Маршалов план

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на студена војнастуденовоената Европа и Блискиот Исток која ги прикажува државите кои добиле помош според Маршаловиот план. Сините столпчиња ја прикажуваат приближната количина на помош по држава.

Маршалов план, официјално наречен План за европска обнова — план на САД за обновување на повоена Европа и сузбивање на влијанието на комунизмот по Втората светска војна.[1] Задачата за подготовка на планот ја добил Џорџ Маршал и неговите колеги од Стејт департментот, а покрај Маршал за подготовка на планот најмногу придонеле Вилијам Клејтон и Џорџ Кенан.

Државите учеснички и добиените средства[уреди | уреди извор]

Творецот на планот - Џорџ Маршал
Држава 1948/49
(милиони $)
1949/50
(милиони $)
1950/51
(милиони $)
Вкупно
(милиони $)
 Австрија 232 166 70 488
 Белгија и  Луксембург 195 222 360 777
 Данска 103 87 195 385
 Франција 1.085 691 520 2.296
 Грција 175 156 45 366
 Исланд 6 22 15 43
 Ирска 88 45 133
 Италија и Предлошка:Country data Трст 594 405 205 1.204
 Холандија 471 302 355 1.128
 Норвешка 82 90 200 372
 Германија[2] 510 438 500 1.448
 Португалија 70 70
 Шведска 39 48 260 347
 Швајцарија 250 250
 Турција 28 59 50 137
 Обединето Кралство 1.316 921 1.060 3.297

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Hogan (1987)
  2. Се однесува само на англо-американските окупациони зони кои во 1949 година станале Западна Германија. Планот ја вклучува цела Германија, но не бил примена на Источна Германија.