Разлика помеѓу преработките на „Скопски Санџак“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 1.204 бајти ,  пред 5 години
+текст
(+текст)
| place = Netherlands
| publication-date = 1993}}</ref> Следен управител бил [[Исак-бег]], кој бил испратен да ги предводи воените операции во Србија во текот на 1439 година. Подоцна Исак-бег бил заменет од неговиот син [[Иса-бег Исаковиќ]] на позицијата санџакбег на Скопскиот санџак.<ref>{{cite journal|journal=Godišnjak|year=1953|accessdate=29 May 2011|page=46|publisher=Društvo Istoričara Bosne i Hercegovine|location=Sarajevo, SFR Yugoslavia|language=Serbo-Croatian|quote=To se najbolje vidi iz sadržine vijesti na osnovu koje znamo za njihovu prisutnost u Bosni 1438 godine, a još bolje iz činjenice da se u proljeće sljedeće godine ovdje pojavio novi skopski sandžakbeg Isa-beg, sin dotadašnjeg skopskog sandžaka Ishak bega koji je bio upućen na akcije u Srbiji}}</ref>
 
Скопскиот санџак е формиран околу 1553/54 година, т.е. во средина на 16 век. Во рамките на Скопскиот санџак влегувале четири нахии, како и вакафските имоти во Скопје, Скопско, Тетово и Тетовско. Во склоп на Скопскиот санџак влегувале нахиите:
*[[Скопска нахија]],
*[[Тетовска нахија]],
*[[Прилепска нахија]] и
*[[Кичевска нахија]].<ref>Турски документи за историјата на македонскиот народ, Архив на Македонија, Скопје, 1984, том VI, книга I, стр. 7.</ref>
 
Пред создавањето на Скопскиот санџак, споменатите четири нахии биле во составот на [[Паша-санџак]]от. Оригиналот на Опширниот пописен дефтер за Скопскиот санџак (Defter-i mufassal liva-i Uskup) се чува во Главната катастарска управа во Анкара.
 
Во 1875 година Скопскиот санџак влегува во состав на [[Битолскиот вилает]], а под негова ингеренција биле казите во: [[Скопска каза|Скопје]], [[Кумановска каза|Кумоново]], [[Штипска каза|Штип]], [[Криво Паланечка|Крива Паланка]], [[Радовишка каза|Радовиш]], [[Кочанска каза|Кочани]] и [[Кратовска каза|Кратово]].

Прегледник