Разлика помеѓу преработките на „Размножување“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Одземени 8 бајти ,  пред 6 години
с
[[Image:Frog in frogspawn.jpg|thumb|right|300px|Жабите покажуваат високо ниво на [[фекундитет]]]]
Најчест начин во [[Жив свет|живиот свет]] е половото размножување, кое претставува посовршен вид од бесполовото. Новиот организам настанува со соединувањето на [[Полови клетки|половите клетки]] што се формираат во [[Полови органи|половите органи]] на родителите (во [[Прашник|прашниците]] и [[Плодник|плодниците]] кај растенијата и во [[семеници]]те и [[јајчници]]те кај животните). Според тоа, половото размножување е образување и спојување на два различни вида [[Полова клетка|полови клетки]], наречени [[гамет]]и ([[изогамети]], [[анизогамети]], [[сперматозоид]]и и [[Јајце- клетка|јајце- клетки]]), што настануваат со процесот [[редукциона делба]] и имаат [[хаплоиден број хромозоми]]. Преку гаметите, во новосоздадениот организам се внесуваат во различни комбинации [[Наследни фактори|наследните фактори]] од родителските организми. Оплодената јајце- клетка се дели, т.е. започнува процесот на [[развиток]] (или [[онтогенеза]]).
===* Полово размножување кај растенијата ===
 
=== Полово размножување кај растенијата ===
 
Паралелно со еволутивниот развиток на растенијата, се одвивала и еволуцијата на половите клетки. Се разликуваат неколку типови на полово размножување кај растенијата:
 
Анонимен корисник

Прегледник