Наде Проева

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Наде Проева.jpg
Роден Ресен, Македонија

Наде Проева (Ресен, 9 септември 1949) — македонска историчарка и класицист, редовна професорка на Универзитетот Св. Кирил и Методиј, при Филозофскиот факултет на катедрата за историја во Скопје. Нејзиниот научен интерес првенствено е насочен кон историјата на Античка Македонија, со своите научни трудови придонесе за развојот на историската наука, особено во делот за антиката кој долго време беше пренебегнуван од разни причини.

Биографија[уреди | уреди извор]

Родена е на 9 септември 1949 год. во Ресен, каде завршува средно образование - гимназија. Дипломирала на античка археологија во 1973 год. на Филозофскиот факултет во Белград со тема „Четири необјавени доцноантички некрополи од околината на Прилеп“.

Од 1 декември 1973 до 1 март 1975 год. работи како кустос во Народниот музеј во Прилеп. Во јуни 1978 год. на Филозофскиот факултет во Белград ја брани магистерската тема: „Типологија на надгробните споменици во југословенскиот дел во римската провинција Македонија“, а во декември 1992 на групата за историја и докторската теза: „Влијание на доселениците на развојот на културните прилики во римската провинција Македонија“.

Од 1979 до 1981 била на специјализација во Париз, на Универзитетот Сорбона, каде што се здобила со диплома за продлабочени студии од областите епиграфика, нумизматика и религија.

Од 01.03.1984 год. избрана е со звање – предавач на Филозофскиот факултет во Скопје (Институт за историја) за предметот Историја на стариот век, а од 1993 и за доцент на предметот Историја на античките Македонци.

Награди[уреди | уреди извор]

Добитник е на Орденот Витез за академски палми (Chavalier de palmes academiques) од владата на Република Франција.

Научни трудови[уреди | уреди извор]

  • „Студии за античките Македонци“ (1997)
  • „Историја на Аргеадите“ (2004)
  • „Александар Македонски: живот и дело“ (2012)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]