Разговор со корисник:Комита

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Редиректи[уреди извор]

Здраво! Кога создаваш редиректи, треба да линкуваш на најпоследната статија, а не на некој друг редирект или нема да работи: не #redirect [[ВМРО]], а #redirect [[Внатрешно Македонска Револуционерна Организација]]. Поздрав! (ако си Комитата от бг: кажи, да ти пиша на български) --5ko 20:44, 27 May 2005 (UTC)

Благодарам, ќе го имам предвид! Комита 19:23, 30 May 2005 (UTC)

Здраво[уреди извор]

Те забележав дека пишуваш нови статии, и со мало задоцнување, сакам да те поздравам, и да ти посакам добредојде! Продолжи да пишуваш, и за некое време очекувај преведен интерфејс на македонски (работам на тоа). Поздрав. --FlavrSavr 09:39, 3 Jun 2005 (UTC)

Благодарам! Комита 11:15, 3 Jun 2005 (UTC)

Тито и Македонија[уреди извор]

За почеток, здраво. Ми се допаѓа твојата работа на македонската Википедија и те подржувам да продолжиш така. Текстот што го додаде како заглавие на статијата за Јосип Броз Тито исто така ми се допаѓа, но го префрлив во одделна статија (со ситни граматички корекции), затоа што сметам дека отвара специфична тема која не спаѓа во општа статија за Тито. Во продолжение, стаусот на Тито во Македонија е многу актуелно прашање и ќе отвори дополнителни (и вжештени) дискусии многу скоро, нешто што сметам дека може да и наштети на општата статија за Тито повеќе отколку да ја подобри. Инаку актуелната статија за Тито е целосен превод на англиската статија за Тито која верувам е репер за неутралност. Се надевам дека ова префрлање не претставува проблем. Поздрав! --Ivica83 02:39, 4 Jun 2005 (UTC)

Добро, нема проблем. Комита 10:21, 4 Jun 2005 (UTC)

патрлок, никулец[уреди извор]

Во право си дека патрлок не е македонски збор, туку измислен збор (од страна на SkiSki). Никулец е добра алтернатива, само незнам дали би имало проблеми ако се премести тој шаблон, во шаблон што ќе се нарекува никулец, а тоа да не направи проблеми во статиите во кои е користен. Ај ќе се распрашам деновиве за ова, па, ако никој нема против, и ако ништо не сменува тоа освен името, ќе ја направам таа измена. Поздрав. --FlavrSavr 23:25, 14 Jun 2005 (UTC)

Ами щом смяташ, че може... карай. Иначе това е друга тема...

За архивот...[уреди извор]

Вака, по некоја случајност, мајка ми работи во ДАРМ :-). Е сега вака, има некои лоши моменти во ситуацијата - мајка ми таму е само библиотекарка, и само што ја прашав, и рече дека не знае ништо во врска со авторските права, а со оглед на тоа што стварно ја измалтретирав за некои податоци во врска со селата во РМ, и не е баш најентузијастички настроена да ми помогне овој пат. Инаку, тоа што дознав е дека Архивот и не е баш некоја најотворена институција на свет, така што не сум баш сигурен дали воопшто директорот (со кој, патем, мајка ми изгледа дека не е во најдобри односи) ќе биде воопшто заинтересиран да разговара со мене. Понатаму, периодов до 8 април ми е екстремно зафатен, зошто истовремено правам зилион работи, меѓу кои и организација на самофинансирана изложба за 20 души, така што би се ангажирал во таа акција само ако е навистина неодложливо тоа. Како и да е, ќе треба да составиме нешто како програма на статии во кои би оделе тие документи, т.е. нешто како подетална причина зошто ни требаат тие документи - можеш ли да ми пратиш меил каде ќе ми кажеш кои поточно документи ни требаат и за кои статии? Мислам, ако дојде до тоа да одам до ДАРМ сигурно нема да можам да му кажам дека ни требаат за да јадат гомна пропагандистите, нели? :-) --FlavrSavr 23:16, 9 Март 2006 (UTC)

А иначе за муабетот од Македонци, во никој случај не ги отпишувам Македонците по потекло. Всушност, мислам дека Википедија на македонски јазик е една од работите што ги прават Македонците да не се откажуваат од македонштината. Да, сметам дека не сме ние тие што се откажуваме од нив, туку обратно, тие се откажуваат од нас, и треба да направиме сѐ што значи оддржување на културни врски со нив - тоа е папочната врска што ги поврзува со Македонија. ОК, малку бев предраматичен со овој пост, ајде, голем поздрав! :-) --FlavrSavr 23:16, 9 Март 2006 (UTC)

Листа на документи, кои што ни требаат (ќе ги дополнувам): --Комита 17:29, 12 Март 2006 (UTC)

sq.wikipedia[уреди извор]

Hello Komita! I'm Arianit from sq.wikipedia. Our Village Pump is here. I see only about three people that have declared they know Macedonian. I only speak some Serbian. It's unfortunate that Albanians of Macedonia are not participating here more. Anyways, let me know me or our Kuvendi if you need any specific help. Regards, Arianit.

За орденот[уреди извор]

Здраво. Спомна нешто по неутрално, но јас не знам што подразбираш по неутрално. Поздрав --Б. Јанкулоски 11:10, 12 Март 2006 (UTC)

Честито[уреди извор]

Честито на администраторската положба! --FlavrSavr 23:08, 10 Април 2006 (UTC)

Честито[уреди извор]

Честитам на администраторската положба и се надевам дека и јас и ти ќе ја искористиме само за најдобри цели. Твоите квалитети се неопспорни и така, доделувањето на функцијата беше неизбежно. Јас отворено напишав каде живеам, и што студирам, па така си земам за право да прашам (тоа не значи дека морам да добијам одговор :-) барем во која земја живееш. Русија или...? Поздрав. --Б. Јанкулоски 00:19, 11 Април 2006 (UTC)

Честито[уреди извор]

Честито и од мене за администраторските должности, не се сомневам дека ќе ги исполнуваш правилно :) --Misos 18:30, 11 Април 2006 (UTC)

Честитки! Честитки и од мене за администраторскиот статус! (иако со мало задоцнување, од оправдани причини :-) Boyan 11:55, 13 Април 2006 (UTC)

генеалогија[уреди извор]

Шаблон:Генеалогија

Конечно, за генеаолгијата[уреди извор]

Конечно најдов врска каде можеш да видиш како се прави токму онаква генеалогија како што сакаш. Кликај на en:Pieter Brueghel the Elder! Поздрав. --Б. Јанкулоскиразговор 07:35, 12 Јуни 2006 (UTC)

Добредојде назад[уреди извор]

Добредојде назад! :D --FlavrSavr 01:30, 6 октомври 2006 (UTC) Добредојде и од мене :) --Милош 13:33, 6 октомври 2006 (UTC)

Татари[уреди извор]

Здраво! Видов дека си я редактирал статията "Татари" и имам некои забелешки. Мислам утвърдено е дека Прабугарите и Волшките Бугари како еден од нивните делови биле туркоязични народи. Се разбира, тие биле смешани со секакви ирански, славянски и други елементи, но доминантен елемент ми се чини се биле Хуните. За тоа сведочи и язикот на денешните Чуваши кой е турски, но во сосема одделна група од останатите турски язици. Предпоставката е дека тоа е турскиот язик на Хуните, кои дошле во Европа неколку векови преди първите народи со етнонимот "Турци".

Некои денешни бугарски историчари, користейки ги силните ирански културни язични влияния връз Прабугарите, я развиваат Памирската теория, но таа е маргинална и непризната од сериозната наука. Иранскиот елемент кай Прабугарите не е од Памир, туку иде од Персиското влияние и од сарматските и алански племиня, кои биле дел од Прабугарската държава. Некои по-сериозни бугарски историчари и археолози сметаат дека поголем дел од народот на Кубрат и Аспарух биле Иранци и дури Славяни, но аристокрацията несомнено била со хунско потекло.

Исто така мислам дека Волшки Бугари е по-точен етноним од Прабугари за народот на Волшка Бугария околу 9-13 век. Тие не се сосема истите како Прабугарите затоа зощо се измешале со локалните Угрофински племиня. То що сакам да кажам е дека денешните Казански Татари, доколку потекнуваат од Прабугарите, не се нивни преки наследници, а се наследници на Волшките Бугари (исто и на Куманите, Татарите и т.н.). Мислам дека е по-прецизна дефиниция.

Се разбира турскиот язик на денешните Казански Татари не потекнува од язикот на Волшките Бугари, ниту пак од язикот на "вистинските" Татари, кои биле монголоязично племе. Се работи за кипчакски (кумански) диалект. Кипчаците биле основното население на най-западниот дел на Монголската империя (Златната Орда) и затоа по-малубройните етноси кои се измешале со нив постепенно го прифатиле. Мегю тие по-малубройни етноси се како и Волшките Бугари, така и различните монголски, татарски и турски племиня дойдени во 13 - 14 в. Казансите Татари се осамостоиле од Златната Орда подоцна, кога той процес бил завършен. (ВМРО 15:01, 8 октомври 2006 (UTC))

Божо Димитров не би го нарекол никогаш авторитетен историчар! Гледай само какви глупости пише нон-стоп! Неговата специалност е Древна Гърция и Тракия. Изобщо не е лингвист или нещо подобно, нито специалист по прабългарите. Иранската теория я започна Петър Добрев, който търси някакви фантастични етимологии, без да е нито иранист, нито тюрколог! После покрай него куп неизвестни луге започнаха да публикуват разни книжки (не в сериозни издания). Много от тях са историци-аматьори (шарлатани) като Александър Донски напреимер. Има 2-3 млади в Софийския Университет, които са се хванали за тая теория, но повечето сериозни историци и археолози им се смеят. (ВМРО 15:31, 8 октомври 2006 (UTC))
Единствено Георги Бакалов от отвърдените историци в СУ я прихвана Памирската теория, но нужно ли е да споменавам, че този "византинист" дори не знае гръцки! Се работи за остарял национализъм (расизъм) и желание да се докаже, че прабългарите не биле некакви "монголоиди", туку най-чисти арийци! Глупости. Тие историчари май забравят, че дори и ираноезичните таджики и др. подобни (които населяват Памир) имат моголоидни примеси. (ВМРО 15:35, 8 октомври 2006 (UTC))
И нека да правим разлика между иранска и памирска теория. Иранските елементи кай Прабугарите сериозните учени ги обясняват с аланите и сармататите. Исто и со Сасанидска Персия. Най-вероятно прабългарите на Кубрат са били смесени ирански, хунски (тюркски) и др. племена. Това се вижда по археологията. Прочети това: http://www.kroraina.com/p_bulgar/index.htm и виж последната книга на Рашо Рашев. Петър Добрев и компания пишат главно глупости. Но иначе, да, съгласен съм, че на Уикипедия трябва да се представят ВСИЧКИ гледни точки. (ВМРО 15:39, 8 октомври 2006 (UTC))

Охридска Архиепископия[уреди извор]

Защо мислиш, че в 893 г. има Охридска архиепископия, а не само епископия? Кои извори гледаш? Провери си го e-mail-от! (ВМРО 15:42, 8 октомври 2006 (UTC))

Бидейки по времето на Борис и Симеон българската православна църква имала статус само на архиепископия (като патриаршия е призната едва при Петър), не виждам как, ако навистина е постоела Охридска архиепископия, таа би можела да биде дел от българската църква. Би следвало да бидат равни. Но никъде до 1018 г. не знам да има податоци за Охридска архиепископия. (ВМРО 16:01, 8 октомври 2006 (UTC))

Фала ти за убајте зборој[уреди извор]

Фала за убајте зборој се надевам дека ќе добијам админ и на викицитат, баш е кул идејата. иначе за да имаме викицитат мислам дека треба да се гласа овде, па зато be my guest :)

Inverted Pentagram.svg guitardemon666 Inverted Pentagram.svg муабет Inverted Pentagram.svg guitardemon666 Inverted Pentagram.svg

Одг: Прашање за документите.[уреди извор]

Нема да можам тоа да го направам до крај на февруари: сесија. :-) За тоа време може да ги користиме документите од сајтот... без разлика таму што пишува copyright - самите документи се во јавен домен бидејќи се постари од 75 години. --FlavrSavr 10:48, 3 февруари 2007 (UTC)

Булгари и Прабугари[уреди извор]

Комита, Булгарите ги измисли корисникот Amacos. Тој исто така измисли дека латинскиот збор vulgar бил преземен од Прабугарите за етноним. Не е добре со главата тоа момче Amacos. Говори со него штото јас немам нерви веќе. Поздрав,Елемаг 00:07, 8 април 2007 (UTC)

Иницијатива[уреди извор]

Иницијатива
Wikipedia-logo-20,000.png          Здраво, Комита!
Како што веќе можете да видите, се приближуваме кон бројот 20 000 статии и како резултат на тоа Ве информираме за следната иницијатива. Имено, дорбредојдени би биле Вашите уредувања за создавање нови статии според зададените стандарди на Википедија со што за кратко време би ја достигнале саканата цел. 20 000 статии ни се неопходни за започнување на Википедија:ВикиПроект Вести и за понатамошна успешна афирмација на македонскиот јазик и македонската Википедија. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

Yes check.svgОкВи благодариме за Вашите придонеси во остварувањето на целите на иницијативата.

--MacedonianBoy (разговор) 19:29, 16 септември 2008 (UTC)

Иницијатива 22,222[уреди извор]

Иницијатива 22.222
         Здраво, Комита!
Голема благодарност за Вашите придонеси во остварувањето на бројката од 20 000 статии на Википедија на македонски јазик. Но, сепак тоа веќе е минато, а мора да се стремиме кон иднината, па затоа покрената е нова иницијатива, според која очекуваме бројот на статии на Википедија на македонски јазик да ја достигне бројката од 22 222 до крајот на оваа година. Во време кога македонската Википедија е под револууционерни промени, кога очекуваме започнува со работа и ВикиПроектот Рецензија кој ги дава насоките во оценување на квалитетот на статиите, од особено значење е да се постигне многу и во зголемување на бројот на статиите. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

Yes check.svgОкВи благодариме за Вашите придонеси во остварувањето на целите на иницијативата.

--Kiril Simeonovski (разговор) 22:50, 9 ноември 2008 (UTC)

Иницијатива за квалитетни статии[уреди извор]

Иницијатива
Cscr-featured.svg          Здраво, Комита!
Сакам да Ви се заблагодарам за досегашната помош во остварувањето на целите на иницијативите на Википедија на македонски јазик. Инцијативата за квалитетни статии има за цел е новиот предизвик, кој бара подобрување на квалитетот на постоечките статии, правејќи ги поверодостојни и обемни за да го привлечат вниманието на читателот. Во функција е и ВикиПроектот Рецензија со рецензијата која овозможува ситни промени во статиите. За повеќе информации видете:Википедија:ВикиПроект Квалитетни статии Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 01:47, 13 декември 2008 (UTC)

Иницијатива 25.000[уреди извор]

Иницијатива
         Здраво, Комита!
Сакам да Ви се заблогадарам за големиот придонес во достигнувањето на бројката од 22 222 статии на Википедија на македонски јазик. Пред нас е нов предизвик, а тоа е постигнувањето на бројката од 25 000 статии. Имено, сакам да Ве повикам во интензивното уредување на нови статии, со што за краток период би ја достигнале и оваа бројка, со што би добиле енциклопедија, која во вистинско светло го афирмира македонскиот јазик. За повеќе информации видете: Википедија:ВикиПроект Нови статии Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 01:47, 13 декември 2008 (UTC)

Иницијатива за градови во Македонија[уреди извор]

Иницијатива за градови во Македонија
         Здраво, Комита!
Сакам да Ви се заблагодарам за Вашите скорешни придонеси и да Ве известам дека во рмките на ВикиПроектот Македонија се покренува иницијативата за подобрување на квалитетот и проширување на статиите за градовите во Република Македонија. За повеќе информации посетете ја листата на градови кои бараат промени, поделени по региони, ВикиПроектот Македонија, како и ВикиПроектот Географија. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 20:30, 30 декември 2008 (UTC)

Иницијатива 2009-година на астрономијата[уреди извор]

Иницијатива
Crab Nebula.jpg          Здраво, Комита!
Голема благодарност за Вашите придонеси во исполнувањето на целите на досегашните иницијативи. Како што веќе знаете 2009 е прогласена за меѓународна година на астрономијата, па затоа на Википедија на македонски јазик е покрената иницијатива за зголемување на бројот на статии поврзани со астрономијата, како и проширување на постоечките, создавање на нови портали, шаблони и инфокутии во тековната година. Во функција на оваа иницијатива е ВикиПроектот Астрономски објекти. Секој Ваш придонес е добредојден. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 13:58, 23 јануари 2009 (UTC)

Иницијатива 500 (избрани) статии[уреди извор]

Иницијатива 500 (избрани) статии
Featured article star - check.svg          Здраво, Комита!
Најпрвин сакам да Ви се заблагодарам за Вашите придонеси во остварувањето на целите на претходните иницијативи. Сакам да Ве известам дека на Википедија на македонски јазик се покренува иницијативата за уредување на 500 (избрани) статии, која ќе има за цел проширување на постоечките и уредување на нови квалитетни статии, кои без поголеми промени може да бидат избрани на Главната страница. Може да придонесувате со уредување на квалитетни статии од сите области. Подобрените квалитетни статии или новите квалитетни статии додадете ги во порталот со 500 статии. Порталот служи и како увид за тоа како напредуваме во остварувањето на целта, а е и помагало за полесен избор на избрана содржина. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 00:40, 1 февруари 2009 (UTC)

Вики средба[уреди извор]

Здраво. Ве известуваме дека на 4 август, со почеток во 19:00 во Пјаца Либерта, Скопје ќе се одржи Вики средба. Доколку сте во можност и сте заинтересирани да присуствувате Вашето присуство или евентуално отсуство може да го најавите овде. Доколку не сте присуствувале на некоја Вики средба и сакате да добиете повеќе информации, може да испратите порака на vikipedija@lists.softver.org.mk, по што навремено ќе добиете одговор со потребните информации. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:46, 28 јули 2010 (CEST)

Лидери по година[уреди извор]

Здраво. Со создавањето на ВикиПроектот Години, започна иницијативата за пополнување на статиите за години на Википедија на македнски јазик. Првата активност е пополнување на списоците за лидери на држави по години. Доколку сте заинтересирани да помогнете во извршувањето на оваа задача, може да се пријавите на страницата наменета за оваа активност, на која и може да дадете свој коментар. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 01:29, 12 октомври 2010 (CEST)

Fundraising 2010_Translation & Localization[уреди извор]

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

Greetings, my name is Sam and I am working for the Wikimedia Foundation during the 2010 Fundraiser as the liaison between the Macedonian community and the Foundation. This year's fundraiser is intended to be a collaborative and global effort; we recognize that banner messages that perform well in the United States don't necessarily translate well, or appeal to international audiences. I'm contacting you as I am currently looking for translators who are willing to contribute to this project, helping to translate and localize messages and suggesting messages that would appeal to Macedonian readers on the Fundraising Meta Page. Please let me know if you'd be interested in helping with this project, and add your feedback to the proposed messages as well! I look forward to working with you during this year's fundraiser. Schapman

10 години Википедија[уреди извор]

10yrs-oldbazaar-skopje-mk.png       Здраво, Комита!
Голема благодарност за Вашите придонеси на Википедија, која веќе 10 години е со нас и нуди слободен пристап кон слободното знаење. По тој повод, насекаде во светот ќе бидат организирани настани за прослава на овој јубилеј, а прослава ќе се одржи и во Скопје на 15 јануари 2010 година во кафе-барот Ла кања во Старата скопска чаршија. Повеќе информации за настанот може да добиете на страницата посветена на истиот. Во рамките на настанот ќе биде организирана и Вики средба, на која како и обично Вашето присуство може да го најавите на соодветната страница. Се надевам дека ќе присуствувате на оваа прослава и ќе се запознаете со многу останати корисници, кои придонесуваат за споделување на знаењето како и Вие.

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 23:57, 12 јануари 2011 (CET)

Покана за Вики средба[уреди извор]

      Здраво, Комита!
Сакам да Ве известам дека на 7 јуни 2011, во Скопје ќе се одржи Вики средба, па по тој повод Ве поканувам доколку сте во можност да присуствувате. Целта како и на секоја Вики средба е дружење и запознавање на корисниците кои постојано соработуваат уредувајќи на Википедија, како и дискутирање на теми поврзани и неповрзани со Википедија. Повеќе информации за средбата може да добиете на соодветната страница.

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 03:40, 4 јуни 2011 (CEST)

Јубилејна статија[уреди извор]

Здраво. Откако веќе го ндминавме бројот од 50.000 статии, мислам дека би било добро да воведеме јубилејна статија, која ќе го означи трудот вложен кон надминување на одреден број на статии. Вашето учество е добредојдено во дискусијата на страницата за идеи, каде што е изнесен предлогот. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:40, 2 октомври 2011 (CEST)

Your admin status[уреди извор]

Hello. I'm a steward. A new policy regarding the removal of "advanced rights" (administrator, bureaucrat, etc.) was adopted by community consensus recently. According to this policy, the stewards are reviewing administrators' activity on wikis with no inactivity policy.   You meet the inactivity criteria (no edits and no log actions for 2 years) on mkwiki, where you are an administrator. Since that wiki does not have its own administrators' rights review process, the global one applies.   If you want to keep your rights, you should inform the community of the wiki about the fact that the stewards have sent you this information about your inactivity. If the community has a discussion about it and then wants you to keep your rights, please contact the stewards at m:Stewards' noticeboard, and link to the discussion of the local community, where they express their wish to continue to maintain the rights, and demonstrate a continued requirement to maintain these rights.   We stewards will evaluate the responses. If there is no response at all after approximately one month, we will proceed to remove your administrative rights. In cases of doubt, we will evaluate the responses and will refer a decision back to the local community for their comment and review. If you have any questions, please contact us on m:Stewards' noticeboard.   Best regards, Rschen7754 23:23, 17 август 2014 (CEST)