Зигот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Зигот

Зигот или зигоцит е оплодена јајце-клетка што настанува со соединување на јајцева клетка и сперматозоид, односно со соединување на машки и женски гамет. Потоа од зиготот настанува нов организам.