203.2)
    • I1*
    • I-CTS12768
     • I-CTS12768*
    • I-Z17954
     • I-Z17954*
     • I-Y21293
     • I-Y19092
    • I1a – DF29/S438
      • I1a*
      • I1a1 M227
       • I1a1* -
       • I1a1a M72
      • I1a2 L22/S142
       • I1a2* -
       • I1a2a P109
       • I1a2b L205
       • I1a2c L287
        • I1a2c* -
        • I1a2c1 L258/S335
         • I1a2c1* -
         • I1a2c1a L296
       • I1a2d L300/S241
       • I1a2e L813/Z719
      • I1a3 S244/Z58
       • I1a3* -
       • I1a3a S246/Z59
        • I1a3a* -
        • I1a3a1 S337/Z60, S439/Z61, Z62
         • I1a3a1a Z140, Z141
         • I1a3a1a* -
         • I1a3a1a1 L338
         • I1a3a1b Z73
         • I1a3a1c L573
        • I1a3a1d L803
        • I1a3a2 Z382
       • I1a3b S296/Z138, Z139
      • I1a4 S243/Z63
     • I1b Z131
   • I2 (M438/P215/S31)
    • I2*
     • I2a (P37.2) Типично за јужнословенските народи на Балканот, особено за населението во Босна, Хрватска, Србија и Словенија;
      • I2a*
      • I2a1 (M423)
       • I2a1*
       • I2a1a (P41.2/M359.2)
      • I2a2 (M26)
       • I2a2*
       • I2a2a (M161) (formerly I1b1b1)
     • I2b (M436/P214/S33, P216/S30, P217/S23, P218/S32) (formerly I1b2)
      • I2b*
      • I2b1 (M223, P219/S24, P220/S119, P221/S120, P222/U250/S118, P223/S117)
       • I2b1*
       • I2b1a (M284)
       • I2b1b (M379) (formerly I1b2a2)
       • I2b1c (P78) (formerly I1b2a3)
       • I2b1d (P95) (formerly I1b2a4)
  • J (12f2.1, M304, S6, S34, S35)
   • J*
   • J1 (M267)
    • J1*
     • J1a (M62)
     • J1b (M365)
     • J1c (M367, M368)
     • J1d (M369)
     • J1e (M390)
     • J2 (M172)
      • J2*
       • J2a (M410)
        • J2a*
         • J2a1 (DYS413≤18)
         • J2a2 (M340)
       • J2b (M12, M314, M221; M102, Z2497, Z2499 Z2500/CTS10660)
        • J2b*
        • J2b1
         • J2b1
         • J2b1a

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. ISOGG Y-tree showing HG 'IJK'
 2. „New binary polymorphisms reshape and increase resolution of the human Y chromosomal haplogroup tree“. Genome Research. 18 (5): 830–8. 2008. doi:10.1101/gr.7172008. PMC 2336805. PMID 18385274.
 3. unreliable source
 4. PLOS ONE: Ancient Migratory Events in the Middle East: New Clues from the Y-Chromosome Variation of Modern Iranians
 5. Grugni, Viola; Battaglia, Vincenza; Hooshiar Kashani, Baharak; Parolo, Silvia; Al-Zahery, Nadia; Achilli, Alessandro; Olivieri, Anna; Gandini, Francesca; Houshmand, Massoud (2012). „Ancient Migratory Events in the Middle East: New Clues from the Y-Chromosome Variation of Modern Iranians“. PLOS ONE. 7 (7): e41252. doi:10.1371/journal.pone.0041252. PMC 3399854. PMID 22815981.