Разлика помеѓу преработките на „Антички Македонци“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
[[Античка Македонија]] била монархија со која владееле повеќе разни македонски кралски династии. За прв македонски крал се смета кралот [[Каран]] кој го основал Македонското Кралство во 808 г.п.н.е. (според некои извори 825 г.п.н.е.), а во повеќето книги како прв крал се сретнува и [[Пердика]] за кого се вели дека направил многу повеќе отоколку сите 7 кралеви кои владееле пред него. Најголем процут и територијално проширување, Македонското Кралство, доживеало за време на владеењето на [[Александар Македонски]] и неговиот претходник, татко му [[Филип II]], кога Македонското Кралство се протегало на три континети од [[Кралство Македонија|Македонија]] на запад, преку [[Персија]] се до [[Индија]] на исток и [[Египет]] на југ. Царството доживеало пропаст по [[Македонско-римски војни|Македонско-римските војни]] (215 - 148 п.н.е) кога целосно било освоено од Римската Империја, а [[Кралство Македонија|Македонија]] била поделена на 4 провинции под многу строг режим.
 
== Античко-македонскиАнтичкомакедонски јазик ==
Античките историчари и хроничари во своите пишани дела известуваат дека античките Македонци говореле посебен јазик, различен од Елините (Грците) и останатите соседни народи.
 
Забележан е дијалог меѓу македонскиот војсководец Филота и Александар Македонски: "Царот најпрво го погледна Филота и рече: "Македонците решија да те судат". Те прашувам, сакаш ли да зборуваш со нив на мајчиниот јазик (македонскиот)? Филота одговори: "Освен Македонците, тука има многу други сведоци, кои ми се чини полесно ќе ги разберат моите зборови, ако се послужам со истиот (хеленски) јазик, на кој ти штотуку проговори, кое ти го направи, мислам, само затоа, за да можат, говорот, повеќе луѓе да ти го разберат". Потоа, царот рече: "Гледате ли, Филота си го мрази татковиот (македонски) јазик, зашто тој самиот се откажува да се изразува на него. Но тој може да говори како сака, вие, да знаете дека тој се оддалечил како од нашите (македонски) обичаи, така и од нашиот јазик (Курциус Руфус, VI, c. 36).
 
Со најновите откритија на [[МАНУ|академик]] [[Томе Бошевски]] и професорот на [[Електротехнички факултет Скопје|ЕТФ Скопје]] др. [[Аристотел Тентов]] на јазикот на записот на Каменот од Розета, кој е фараонски указ од античко-македонскатаантичкомакедонската династаијадинастија Птолемеиди која владеела со Египет, е декодиран еден дел од античко македонскиотантичкомакедонскиот јазик. Откриениот текст на Каменот од Розета, кој е истражен според сите светски стандарди за дешифрирање на античките јазици, покажува неверојатно голема сличност со денешниот [[македонски јазик]] и повеќе други денешни словенски јазици. Според откриениот текст кој е пишуван од десно на лево, без интерпукциски знаци, покрај големиот број на исти и слични зборови со денешниот македонски и други словенски јазици, откриено е дека во античко македонскиотантичкомакедонскиот јазик постоеле 8 самогласки, кои се застапени во денешниот [[македонски јазик]] (5 од нив), повеќе македонски дијалекти и во литературниот словенечки јазик.
 
== Национални симболи на античките Македонци ==
3.629

уредувања

Прегледник