Развојна помош

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грантовите за техничка соработка се еден вид на помош за развој.

Помош за развој или соработка за развој (исто така, развојна помош, техничка помош, меѓународна помош, помош од странство, официјална помош за развој (ОДД) или странска помош) — финансиска помош што ја даваат владите и другите агенции за поддршка на економскиот, еколошкиот, социјалниот и политичкиот развој на земјите во развој. Понатаму може да се дефинира како „помош потрошена на начин што се предвидува да го промовира развојот, без разлика дали е постигнат преку економски раст или други средства[1]. Таа се разликува од хуманитарната помош со фокусирање на ублажување на сиромаштијата на долг рок, наместо на краткорочен.

Терминот развојна соработка, кој се користи од Светската здравствена организација (СЗО), се користи за изразување на идејата дека треба да постои партнерство помеѓу дарителот и примателот, наместо традиционалната ситуација во која во односите доминира богатството и специјализираното знаење за една страна[2].

Помошта може да биде билатерална: дадена од една земја директно во друга; или може да биде мултилатерален : дадена од земјата дарител на меѓународна организација како Светска банка или Агенции на Обединетите нации (УНДП, УНИЦЕФ, УНАИДС итн.) кои потоа ги дистрибуираат меѓу земјите во развој. Пропорцијата во моментов е околу 70% билатерални и 30% мултилатерална[3].

Околу 80–85% од развојната помош доаѓа од владини извори како официјална помош за развој (ОДА). Останатите 15-20% доаѓаат од приватни организации како што се „невладини организации“ (НВО), фондации и други добротворни организации за развој (на пр. Оксфам[4]). Покрај тоа, дознаките добиени од мигранти кои работат или живеат во дијаспора формираат значителен износ на меѓународен трансфер. Најголемата помош за развој доаѓа од западните индустријализирани земји, но некои посиромашни земји исто така придонесуваат со помош. Некои влади, исто така, вклучуваат воена помош во поимот „странска помош“, иако многу невладини организации имаат тенденција да не го одобруваат ова.

Официјална развојна помош е мерка на помошта со придонес на владата, составена од Комитетот за развојна помош на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) од 1969 година. ДАЦ се состои од 34 најголеми земји кои донираат помош.

Историја[уреди | уреди извор]

Потекло[уреди | уреди извор]

Концептот на помош за развој се враќа во колониот период на крајот на дваесеттиот век, особено во британската политика на колонијален развој, која се појавила во тој период. Традиционалната владина политика имала тенденција да ја фаворизира економијата во стилот на Лесе фер, со тоа што слободниот пазар за капитал и стока ја диктираla економската улога што ги играле колониите во Британското Царство.

Промените во ставовите кон моралната цел на Британското Царство и улогата што владата можела да ја има во унапредувањето на благосостојбата полека довеле до поактивна политика на економска и развојна помош кон сиромашните колонии. Првиот предизвик за Велика Британија бил економската криза што се случи по Првата светска војна. Пред донесувањето на Законот за колонијален развој во 1929 година, доктрината што управувала со Велика Британија (и другите европски колонизатори) со нивните територии била финансиска самодоволност. Ова едноставно значело дека колониите се одговорни за себе[5].

Велика Британија немала да ги искористи парите што и припаѓаат на метрополата за да плати за работите во колониите. Колониите не само што требало да плаќаат за развој на инфраструктурата, туку биле одговорни и за платите на британските службеници кои работеле на колониите. Колониите ги генерирале приходите за да ги платат овие преку различни форми на оданочување. Стандардно оданочување биле даноците за увоз и извоз. Стоката што излегувала од колониите се оданочувала, а оние што влегувале исто така се оданочувале. Тие генерирале значителни приходи. Освен овие даноци, колонизаторите вовеле уште две форми на даноци: данок на колиба и данок на труд. Данокот на колиба е сличен на данокот на имот денес. Секој возрасен возрасен маж имал своја колиба. Секој од овие морал да плати данок. Данокот на труд бил работа што народот морал да ја заврши без никакви надоместоци или со оскудни стипендии. Бидејќи економската криза се проширила и имало значително влијание врз колониите, приходите генерирани од даноци продолжиле да опаѓаат, имајќи значително влијание врз колониите. Додека траело ова, Велика Британија доживеала големи стапки на невработеност. Парламентот започнал да дискутира за начините на кои тие можат да се справат со стапките на невработеност во Велика Британија и истовремено да одговорат на некои итни потреби на колониите. Овој процес кулминирал со усвојувањето на Законот за колонијален развој во 1929 година, со кој се формирал Советодавен комитет за колонијален развој под надлежност на државниот секретар за колониите, лорд Пасфилд . Неговиот првичен годишен буџет од 1 милион фунти бил потрошен за шеми дизајнирани за развој на инфраструктурата за транспорт, електрична енергија и снабдување со вода во колониите и доминиони во странство за продолжување на царската трговија. Актот од 1929 година, иако бил оскуден во ресурсите што ги ставил на располагање за развој, бил значаен Закон затоа што им ја отворил вратата на Велика Британија да ги прави идните инвестиции во колониите.[6]. Тоа претставувало голема промена во колонијалниот развој. Доктрината за финансиска самодоволност била напуштена и Велика Британија сега можела да користи митрополитски фондови за развој на колониите[7][8].

До крајот на 1930-тите, особено по британските западно индиски работнички немири од 1934-1939 година, станало јасно дека оваа почетна шема е премногу ограничена во обемот[9][10]. Кралската комисија под водство на лорд Мојн била испратена да ги испита условите за живот во британските Западни Инди и го објавил својот Извештај во 1940 година, во кој биле обелоденети страшните услови за живот таму.

Во услови на зголемена критика за британската колонијална политика од странство и од дома, Комисијата била претстава за да се покаже британскиот „добронамерен“ став кон нејзините колонијални поданици. Препораките на Комисијата повикале на иницијативи за здравство и образование, заедно со зголемени субвенции за шеќер за спречување на целосниот економски пад. Колонијалната канцеларија, желна да спречи нестабилност додека земјата била во војна, започнала да внесува големи суми на готовина во регионот.

Законот за колонијален развој и благосостојба бил донесен во 1940 година за да се организира и да се додели сума од 5 милиони фунти годишно на Британските Западни Инди со цел долгорочен развој. Околу 10 милиони фунти заеми биле откажани во истиот Закон. Законот за колонијален развој и благосостојба од 1945 година го зголемил нивото на помош на 120 милиони фунти за дваесет години. Понатамошните акти следеле во 1948, 1959 и 1963 година, драматично зголемување на обемот на парична помош, поволни бескаматни заеми и програми за развојна помош.

Повоена експанзија[уреди | уреди извор]

Постер од Маршаловиот план

Почетокот на современата помош за развој е вкоренет во контекст на Пост-втората светска војна и Студената војна. Лансирана како голема програма за помош од Соединетите Држави во 1948 година, Европската програма за обновување или Маршалов план се занимавал со зајакнување на врските со западноевропските држави за да се ограничи влијанието на СССР. Имплементиран од Администрацијата за економска соработка (ЕЦА), Маршаловиот план исто така ги проширил своите финансии за реконструкција на стратешките делови на Блискиот Исток и Азија[11]. Образложението било добро сумирано во „Point Four Program“, во која претседателот на Соединетите држави, Хари Труман, го искажал антикомунистичкото образложение за помошта за развој на САД во своето инаугуративно обраќање од 1949 година, со кое било најавено и основањето на НАТО[6].

Покрај тоа, ќе им обезбедиме воени совети и опрема на слободните нации кои ќе соработуваат со нас во одржувањето на мирот и безбедноста. Четврто, ние мора да започнеме смела нова програма за да ги направиме достапни придобивките од нашиот научен напредок и индустрискиот напредок за подобрување и раст на неразвиените области. Повеќе од половина од луѓето во светот живеат во услови што се приближуваат кон мизерија. Нивната храна е несоодветна. Тие се жртви на болести. Нивниот економски живот е примитивен и стагнантен. Нивната сиромаштија е хендикеп и закана и за нив и за попросперитетните области. За прв пат во историјата, човештвото поседува знаење и вештина да ги ублажи страдањата на овие луѓе.[12]

Во 1951 година, во рамките на Стејт Департментот била основана Администрација за техничка соработка (TCA) за да се спроведе Point Four program. Помошта за развој била насочена кон нудење технички решенија за социјалните проблеми без промена на основните социјални структури . Соединетите држави честопати беа жестоко против дури и умерените промени во социјалните структури, на пример, земјишната реформа во Гватемала во раните 1950-ти.

Во 1953 година, на крајот на Корејската војна, администрацијата во Ајзенхауер ја основала Администрацијата за надворешни операции (ФОА) како независна владина агенција надвор од Стејт Департментот за консолидирање на економската и техничката помош. Во 1955 година, странската помош била вратена под административна контрола на Стејт Департментот и ФОА била преименувана во Администрација за меѓународна соработка (ИЦА).

Во 1956 година, Сенатот спровел студија за странска помош со помош на голем број независни експерти. Резултатот, наведен во амандманот на Законот за заемна безбедност од 1959 година, прогласил дека развојот во регионите со ниски примања е цел на САД, заедно и дополнителни на другите надворешно-политички интереси, обидувајќи се на тој начин да ја разјасни врската на помошта за развој со напорите да се ограничи комунизмот . Во 1961 година, Конгресот го одобрил законот за надворешна помош од 1961 година со поддршка на претседателот Џон Кенеди, кој ја задржал политиката на меѓународен развој од 1959 година како независна цел на САД и формирал нова агенција за меѓународен развој, УСАИД .

Обемот на меѓународната помош за земјите во развој (во тоа време наречен „ Трет свет “) драматично пораснал од 1960-тите. Оваа помош доаѓала главно од земјите на САД и Западна Европа, но имало и значителен придонес од Советскиот Сојуз во замена за прекуокеанско политичко влијание во контекст на зголемените глобални тензии од Студената војна .

Праксата за проширување на помошта за политичко усогласените партии во земјите приматели продолжува и денес; Феј и Нихаус (2012) се во можност да воспостават каузална врска помеѓу политиката и помошта во нациите приматели[13]. Во нивната анализа на конкурентските избори во Палестина во 2006 година, тие забележуваат дека УСАИД обезбедува финансирање на развојни програми во Палестина за поддршка на палестинските власти, ентитетот поддржан од САД кој се кандидира за повторен избор. Феј и Нихаус откриле дека колку е поголем степенот на усогласување на партијата примател со субјектот дарител, толку повеќе помош добива просечно во текот на една изборна година. Во анализата на трите најголеми нации дарители (Јапонија, Франција и САД), Алесина и Долар (2000) откриле дека секоја има свои нарушувања на помошта што ја дава[14]. Јапонија се чини дека дава приоритет на давањето на помош на нации кои користат слични преференции на гласање во Обединетите нации, Франција најмногу испраќа помош на своите поранешни колонии, а САД диспропорционално обезбедуваат помош на Израел и Египет. Овие алокации често се моќни алатки за одржување на стратешките интереси на земјата дарител во земјата примател.

Комитетот за развојна помош е основан во 1960 година од Организацијата за европска економска соработка за координирање на помошта за развој меѓу богатите нации. Со резолуција од 1961 година било утврдено дека:

„Комитетот ќе продолжи да се консултира за методите за достапност на националните ресурси за помош на земјите и областите во процесот на економски развој и за проширување и подобрување на протокот на долгорочни средства и друга развојна помош за нив“.

Критики на помошта за развој[уреди | уреди извор]

Ворен Бафет важи за еден од водечките филантропи во светот, но сепак тој е и најголемиот инвеститор во Кока-Кола, која агресивно се обидува да се прошири во посиромашните земји. Овој цртан филм, од организација критична кон вистинските мотиви на меѓународната помош, го свртува вниманието кон она што го доживува како противречност.

Помошта за развој честопати се обезбедува со поддршка на проекти за локална помош за развој. Во овие проекти, понекогаш се случува да не е во сила строг кодекс на однесување. Во некои проекти, работниците за помош во развојот не го почитуваат локалниот кодекс на однесување . На пример, локалниот кодекс на облекување, како и социјалната интеракција . Во земјите во развој, овие работи се сметаат за многу важни и не почитувањето може да предизвика сериозни прекршоци, а со тоа и значителни проблеми и одложување на проектите.

Исто така, има многу дебата за проценка на квалитетот на помошта за развој, наместо едноставно за количината. На пример, врзаната помош честопати се критикува бидејќи дадената помош мора да се потроши во земјата дарител или во група избрани земји. Врзаната помош може да ги зголеми трошоците за проектна помош за развој до 20 или 30 проценти.

Исто така, има критики затоа што дарителите можат да дадат со едната рака, преку големи количини на помош за развој, но сепак да земат со другата, преку строги трговски или миграциски политики или со тоа што ќе добијат основа за странски корпорации. Индексот на заложба за развој ги мери целокупните политики на дарителите и го проценува квалитетот на нивната помош за развој, наместо да прави само споредба на дадената официјална помош за развој .

Степен на помош[уреди | уреди извор]

Најголема официјална помош за развој (ОДА) доаѓа од 28-те членки на Комитетот за развојна помош (ДАЦ), или околу 135 милијарди американски долари во 2013 година. Уште 15,9 милијарди дошле од Европската комисија и земјите кои не се членки на ДАЦ дале дополнителни 9,4 милијарди американски долари. Иако помошта за развој се искачила во 2013 година на највисоко ниво забележано досега, продолжил трендот на опаѓање на учеството на помошта во најсиромашните потсахарски африкански земји.

Врвни земји приматели[уреди | уреди извор]

ODA received (2014)[15]
Земја US$, милијарди
 Авганистан 4.82
 Виетнам 4.22
 Сирија 4.2
 Пакистан 3.61
 Етиопија 3.59
 Египет 3.53
 Турција 3.44
 Индија 2.98
 Јордан 2.7
 Кенија 2.67

ОЕЦД исто така ги наведува земјите според количината на ОДА што ја даваат како процент од нивниот бруто-национален доход . Топ 10 земји од ДАЦ се како што следува во списокот подолу. Пет земји ја исполниле долгогодишната цел на ООН за сооднос ОДА / БДП од 0,7% во 2013 година:[16][17] The European Union accumulated a higher portion of GDP as a form of foreign aid than any other economic union.[18]

 1.  САД – $31.55 милијарди
 2.  Обединето Кралство – $17.88 милијарди
 3.  Германија – $14.06 милијарди
 4.  Јапонија – $11.79 милијарди
 5.  Франција – $11.38 милијарди
 6.  Шведска – $5.83 милијарди
 7.  Норвешка – $5.58 милијарди
 8.  Холандија – $5.44 милијарди
 9.  Канада – $4.91 милијарди
 10.  Австралија – $4.85 милијарди

Земјите од Европската унија кои се членки на Комитетот за развојна помош дале 0,42% од БДП (без 15,93 милијарди долари дадени од институциите на ЕУ).

 1.  Норвешка – 1.07%
 2.  Шведска – 1.02%
 3.  Луксембург – 1.00%
 4.  Данска – 0.85%
 5.  Обединето Кралство – 0.72%
 6.  Холандија – 0.67%
 7.  Финска – 0.55%
 8.  Швајцарија – 0.47%
 9.  Белгија – 0.45%
 10.  Ирска – 0.45%

Според видот на проектот[уреди | уреди извор]

=Ефекти на странската помош врз земјите во развој[уреди | уреди извор]

Ефект врз развојот на земјата примател[уреди | уреди извор]

Моделот на Излез, Глас и Лојалност (ЕВЛ) на Алберт Хиршман го покажува ефектот што помошта за развој може да го има врз развојот на земјата примач и истакнува дека помошта потенцијално може да и наштети на таа земја.

Моделот на Хиршман се заснова на основата дека „под кој било економски, социјален или политички систем, поединци, деловни фирми и организации, генерално, се предмет на пропусти од ефикасно, рационално, почитување на законот, доблесно или на друг начин функционално однесување”. Клиентот кој е засегнат од пропустот во системот (пад на квалитетот на производот што го консумираат) има два начина да одговори на ова - „излез“ или „глас“. Ако поединецот избере „излез“, тие едноставно престануваат да го купуваат производот и му нанесуваат пад на приходот што ја принудува фирмата или да ја поправи својата грешка или да престане да постои. Ако поединецот ја избере опцијата „глас“, тогаш ќе го изрази своето незадоволство или кон фирмата или кон нешто што има надлежност над неа. Ова ќе ја принуди фирмата да го реши нивниот пропуст, но нема да претрпи пад на приходите. И на крај, Хиршман ја воведува опцијата „лојалност“, што се случува кога потрошувачот не може да „излезе“ и фирмата не се грижи за ефектот што „гласот“ ќе го има врз нивните приходи, а потрошувачите што го избраат продолжуваат да го трошат пропаднатото добро.

Моделот на Хиршман се применува на политичките случувања во рамките на една нација[19]. Кога владата менува политика што има негативно влијание врз благосостојбата на некои граѓани или веќе не реагира на штетната состојба, граѓаните имаат исти 3 избори на одговор како и порано. Овде, „излезот“ може да има форма на граѓани што ја напуштаат земјата „Уметност да не се управува“ и оттука лишување на државата од данок или едноставно преуредување на нивниот капитал и стока за да не бидат оданочени од владата, како што се гледа со британските трговци кои се заканувале да го преселат капиталот во Холандија. „Глас“ има форма на ненасилна граѓанска непослушност, како што се гледа со протестот на Ганди во Фергусон, насилни демонстрации, како што се гледа со т.н. протести на Лудити кој се манифестирал со кршење машини за ткаење во знак на протест против недостатокот на протекционистички политики од страна на англиската влада, па дури и „секојдневен отпор“ каде што малата, несоодветна корпорација создава големи трошоци за државата. „Лојалноста“ повлекува дека граѓаните едноставно ја прифаќаат ситуацијата и го продолжуваат својот живот како порано.

Ако државата добие меѓународна помош, таа е помалку зависна од даночните приходи што ги собира од нејзините избирачи. Повисокото ниво на фискална независност од страна на државата ја намалува моќта на преговарање на граѓаните. На владата помалку и се заканува опцијата „излез“ на граѓаните, а помалку е повредена доколку се спроведе, па оттука ова одзема веродостојна закана да се искористи на преговарачката маса со цел граѓаните да побараат подобрување на нивната сегашна состојба. Во исто време, недостатокот на зависност од приходите ја намалува „гласната“ акција на граѓанинот ослабувајќи го ефектот на насилната демонстрација или секојдневниот отпор врз влијанието на донесувањето одлуки на државата.

Сè додека владата на нацијата која прима меѓународна помош знае дека таа ќе ја прима и дека нема да има никакви реперкусии од страна на дарителите за нерешавање на прашањата на нејзините избирачи, останува оптимално за таа влада да продолжи да ги игнорира ослабените барања на своите граѓани. Со ослабена моќ за преговарање и помалку одговорна држава, не може да има преговори меѓу граѓанинот и државата што, на долг рок, ќе доведе до економски развој во рамките на нацијата. Иако меѓународната помош направила далекусежни работи во однос на зголемување на пристапот до подобрена медицинска нега, подобрување на образованието и намалување на сиромаштијата и гладот, дури во 1997 година Светската банка започнала да ја преиспитува структурата на својата политика за помош и започнала да користи делови од неа специјално за градење на државната способност на нациите што примаат помош. Дури и неодамна, корпорацијата „Милениумски предизвик“, агенција за помош со седиште во САД, започнала да работи со земјите во развој за да им се обезбеди строго помош за развој при поставувањето и спроведувањето на целите за национален развој.

Ефекти на странската помош во Африка[уреди | уреди извор]

Додека повеќето економисти како Џефери Сакс сметаат дека помошта е двигател на економскиот раст и развој, други тврдат дека помошта повеќе доведува до зголемување на сиромаштијата и намалување на економскиот раст на сиромашните земји[20]. Економистите како Дамбиса Мојо тврдат дека помошта не води кон развој, туку создава проблеми вклучувајќи корупција, зависност, ограничувања на извозот и холандска болест, што негативно влијае на економскиот раст и развој на повеќето африкански земји и други сиромашни земји низ целиот свет[20][21]. Сепак, економистот Сакс признава дека членовите на политиката треба да бидат одговорни за разбирањето на географските ефекти врз сиромаштијата[22]. Сакс тврди дека со цел странската помош да биде успешна, творците на политиките треба „да обрнат поголемо внимание на развојните бариери поврзани со географијата - конкретно, слабата здравствена состојба со ниска земјоделска продуктивност и високите трошоци за транспорт[2][мртва врска]. Светска банка и Меѓународниот монетарен фонд се две организации за кои Сакс тврди дека во моментов се клучни во советувањето и насочувањето на странската помош; сепак, тој тврди дека овие две организации премногу се фокусираат на „институционалните реформи[3][мртва врска]. Странската помош е особено повеќеслојна во земјите во Потсахарска Африка поради географските бариери. Повеќето напори за макро странска помош не ги препознаваат овие проблеми и, како што тврди Сакс, предизвикуваат недоволно меѓународна помош и подобрување на политиката. Сакс тврди дека доколку странската помош не обезбеди механизми за надминување на географските бариери, пандемиите, како што се ХИВ и СИДА, предизвикуваат трауматски жртви во региони како што е Потсахарска Африка, ќе продолжат да се грижат за милиони жртви.

За помошта да биде делотворна и корисна за економскиот развој, мора да има некои системи за поддршка или „ traction“ што ќе овозможи странската помош да го поттикне економскиот раст. Истражувањата исто така покажале дека помошта всушност го оштетува економскиот раст и развој пред да се постигне „влечење“.

Смрт на локалните индустрии[уреди | уреди извор]

Странската помош ги убива локалните индустрии во земјите во развој[23]. Странската помош во форма на помош на храна што им се дава на сиромашните земји или неразвиените земји е одговорна за смртта на локалните земјоделски индустрии во сиромашните земји. Локалните земјоделци завршуваат без деловни активности затоа што не можат да се натпреваруваат со изобилството на евтина храна за увезена помош, што е донесена во сиромашните земји како одговор на хуманитарната криза и природните катастрофи[24]. Голем прилив на пари што доаѓаат во земјите во развој, од развиениот свет, во странска помош, ја зголемува цената на локално произведените добра и производи. Поради високите цени, извозот на локална стока се намалува. Како резултат, локалните индустрии и производители се принудени да ги напуштат деловните активности.

Неоколонијализам[уреди | уреди извор]

Неоколонијализмот е местото каде што државата е „теоретски, независна и ги има сите надворешни стапици на меѓународниот суверенитет. Во реалноста, нејзиниот економски систем, а со тоа и нејзината политичка политика е насочена однадвор “. Политичките и економските работи на една држава под неоколонијализмот, се директно контролирани од надворешни сили и нации од глобалниот север, кои нудат помош или помош на земјите од глобалниот југ или земјите во развој. Неоколонијализмот е новото лице на колонијализмот, што е овозможено со странска помош. Земјите дарители нудат странска помош за сиромашните земји, додека се договараат за економско влијание на сиромашните или земјите приматели и стандарди за политика што им овозможуваат на земјите дарители да ги контролираат економските системи на сиромашните земји, во корист на земјите дарители

Странската помош создава систем на зависност каде земјите во развој или сиромашните во голема мера зависат од западните или развиените земји за економски раст и развој. Бидејќи помалку развиените земји стануваат зависни од развиените земји, сиромашните земји лесно се експлоатираат од развиените земји, така што развиениот свет е во можност директно да ги контролира економските активности на сиромашните земји.

Зависност од помош[уреди | уреди извор]

Зависноста од помошта се дефинира како „ситуација во која една земја не може да извршува многу од основните функции на владата, како што се работење и одржување или испорака на основни јавни услуги, без финансирање и експертиза од странска помош“. Помошта ги направила многу африкански земји и други сиромашни региони неспособни да постигнат економски раст и развој без странска помош. Повеќето африкански економии станале зависни од помошта и тоа е затоа што странската помош станала значајна норма на системите за меѓународни односи меѓу земјите со високи и ниски примања низ целиот свет.

Странската помош ги прави африканските земји зависни од помошта затоа што творците на политиката ја сметаат за редовен приход, така што тие немаат никаков поттик да донесуваат политики и одлуки што ќе им овозможат на нивните земји самостојно да го финансираат нивниот економски раст и развој. Дополнително, помошта не ја поттикнува владата да ги оданочува граѓаните, поради постојаниот прилив на странска помош, и како резултат на тоа, граѓаните немаат никаква обврска да бараат обезбедување на добра и услуги насочени кон развој.

Корупција[уреди | уреди извор]

Иако помошта за развој е важен извор на инвестиции за сиромашните и честопати небезбедни општества, комплексноста на помошта и буџетите кои постојано се зголемуваат ја оставаат ранлива на корупција, но сепак дискутирањето за тоа останува тешко бидејќи за многумина претставува табу-тема[25] .

Странската помош поттикнува на rent-seeking, каде владините службеници и водачи ја користат својата позиција и овластување да го зголемат своето лично богатство без да создадат дополнително богатство, на штета на граѓаните. Повеќето африкански водачи и официјални лица, се во можност да соберат огромни суми на лично богатство од добиената странска помош - тие се збогатуваат и не ја користат помошта предвидена за намената.

Корупцијата е многу тешко да се измери бидејќи често е тешко да се разликува од другите проблеми, како што се трошење, лошо раководење и неефикасност, за да се илустрира поентата, над 8,75 милијарди американски долари биле изгубени преку, измами, злоупотреби и лошо управување во напорите за помош од штетите предизвикани од ураганот Катрина . Во последните неколку години невладините организации вложиле големи напори да го зголемат учеството, отчетноста и транспарентноста во справувањето со помошта, но сепак хуманитарната помош останува слабо разбран процес за оние што треба да ја примат - треба да се направат многу поголеми инвестиции во истражување и инвестирање во релевантни и ефективни системи за отчетност.

Сепак, има мал јасен консензус за размената помеѓу брзината и контролата, особено во итни ситуации кога хуманитарниот императив за спасување животи и ублажување на страдањата може да биде во судир со времето и ресурсите потребни за минимизирање на ризиците од корупција. Истражувачите од Институтот за развој ја истакнале потребата за справување со корупцијата, но не ограничувајќи се на следниве методи:

 • Преоделување на притисокот за брзо трошење на помошта.
 • Продолжување да се инвестира во ревизорски капацитет, надвор од едноставните патеки за хартија;
 • Воспоставување и проверка на делотворноста на механизмите за жалби, обрнувајќи големо внимание на локалните структури на моќ, безбедносните и културните фактори што ги попречуваат жалбите;
 • Јасно објаснување на процесите за време на фазите на таргетирање и регистрација, истакнувајќи точки како што се фактот дека луѓето не треба да плаќаат за да бидат вклучени, да ги копираат и читаат гласно сите списоци подготвени од водачите или комитетите.

Позитивни ефекти од помошта во Африка[уреди | уреди извор]

Иако помошта имала некои негативни ефекти врз растот и развојот на повеќето африкански земји, истражувањата покажуваат дека помошта за развој има силно и поволно влијание врз економскиот раст и развој. Помошта за развој има позитивно влијание врз растот, бидејќи таа всушност може да промовира долгорочен економски раст и развој преку промовирање инвестиции во инфраструктурата и човечкиот капитал. Повеќе докази сугерираат дека помошта навистина имала позитивен ефект врз економскиот раст и развој во повеќето африкански земји. Според студијата спроведена меѓу 36 потсахарски африкански земји во 2013 година, 27 од овие 36 земји доживеале силни и поволни ефекти на помошта врз БДП и инвестициите[26] што е во спротивност со верувањето дека помошта е неефикасна и не води до економскиот развој во повеќето африкански земји.

Истражувањата исто така покажуваат дека помошта по глава на жител го поддржува економскиот раст за африканските земји со ниски примања како што се Танзанија, Мозамбик и Етиопија, додека помошта по глава на жител нема значително влијание врз економскиот раст на африканските земји со среден приход како Боцвана и Мароко[27]. Помошта е најповолна за земјите со ниски примања затоа што таквите земји користат помош добиена за да обезбедат образование и здравствена заштита за граѓаните, што на крајот го подобрува економскиот раст на долг рок.

Делотворност[уреди | уреди извор]

Станбените блокови Мичензани во Занзибар во 1968 година биле дел од источногерманската помош за развој и донеле советски стил на живеење во рурална Африка. Становите биле непопуларни и биле изградени само 1.102 од 9.992 планирани згради. И денес истите се користат и стојат како неуспешна реликвија на помош за развој.

Делотворноста на помошта е степенот до кој работи помошта за развој и е предмет на значително несогласување. Несогласни економисти како Питер Бауер и Милтон Фридман во 1960-тите тврделе дека помошта е неефикасна[28]:

... и е одличен метод за трансфер на пари од сиромашни луѓе во богати земји на богати луѓе во сиромашни земји.

Во економијата, постојат две конкурентни позиции за помошта. Гледиштето за помошта, поддржана од Џефри Сакс и Обединетите нации, кое тврди дека странската помош ќе даде голем притисок да се разбие стапицата за сиромаштија со ниски примања во кои се заробени посиромашните земји. Од оваа перспектива, помошта служи за финансирање на „основните придонеси за развој - наставници, здравствени центри, патишта, бунари, медицина... “(Обединетите нации, 2004)[29]. Постои и гледиште кое е скептично во врска со влијанието на помошта, поддржано од Вилијам Пастерли, што укажува на тоа дека помошта не се покажала како успешна по 40 години големи инвестиции во Африка.

Американскиот политички научник и професор Николас ван де Вале исто така тврди дека и покрај повеќе од две децении реформи во Африка, поддржани од дарители, континентот продолжува да биде зафатен од економски кризи поради комбинацијата на фактори генерирани од државата и контра продуктивноста на меѓународните развојна помош за Африка. Ван де Вале, неуспехот да се спроведе реформа на економската политика, прво го припишува на факторите во африканската држава:

 • Неопатримонални тенденции на државните елити кои служат за зачувување и централизирање на моќта, одржување на налози за ограничен пристап и оздавање политички пречки за реформа.
 • Идеолошките пречки кои беа пристрасни од две децении неуспешна реформа на економската политика и, за возврат, создаваат непријателско опкружување за реформи.
 • Нискиот државен капацитет што го засилува, а кој пак е засилен со неопатримоналните тенденции на државата.

Ван де Вале подоцна тврди дека овие фактори генерирани од државата што го попречувале делотворното спроведување на реформата на економската политика, дополнително се влошуваат со странска помош. Според тоа, помошта ги прави реформите во политиката помалку веројатни, отколку поверојатни. Ван де Вале смета дека меѓународната помош ја одржува економската стагнација во Африка со:

 • Пацифицирање на неопатрионалните тенденции на Африка, со што се намалуваат стимулациите за државните елити да преземат реформи и зачувување на статус кво состојбата.
 • Одржување на лошо управувани бирократски структури и политики кои инаку би биле исправени од пазарните сили.
 • Овозможување на влошување на државните капацитети преку екстернизација на многу државни функции и одговорности[30].

Со цел помошта да биде продуктивна и успешно да се спроведат реформите во економската политика во Африка, односот меѓу дарителите и владите мора да се промени. Ван де Вале тврди дека помошта мора да биде условена и селективна за да се поттикнат државите да преземат реформи и да се генерираат толку потребните отчетност и капацитет во африканските влади.

Дополнително, асиметријата на информациите честопати ја попречува соодветната распределба на помошта; Блум (2016 година) забележува дека и Јужен Судан и Либерија неверојатно се борат со плаќање на вработените и контролирање на протокот на пари - Јужен Судан има значителен број духови на платниот список, додека Агенцијата за државни служби на Либерија не можеше соодветно да плаќа на државните службеници затоа што имаше минимална комуникација од министерствата за здравство и образование во врска со нивните соодветни платни списоци[31].

Многу економетриски студии во последниве години го поддржале ставот дека помошта за развој нема никакво влијание врз брзината со која се развиваат земјите. Негативните несакани ефекти на помошта може да вклучуваат неурамнотежена апрецијација на валутата на примателот (позната како Холандска болест ), зголемување на корупцијата и неповолни политички ефекти како што се одложувања на неопходните економски и демократски реформи.[32]

Тоа е аргументирано така што помошта од влада до влада била неефикасна затоа што претставувала единствено начин за поддршка на стратешки важни водачи (Алесино и Долар, 2000). Добар пример за ова е поранешниот диктатор на Заир, Мобуто Сесе Секо, кој ја изгубил поддршката од Западот по завршувањето на Студената војна. Мобуто, за време на неговата смрт, имал доволно лично богатство (особено во швајцарските банки) да го исплати целиот надворешен долг на Заир.

Покрај некои случаи кога само претседателот (и / или неговата блиска придружба) ги добивале парите што произлегуваат од развојната помош, парите што се добиваат честопати лошо се трошат На пример, во Чад, бил формиран Проектот за извоз на Чад, проект за производство на нафта поддржан од Светска банка. Заработката од овој проект (6,5 милиони долари годишно) била искористена за набавка на оружје. Владата ја бранела оваа набавка со изјава дека „развојот не беше можен без безбедност“. Сепак, војската на Чад е позната по тешкото лошо однесување кон населението (злоупотреба, силување,) и дури не го бранела населението во неволја (на пр. Во конфликтот во Дарфур ). Во 2008 година, Светска банка се повлекла од проектот што на тој начин го зголемило загадувањето на животната средина и човечкото страдање[33].

Друга критика е дека западните земји често ги проектираат своите потреби и решенија врз другите општества и култури. Како одговор, западната помош во некои случаи станала „ендогена“, што значи дека се измислуваат потреби, како и решенија во согласност со локалните култури. На пример, понекогаш се формираат проекти кои сакаат да направат неколку етнички групи да соработуваат. Иако ова е благородна цел, повеќето од овие проекти не успеваат поради оваа намера. Покрај тоа, иако целта во полезноста да се обезбеди поголема социјална придобивка може да биде оправдана како достојна, поттик за етички извори ќе бидат проекти кои не бараат можност да наметнат социјална хиерархија преку соработка, туку повеќе заради вистинска помош приматели. Целта на соработката не е нужно причина за неуспех, туку самата природа на различните аспирации кон дефинирање на доблестите што постојат во директен контекст со соодветните општества. На овој начин може да се сфати прекин на врската меѓу оние кои им ги наметнуваат своите доблести на етничките групи кои ги толкуваат.

Центарот за глобален развој објавил есеј на постојната литература што го проучува односот помеѓу Помтаош и јавните институции. Во овој преглед, тие заклулеја дека голетама и одржлива помош може да има негативен ефект во развојот на добри јавни институции во земјите со ниски примања. Тие, исто така, споменуваат некои од аргументите изложени во овој напис како можен механизам за овој негативен ефект, на пример, тија и сметаат холандската болест, обесхрабрувањето на наплатата на приходите и влијанието врз државниот капацитет меѓу другите.

Понатаму, докажано е дека ефектот на Помош врз интензитетот и почетокот на конфликтот има различни влијанија во различни земји и ситуации. На пример, за случајот Колумбија Дубе и Наиду (2015)[34] покажал дека помошта од САД се чини дека е пренасочена кон паравоени групи, зголемувајќи го политичкото насилство. Покрај тоа, Nunn and Qian (2014)[35] откриле дека зголемувањето на помошта за храна во САД го зголемува интензитетот на конфликтот; тие тврдат дека главниот механизам што го придвижува овој резултат е претскажување на помошта од бунтовничките групи. Всушност, тие забележуваат дека помошта може да има ненамерна последица од реално подобрување на способноста на бунтовничките групи да продолжат со конфликтот, бидејќи возилата и комуникациската опрема обично ја придружуваат украдената помош. Овие алатки ја подобруваат способноста на бунтовничките групи да се организираат и да им дадат средства за трговија со оружје, веројатно зголемувајќи ја должината на борбите. Конечно, Крост, Фелтер и Џонстон (2014)[36] покажале дека развојната програма на Филипините имала несакан ефект од зголемување на конфликтот заради стратешка одмазда од бунтовничката група.

Исто така, се тврди дека помошта заснована врз директна донација создава зависност и корупција и има негативно влијание врз локалното производство. Како резултат, се случило поместување кон помошта заснована врз активирање на локалните средства и мерки за стимулација како што е микрокредитот .Помошта е исто така неефикасна во младите земји приматели во кои постојат силни етнички тензии: понекогаш етничките конфликти спречуваат ефикасна испорака на помош. Во некои случаи, западните вишоци што произлегуваат од погрешно земјоделство или други политики се пренесуваат во сиромашните земји, со што се брише локалното производство и се зголемува зависноста.

Во некои случаи, западните вишоци што произлегуваат од погрешно земјоделство или други политики се пренесуваат во сиромашните земји, со што се брише локалното производство и се зголемува зависноста. Во многу случаи, западните влади правеле нарачки кај западните компании како форма на нивно субвенционирање, а подоцна ги испраќале овие добра во сиромашните земји кои честопати не ги ни користеа за нив. Овие проекти понекогаш се нарекуваат „бели слонови“. Според Џејмс Фергусон, овие проблеми може да бидат предизвикани од ефицитарна дијагностика на агенциите за развој. Во својата книга „Анти-политичка машина“, Фергусон го користи примерот на проектот „ Таба-Цека“ во Лесото за да илустрира како лошото дијагностицирање на економската активност на населението и желбата да се држат настрана од локалната политика, предизвикаа неуспех на проектот[37]

Според Martijn Nitzsche, друг проблем е начинот на кој понекогаш се градат развојни проекти и како тие се одржуваат од месното население. Честопати, проектите се прават со технологија тешко разбирлива и премногу тешка за поправка, што резултира со неизбежен неуспех со текот на времето. Исто така, во некои случаи месното население не е многу заинтересирано да види како проектот ќе успее и може да се врати на расклопување за да се задржат вредни изворни материјали. Конечно, селаните не секогаш одржуваат проект бидејќи тие веруваат дека оригиналните работници за развој или другите во околината ќе го поправат кога ќе пропадне (што не е секогаш така)[38].

Честа критика во последниве години е дека богатите земји ставаат толку многу услови на помошта што ја намалува ефикасноста на помошта. Во примерот на врзана помош, земјите дарители честопати бараат примателот да купи стоки и услуги од дарителот, дури и ако тие се поевтини на друго место. Другите услови вклучуваат отворање на земјата за странски инвестиции, дури и ако таа не е подготвена да го стори тоа[39].

Сите овие проблеми направиле многу голем дел од потрошените пари на помош за развој едноставно да се потрошат бескорисно. Според Герберт ван дер Аа, за Холандија, само 33% од помошта за развој е успешна, други 33% не успеваат, а од останатите 33% ефектот е нејасен. Ова значи дека на пример за Холандија се загубени 1,33-2,66 милијарди бидејќи потрошила 4 милијарди вкупна помош за развој (или 0,8% од бруто-националниот производ).

Во извадок од неодамна објавената книга на Томас Дихтер, и покрај добрите намери : Зошто пропадна помошта за развој на третиот свет гласи: „Оваа индустрија стана една во која придобивките од потрошеното сè повеќе во обратна пропорција со потрошената сума - случај на повеќе ве носи помалку. Бидејќи дарителите се привлекуваат врз основа на апели за нагласување на „производот“, резултатите и отчетноста ... тенденцијата да се вклучат во развој, заснован на проекти, станува неизбежна. Бидејќи финансирањето за развој е сè повеќе конечно, оваа ситуација е игра со нула сума. Она што се губи во оваа мешаница е далеку попредизвикувачкиот долгорочен процес на развој“.

Делотворноста на помошта за развој може да се тврди дека не е координирана и неодржлива. Помошта за развој има тенденција да се дава на специфични болести со високи стапки на смртност и едноставни третмани, наместо да се финансираат здравствените основи и инфраструктурата. Иако се појавиле многу невладини организации и финансирање, направени се малку одржливи резултати. Ова се должи на фактот дека парите не одат за развој на одржлива медицинска основа. Пари се даваат на специфични болести за да покажат краткорочни резултати, одразувајќи ги најдобрите интереси на дарителот, отколку потребите на граѓаните. Евидентно е дека многу проекти за развојна помош не помагаат во основната и одржлива здравствена заштита поради генерално големиот број смртни случаи како резултат на болести што можат да се спречат. Помошта за развој би можела да има поголема правда ако се користи за генерирање општо јавно здравје со инфраструктура и обучен персонал, наместо да укажува на специфични болести и да се постигне брза поправка.

Истражувањата покажале дека развиените нации имаат поголема веројатност да дадат помош на нации кои имаат најлоши економски ситуации и политики. Тие даваат пари на овие нации за да можат да се развиваат и да започнат да ги свртуваат овие политики. Исто така, откриено е дека помошта се однесува и на населението на една нација, и дека колку е помала нација, толку е поголема веројатноста да се добијат средства од дарителските агенции. Суровата реалност за ова е дека е малку веројатно дека нација во развој со недостаток на ресурси, политики и добро управување ќе може да ги искористи парите за влезна помош за да застане на нозе и да започне да ја свртува оштетената економија. Поверојатно е дека нација со добра економска политика и добро управување ќе може да искористи пари за помош за да и помогне на земјата да се утврди со постоечка основа и да може да се издигне од таму со помош на меѓународната заедница. Но, истражувањата покажуваат дека токму нациите со ниски примања ќе добиваат помош повеќе, и колку е подобро во една нација, толку помалку пари за помош ќе бидат доделени. Од друга страна, Алесина и Долар (2000) забележуваат дека приватните странски инвестиции често позитивно реагираат на посуштинска економска политика и подобра заштита според законот. Има зголемени приватни странски инвестиции во земјите во развој со овие атрибути, особено во оние со повисок приход, можеби поради поголемите и евентуално попрофитабилните пазари.

Студија заснована на МИТ[уреди | уреди извор]

Институтот за технологија во Масачусетс презел строга студија за релативно малку независни проценки на успесите и неуспесите на програмата за помош. Тие сугерираат дека следниве интервенции се обично многу ефикасни форми на помош во нормални околности:

 • субвенции дадени директно на семејства кои треба да се трошат за образование и здравје на децата
 • ваучери за образование за училишни униформи и учебници
 • учење на избрани неписмени возрасни лица за читање и пишување
 • лекови против црви и додатоци на витамини / исхраната
 • програми за спречување на вакцинација и ХИВ / СИДА
 • спрејови во затворен простор против маларија, мрежа против комарци
 • соодветни ѓубрива
 • резерви на чиста вода

Парламентарна студија на Обединетото Кралство[уреди | уреди извор]

Истрагата за ефикасноста на помошта од страна на Парламентарната група на сите партии на Обединетото Кралство (АППГ) за долг, помош и трговија содржи докази од Росалинд Ејбен, соработник на Институтот за развојни студии . Нејзиниот доказ за истрагата навел дека делотворната помош бара исто толку инвестиции во врски, колку и управување со пари. Во врска со ова специфично истражување, д-р Ејбен ги истакнала следниве точки:

 • За да се постигне влијание, потребно е инвестирање во односи, организациите за развој треба да го поддржат својот персонал за да го сторат тоа. Во моментов се случува спротивното.
 • Во повеќе групи на односи ќе има различни идеи за тоа што е успех и како да се постигне тоа, а тоа треба да се рефлектира во методологиите за дефинирање и проценка на влијанието на помошта.
 • Корисното процедурално усогласување не треба да значи дека се претпоставува дека постои само единствена дијагноза и решение за кој било комплексен проблем.
 • Покрај мерењето на резултатите, дарителите треба да го оценат и квалитетот на односите на ниво на проект / програма, земја и меѓународно ниво според индикаторите договорени со партнерите.
 • Одлуките за помошта треба да се донесат од случај до случај, по совет на добро информирани канцеларии на земјата.
 • Одговорните држави зависат од овластените граѓани
 • Организациите за развој, исто така, треба да бидат поодговорни пред граѓаните на Велика Британија преку охрабрувачки разговори за реалните предизвици и ограничувања на помошта.

Видови на помош[уреди | уреди извор]

Жаргон[уреди | уреди извор]

Во жаргонот за развојна соработка, хардверот и софтверот се однесуваат на различните аспекти на трансферот на технологија . Додека хардверот се однесува на самата технологија, софтверот се однесува на вештини, знаење и капацитет што треба да се изградат за да се направи трансферот на технологијата успешен. Трет поим, orgware, се појавува да се однесува на градење на капацитети на различните институционални чинители вклучени во процесот на адаптација на новата технологија.

Приватна помош[уреди | уреди извор]

Добротворните организации за развој сочинуваат огромна мрежа на невладини организации, верски министерства, фондации, деловни донации и стипендии за колеџ посветени на помошта за развој. Проценките се разликуваат, но приватната помош е барем голема како ОДА во САД, со 16 милијарди долари во 2003 година. Светските бројки за приватна помош не се следат добро, па споредбите не се доволно можни, иако се чини дека по лице, некои други земји може да дадат повеќе или имаат слични стимулации што САД ги имаат за своите граѓани да ги охрабруваат да даваат .

Помош за родова еднаквост[уреди | уреди извор]

Почнувајќи од почетокот на Декадата на ООН за жени во 1975 година, пристапот на жените во развој (WID) кон меѓународниот развој започнал да го информира обезбедувањето помош за развој. Некои академици го критикувале пристапот на WID за потпирање на интеграција на жените во постојните парадигми за помош за развој, наместо да објавуваат специфична помош за поттикнување на родовата еднаквост. Пристапот за пол и развој бил создаден како одговор, да се дискутира за меѓународниот развој во однос на родовите улоги во општеството и да се оспорат овие родови улоги во рамките на политиката за развој. Жените во развој преовладувале како пристап кон родот во помошта за развој низ 80-тите години на минатиот век. Почнувајќи од раните 1990-ти, влијанието на родот и развојот го охрабрило вклучувањето на родот во меѓународната помош за развој.

Светската конференција за жени, 1995 година, објавила интеграција на половите на сите нивоа на политики за Обединетите нации. Вклучувањето на родовите текови било усвоено од скоро сите единици на ООН, при што Економскиот и социјален совет на ООН усвоил дефиниција што укажува на „крајна цел... да се постигне родова еднаквост“. ООН вклучила промовирање на родова еднаквост и зајакнување на жените како една од осумте милениумски развојни цели за земјите во развој.

ЕУ ги интегрирала жените во размислувањето за развој во својата политика за помош, почнувајќи од Конвенцијата во Ломе во 1984 година. Во 1992 година, латиноамериканската и азиската развојна политика на ЕУ јасно кажала дека развојните програми не треба да имаат штетни ефекти врз положбата и улогата на жените. Оттогаш ЕУ ја продолжила политиката за вклучување на родовата еднаквост во помошта за развој и програмите. Во рамките на ЕУ, родовата еднаквост сè повеќе се воведува на програмски начини. Најголемиот дел од помошта на ЕУ за родова еднаквост се обидува да го зголеми пристапот на жените до образование, вработување и услуги за репродуктивно здравје. Сепак, некои области на родова нееднаквост се насочени според регионот, како што се земјишните реформи и спротивставување на ефектите врз жените во Латинска Америка.

УСАИД за првпат формирал канцеларија за жени во развој во 1974 година и во 1996 година го објавил својот родов план за акција за понатамошна интеграција на родовата еднаквост во програмите за помош. Во 2012 година, УСАИД издал Политика за родова еднаквост и зајакнување на жените за да ги насочи своите програми за помош за да се направи родовата еднаквост главна цел. УСАИД забележал зголемени молби од програмите за помош кои ја интегрирале родовата еднаквост од 1995-2010 година. Како дел од нивната зголемена помош, УСАИД развил PROMOTE за насочување на родовата нееднаквост во Авганистан со помош од 216 милиони американски долари директно од УСАИД и 200 милиони долари од други дарители.

Многу невладини организации исто така ја вметнале родовата еднаквост во нивните програми. Во рамките на Холандија, невладини организации, вклучително и организација Оксфам за поддршка на развојот, Хуманистички институт за соработка со земјите во развој, Меѓуцрковната организација за развојна соработка и Католичката организација за помош и развој, вклучиле одредени цели за нивните програми за помош во однос на родовата еднаквост. Невладините организации кои добиваат помош преку норвешкото Министерство за надворешни работи или кои се партнери со норвешката влада за проекти за помош мора „да покажат дека сериозно ги сфаќаат еднаквоста на жените и половите“. Како одговор на ова барање, организациите како Норвешката христијанска добротворна организација „Дигни“ иницираа проекти кои имаат за цел родова еднаквост.

Приватните фондации обезбедуваат најголем дел од нивната родова помош за здравствени програми и релативно ги занемаруваат другите области на родова нееднаквост. Фондации, како што се Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс, соработувале со владини организации за помош за да обезбедат средства за родова еднаквост, но сè повеќе се обезбедува помош преку партнерства со локални организации и НГОС. Корпорациите исто така учествуваат во обезбедувањето помош за родовата еднаквост преку нивните програми за социјална одговорност на компаниите . Најк помогнал да се создаде организацијата Girl Effect за да се обезбедат програми за помош насочени кон адолесцентни девојки. Користејќи јавно достапни податоци, Уна Осили, економист на Универзитетот Индијана-Универзитет Пурдју во Индијанаполис, открила дека 1,15 милијарди американски долари грантови за приватна помош над 1 милион американски долари од САД биле насочени кон родова еднаквост.

Организацијата за економска соработка и развој обезбедува детална анализа за обемот на помошта за родова еднаквост. Земјите-членки на ОЕЦД ги означуваат своите програми за помош со родови ознаки кога програмата е дизајнирана за унапредување на родовата еднаквост. Во 2014 година, земјите-членки на ОЕЦД дале скоро 37 милијарди долари за помош за родова еднаквост, со над 7 милијарди американски долари за програмите каде родовата еднаквост е главна програмска цел.

Делотворност на помошта за родова еднаквост[уреди | уреди извор]

Три главни мерки на родова нееднаквост се користат при пресметување на родовата еднаквост и програмите за тестирање за целите на помошта за развој. Во Извештајот за човечки развој во 1995 година, Програмата за развој на Обединетите нации вовела Индекс за родов развој и Мерка за зајакнување на родот . Мерката за зајакнување на полот се пресметува врз основа на три мерки, процент на жени во националните парламенти, процент на жени на позиции за донесување економски одлуки и учество на жените во приходите. Индексот за родов развој го користи индексот на човечки развој и ги коригира своите резултати во очекуваниот животен век, приходите и образованието за дисбаланс на половите. Поради критиките кон овие два индекси, Програмата за развој на Обединетите нации во својот Извештај за човечки развој во 2010 година вовел Индекс на родова нееднаквост . Индексот за родова нееднаквост користи повеќе метрики и се обидува да ги покаже загубите од родовата нееднаквост.

Дури и со овие индекси, Ранџула Свејн од Стокхолмското економско училиште и Суприја Гарикипати од Универзитетот во Ливерпул откриле дека, во споредба со делотворноста на здравствената, економската и насочената помош за образование, странската помош за родова еднаквост останува недоволно проучена. Свејн и Гарикипати во анализата на Помош за родова еднаквост откриле дека помошта за родова еднаквост на ниво на цела земја и регион не е значајна по својот ефект. Свен и Гарикипати го обвинуваат ова за релативниот недостаток на помош со родова еднаквост како примарна мотивација.

Во 2005 година, Работната група меѓу агенции за родови на Светската здравствена организација го објавила „Па што? Извештај “за делотворноста на вклучувањето на родот во програмите за репродуктивно здравје на НВО. Извештајот смета дека овие програми се ефективни, но има проблем да најдат јасни родови резултати затоа што повеќето програми не ги мереле овие податоци. Кога се мереле родовите исходи, извештајот открил позитивни програмски ефекти, но извештајот не разгледувал дали овие резултати се од зголемен пристап до услуги или од зголемена родова еднаквост.

Дури и кога родовата еднаквост е идентификувана како цел на помошта, други фактори честопати ќе бидат примарен фокус на помошта. Во некои случаи, природата на компонентата за родова еднаквост на помошта не може да се спроведе на ниво на поединечни проекти кога тоа е секундарен аспект на проектот. Родовата еднаквост честопати се поставува како политичка цел на организацијата, но вработените во програмата имаат различна посветеност и обука во однос на оваа цел. Кога родовата еднаквост е секундарен аспект, помошта за развој, која има средства потребни за влијание врз родовата еднаквост, може да се искористи за да се исполнат квотите на жените кои добиваат помош, без да влијаат на промените во родовите улоги што треба да ги промовира вклучувањето на родовите текови. Програмите исто така не можат да обезбедат трајни ефекти, со тоа што локалните организации ги отстрануваат аспектите на родовата еднаквост на програмите, откако доларите за меѓународна помош повеќе не ги финансираат.

Роберт Ц. Џонс од Универзитетот Мекгил и Лијам Свис од Универзитетот Меморијал тврдат дека жените водачи на владини организации за помош и невладини организации се поефикасни во вклучувањето на родовите текови отколку нивните машки колеги. Тие во прегледот на литературата откриле дека невладините организации предводени од жени имаат поголема веројатност да имаат програми за вклучување на родовите текови и дека жените често биле раководители на програмите за вклучување на родовите текови во организациите. Со распаѓање на програмите за родова еднаквост во две категории, програми кои се вклучени во родовите текови и родово фокусирани програми кои не го вклучуваат родот, тие откриле дека женските водачи на владините организации за помош обезбедуваат поголема финансиска поддршка на родово вклучените програми и малку поголема поддршка програми во целина.

Критика на помошта за родова еднаквост[уреди | уреди извор]

Петра Дебишер од Универзитетот во Гент ги критикувала агенциите за помош на ЕУ за следењето на „интеграционистичкиот пристап“ кон вклучување на родовите текови, каде што родовото интегрирање се користи за постигнување на постојните цели на политиката, наспроти „трансформативниот пристап“ кој сака да ги смени приоритетите на политиките и програмите од суштинско значење за постигнување родова еднаквост. Таа открива дека овој пристап поблиску го следи моделот „Жени во развој“ отколку родовиот и развојот. Дебишер ја критикувала развојната политика на ЕУ во Латинска Америка за фокусирање на премногу внимание на родовата нееднаквост како проблем што треба да се реши за жените. Открила дека употребениот јазик претставува повеќе пристап на жената во развој отколку пристап на родот и развојот. Таа забележува дека улогата на мажите во семејното насилство е недоволно презентирана, а програмата и политиката имаат за цел отстранување на жените како жртва. Наместо да се разговара за улогата на мажите и жените во однос на едни со други, за жените се дискутира дека треба да „се израмнат со имплицитната машка норма“. Дебишер, исто така, ја критикувала развојната помош на ЕУ за Јужна Африка како премногу тесна по својот обем и премногу зависна од интеграција на жените и полот во постојните парадигми за помош. Дебишер забележува дека организациите на жените во регионот честопати се занимаваат со различна социјална конструкција на полот, наспроти структурата на економскиот раст што ја претпочита ЕУ. За помош на ЕУ за развој на Европа и околните земји, Дебсушер тврди дека програмите за поттикнување на образованието на жените се дизајнирани првенствено за да се поттикне целокупниот економски раст, а не за да се насочат семејните и социјалните нееднаквости.

Некои критики за помошта за развој на родовата еднаквост дискутираат за недостаток на гласови на организации на жени при развој на програми за помош. Дебишер тврди дека феминистичките и женските организации не се доволно застапени во помошта од ЕУ. и дека додека феминистичките и женските организации биле застапени во спроведувањето на програмите за политика, тие не се доволно вклучени во нивниот развој во помошта на ЕУ за Јужна Африка . Слично на тоа, Џонс и Свис тврдат дека повеќе жени треба да бидат на водачки позиции на хуманитарни организации и дека овие организации треба да бидат „демаскулинизирани“ со цел да се подобри родовиот тек. ТКС Равиндран и А. Келкар-Хамбете ги критикувале Милениумските развојни цели за недоволно интегрирање на родот во сите развојни цели, наместо да создадат своја сопствена развојна цел, како ограничување на нивото на помош што се обезбедува за унапредување на родовата еднаквост.

Дознаки[уреди | уреди извор]

Сомнително е дали дознаките од странство, парите што ги испраќаат дома странски работници, треба да се сметаат за форма на помош за развој. Сепак, се чини дека тие сочинуваат голем дел од протокот на пари помеѓу развиените и земјите во развој, иако точните износи се неизвесни бидејќи лошо се следат дознаките. Проценките на Светска банка за протокот на дознаки кон земјите во развој во 2004 година изнесуваат 122 милијарди американски долари; сепак, се очекува овој број да се промени нагоре во следните неколку години, бидејќи се модифицираат формулите што се користат за пресметување на протоците на дознаки. Точната природа и ефектите на парите од дознаката остануваат оспорени сепак, во најмалку 36 од 153 земји следени суми на дознаки биле на второ место по СДИ и биле побројни од донации за јавна и за приватна помош.

Меѓународниот монетарен фонд објавил дека приватните дознаки можат да имаат негативно влијание врз економскиот раст, бидејќи тие често се користат за приватна потрошувачка на поединци и семејства, а не за економски развој на регионот или земјата.

Национални програми за помош во развој[уреди | уреди извор]

 • Австралиска агенција за меѓународен развој
 • Кинеска странска помош
 • Одделение за меѓународен развој (Велика Британија)
 • Политика за меѓународна економска соработка на Јапонија
 • Саудиска странска помош
 • Шведска агенција за меѓународна соработка
 • Странска помош на САД
 • Странска помош на Обединетите Арапски Емирати

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Development Aid and Economic Growth: A Positive Long-Run Relation“ (PDF). Посетено на 2020-01-02.
 2. WHO glossary of terms, "Development Cooperation" Accessed 25 January 2008
 3. OECD Stats. Portal >> Extracts >> Development >> Other >> DAC1 Official and Private Flows. Retrieved April 2009.
 4. OECD, DAC1 Official and Private Flows (op. cit.). The calculation is Net Private Grants / ODA.
 5. Joseph Hodge, Gerald Hodl, & Martin Kopf (edi) Developing Africa: Concepts and Practices in Twentieth-Century Colonialism, Manchester: Manchester University Press, 2014, p.12.
 6. 6,0 6,1 Kanbur, Ravi (2006), „The economics of international aid“, Во Kolm, Serge-Christophe; Ythier, Jean Mercier (уред.), Handbook of the economics of giving, altruism and reciprocity: foundations, volume 1, Amsterdam London: Elsevier, ISBN 9780444506979.CS1-одржување: ref=harv (link)
 7. Fraser, Cary (1996). „The Twilight of Colonial Rule in the British West Indies: Nationalist Assertion vs. Imperial Hubris in the 1930s“. Journal of Caribbean History. 30 (1/2): 2.[мртва врска]
 8. Basdeo, Sahadeo (1983). „Walter Citrine and the British Caribbean Worker's Movement during the Commission Hearing“. Journal of Caribbean History. 18 (2): 46.[мртва врска]
 9. Thomas. стр. 229. Отсутно или празно |title= (help)
 10. Singh, Kelvin (1994). Race and Class Struggles in a Colonial State. Calgary: University of Calgary Press. стр. 186. ISBN 9781895176438.
 11. „USAID: USAID History“. Usaid.gov. Архивирано од изворникот на 2011-10-09. Посетено на 2011-03-12.
 12. Transcript of the speech
 13. Faye, Michael; Niehaus, Paul (2012-12-01). „Political Aid Cycles“ (PDF). American Economic Review (англиски). 102 (7): 3516–3530. doi:10.1257/aer.102.7.3516. ISSN 0002-8282. S2CID 154408829.
 14. Alesina, Alberto; Dollar, David (2000). „Who Gives Foreign Aid to Whom and Why?“. Journal of Economic Growth. 5 (1): 33–63. doi:10.1023/A:1009874203400. JSTOR 40216022.
 15. „Net official development assistance and official aid received (current US$)“. World Development Indicators. World Bank. Посетено на 15 March 2017.
 16. „Aid to developing countries rebounds in 2013 to reach an all-time high“. OECD. 8 April 2014. Посетено на 18 October 2014.
 17. „Development and cooperation“. European Union. Посетено на 29 March 2015.
 18. Hunt, Michael (2014). The World Transformed 1945 to the Present. New York: New York. стр. 516–517. ISBN 9780199371020.
 19. [1]
 20. 20,0 20,1 Moyo, D. (2009). Dead aid: Why aid is not working and how there is a better way for Africa. Macmillan.
 21. „Why Foreign Aid Is Hurting Africa“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2015-11-23. Посетено на 2020-01-02.
 22. Sachs, Jeffery. „The Geography of Poverty and Weather "The Scientific American".[мртва врска]
 23. Bandow, Doug. „Foreign Aid, Or Foreign Hindrance“. Forbes (англиски). Посетено на 2019-04-05.
 24. NW, 1310 L. Street; Washington, 7th Floor; Fax: 202-331-0640, DC 20005 Phone: 202-331-1010 (2007-08-16). „Foreign Aid Kills“. Competitive Enterprise Institute (англиски). Посетено на 2020-01-02.
 25. Sarah Bailey (2008) Need and greed: corruption risks, perceptions and prevention in humanitarian assistance Архивирано на 7 март 2012 г. Overseas Development Institute
 26. Juselius, Katarina; Møller, Niels Framroze; Tarp, Finn (2013). „The Long-Run Impact of Foreign Aid in 36 African Countries: Insights from Multivariate Time Series Analysis*: Long-run impact of foreign aid in African countries“. Oxford Bulletin of Economics and Statistics (англиски). 76 (2): 153–184. doi:10.1111/obes.12012. hdl:10.1111/obes.12012.
 27. Lee, Jin-Sang; Alemu, Aye Mengistu (2015-11-27). „Foreign aid on economic growth in Africa: A comparison of low and middle-income countries“. South African Journal of Economic and Management Sciences (англиски). 18 (4): 449–462. doi:10.4102/sajems.v18i4.737. ISSN 2222-3436.
 28. „The sad loss of Lord Bauer“.
 29. Qian, Nancy (2015-08-03). „Making Progress on Foreign Aid“. Annual Review of Economics (англиски). 7: 277–308. doi:10.1146/annurev-economics-080614-115553.
 30. Van de Walle, Nicolas (2004). „Economic Reform: Patterns and Constraints“. Во Gyimah-Boadi, Emmanuel (уред.). Democratic Reform in Africa: The Quality of Progress. 1800 30th Street, Boulder, Colorado 80301: Lynne Rienner Publishers, Inc. стр. 29–63. ISBN 1588262464.CS1-одржување: место (link)
 31. Blum, Jurgen, Fotini Christia, and Daniel Rogger. 2016. “Public Service Reform in Post-Conflict Societies.” World Bank: Fragile and Conflict State Impact Evaluation Research Program paper.
 32. Aid Effectiveness and Governance: The Good, the Bad and the Ugly Архивирано на 9 октомври 2009 г.
 33. Tsjaad by Dorrit van Dalen
 34. Dube and Naidu (January 6, 2015). „Bases, Bullets, and Ballots: The Effect of US Military Aid on Political Conflict in Colombia“. The Journal of Politics. 77 (1): 249–267. doi:10.1086/679021. Архивирано од изворникот на 2013-01-23. Посетено на 2020-09-19.
 35. Nunn and Qian (June 2014). „US Food Aid and Civil Conflict“. American Economic Review. 1630-1666 (6): 1630–1666. doi:10.1257/aer.104.6.1630. JSTOR 42920861.
 36. Crost, Felter and Johnston (June 2014). „Aid Under Fire: Development Projects and Civil Conflict“. American Economic Review. 1833–1856 (6): 1833–1856. doi:10.1257/aer.104.6.1833.
 37. Ferguson, James (1994). „The anti-politics machine: 'development' and bureaucratic power in Lesotho“ (PDF). The Ecologist. 24 (5). Архивирано од изворникот (PDF) на 2017-01-29. Посетено на 2017-04-12.
 38. „Kijk magazine; oktober 2008, Gestrand Ontwikkelingswerk“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-07-24. Посетено на 2020-09-19.
 39. „US and Foreign Aid Assistance“. Global Issues. 2007. Посетено на 2008-02-21.