Светско првенство во водени спортови

Од Википедија — слободната енциклопедија
Германска поштенска марка од 1978 г. издадена по повод III светско првенство во водени спортови одржано во Берлин

Светско првенство во водени спортови на ФИНАсветско првенство во водени спортови: скокови во вода, пливање, пливање на отворено, синхронизирано пливање и ватерполо. Нив ги организира ФИНА и ти се одржуваат во базени од 50 м или на отворено.

Првенството се одржува од 1973 и сега се одржува на секои 2 години. Од 1978-1998, Првенството се одржуваше на секои четири години помеѓу Летните олимписки игри. Од 2001 па натаму се одржува на секои 2 години, односно во секој непарна година.

Првенства[уреди | уреди извор]

Година Период Првенство Одржано во Натпреварувачи Дисциплини I место II место III место
1973 31 август – 9 септември I Југославија Белград, Југославија 686 18 (м), 19 (ж)  САД  Источна Германија  Италија
1975 19 – 27 јули II Колумбија Кали, Колумбија 682 18 (м), 19 (ж)  САД  Источна Германија  Унгарија
1978 20 – 28 август III Западна Германија Берлин, Западна Германија 828 18 (м), 19 (ж)  САД СССР СССР  Канада
1982 29 јули – 8 август IV Еквадор Гвајакил, Еквадор 848 18 (м), 19 (ж)  САД  Источна Германија СССР СССР
1986 13 – 23 август V Шпанија Мадрид, Шпанија 1119 19 (м), 22 (ж)  Источна Германија  САД  Канада
1991 3 – 13 јануари VI Австралија Перт, Австралија 1142 21 (м), 24 (ж)  САД Народна Република Кина НР Кина  Унгарија
1994 1 – 11 септември VII Италија Рим, Италија 1400 21 (м), 24 (ж) Народна Република Кина НР Кина  САД  Русија
1998 8 – 17 јануари VIII Австралија Перт, Австралија 1371 26 (м), 29 (ж)  САД  Русија Австралија Австралија
2001 16 – 29 јули IX Јапонија Фукуока, Јапонија 1498 29 (м), 32 (ж) Австралија Австралија Народна Република Кина НР Кина  САД
2003 12 – 27 јули X Шпанија Барселона, Шпанија 2015 29 (м), 33 (ж)  САД  Русија Австралија Австралија
2005 16 – 31 јули XI Канада Монтреал, Канада 1784 29 (м), 33 (ж)  САД Австралија Австралија Народна Република Кина НР Кина
2007 18 март – 1 април XII Австралија Мелбурн, Австралија 2158 29 (м), 36 (ж)  САД  Русија Австралија Австралија
2009 17 јули – 2 август XIII Италија Рим, Италија 2556 29 (м), 36 (ж)  САД Народна Република Кина НР Кина  Русија
2011 16 – 31 јули XIV Кина Шангај, Кина 2220 29 (м), 36 (ж)  САД Народна Република Кина НР Кина  Русија
2013 19 јули – 4 август XV Шпанија Барселона, Шпанија [1][2][3] 2293 30 (м), 37 (ж), 1 (мешано)  САД Народна Република Кина НР Кина  Русија
2015 24 јули – 9 август XVI Русија Казањ, Русија[4] 2400 30 (м), 37 (ж), 8 (мешано) Народна Република Кина НР Кина  САД  Русија
2017 14 – 30 јули XVII Унгарија Будимпешта, Унгарија[5] 30 (м), 37 (ж), 8 (мешано)  САД Народна Република Кина НР Кина  Русија

Идни првенства[уреди | уреди извор]

Година Период Првенство Место
2019 12 – 28 јули[6] XVIII Јужна Кореја Квангџу, Јужна Кореја[7][8][9]
2021 16 јули – 1 август XIX Јапонија Фукуока, Јапонија
2023 6 – 22 октомври XX Катар Доха, Катар

Дисциплини[уреди | уреди извор]

Скокови во вода[уреди | уреди извор]

 • Сковови од 1 м висина
 • Скокови од 3 м висина
 • Платформа
 • Синхорнизирани скокови од 3 м висина
 • Синхронизирано скокање од платформа

Пливање на отворено[уреди | уреди извор]

 • 5 км
 • 10 км
 • 25 км

Пливање[уреди | уреди извор]

Должина Грбно Градно Делфин Краул Мешано Слободна
штафета
Мешана
штафета
50 м
100 м
200 м
400 м
800 м
1500 м

Синхронизирано пливање[уреди | уреди извор]

 • поединечно
 • двојки
 • екипно
 • слободна комбинација

Ватерполо[уреди | уреди извор]

 • Машки турнир
 • Женски турнир

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Originally awarded in јули 2009 to Dubai, UAE. Dubai withdrew in март 2010.
 2. PR54 - Dubai (UAE) will be the Organising City Архивирано на 27 април 2015 г. (FINA Press Release #2009-54); published by FINA on 2009-07-18, retrieved 2009-07-20.
 3. Press Release 2013-51: Barcelona 2013: new record of participation with 181 nations in Barcelona (ESP) Архивирано на 14 август 2014 г.. Published by FINA on 2013-07-18; retrieved 2013-07-19.
 4. UPDATE 1-Swimming-Celebrations as Kazan awarded 2015 world champs Архивирано на 19 февруари 2014 г. published by Reuters on 2011-07-15.
 5. „Архивиран примерок“. Архивирано од изворникот на 2015-08-27. Посетено на 2015-08-31. published by FINA on 2015-03-11.
 6. „FINA.org“. Архивирано од изворникот на 2018-03-12. Посетено на 2017-08-01.
 7. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2013-07-20. Посетено на 2015-08-14.
 8. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2016-01-09. Посетено на 2015-08-14.
 9. KOREA AND HUNGARY TO HOST 2019 AND 2021 WORLD AQUATICS CHAMPIONSHIPS Архивирано на 19 јули 2013 г. published by Swimming World Magazine on 2013-07-19.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]