Празник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Празник — вид верска, национална, државна, културна или друга прослава, а понекогаш вклучува и фестивал.

Видови празници[уреди | уреди извор]

Верски празници (благдени)[уреди | уреди извор]

Повеќето празници се производ на верувањата и религиите. Христијанските празници се дефинирани како дел од литургиската година. Во Исламот, најголем празник е Рамазан. Источните религии (хиндуизам, џаинизам и сикизам имаат повеќе празници, а за најголем се смета Дивали, фестивалот на светлината. Во Јапонија се празнуваат празници од различни религии. Келтските и неопаганските празници се тесно поврзани со фестивалите кои се празнуваат во Шведска (каде 80% од жителите припаѓаат на лутеранската црква). Евреите имаат две празнични сезони: пролетна (Пасха) и есенска сезона. Единствено Јеховините сведоци не празнуваат никакви празници, дури ни Божик и Велигден.

Нова година[уреди | уреди извор]

Новогодишните празници се главни во зимската сезона на прославувања речиси кај сите народи. Ова е период околу зимскиот солстициум, околу кој се врзани повеќето културни и верски прослави. Обично овој период започнува во ноември и завршува во јануари. Најчесто зимските празници имаат комерцијален карактер, а симболите кои се користат се снегулки, зимски мотиви и зимски песни.

Државни празници[уреди | уреди извор]

Повеќето суверени држави и територии прогласуваат локални празници кои се засноваат врз значајни датуми од нивната историја, но вклучуваат и некои меѓународни празници (како денот на трудот или денот на жената). Државните празници според тоа се различни во секоја земја, и најчесто се прогласуваат за неработни денови.

Неофицијални празници[уреди | уреди извор]

Во оваа категорија празници спаѓаат прославите кои најчесто не се запишуваат во календарите на празници, без разлика на нивното масовно прославување. Тоа се празници кои рекламираат нешто, или денови на некој историски настан кој не е официјално прославуван, и секако, тука спаѓаат и одбележувањето на „смешни“ денови, како на пример 1 април 2 февруари и слично.

Празникот како тема во уметноста[уреди | уреди извор]

 • „Иванденски огон“ — естонска народна приказна.[1]
 • „Олкав Ивандееен“ (српски: Овилики Ивандааан) - расказ на српскиот писател Мирослав Јосиќ Вишњиќ.[2]
 • „Вечерта на празничниот ден“ (La sera del dì di festa) - песна на италијанскиот поет Џакомо Леопарди од 1820 година.[3]
 • „Зимските празници“ - песна на рускиот писател Борис Пастернак од 1959 година.[4]
 • „Празник“ - краток расказ на рускиот писател Данил Хармс.[5]
 • „Спроти Благоец“ - песна на македонскиот поет Наум Целакоски од 1993 година.[6]
 • „Вртолум“ - песна на македонскиот поет Наум Целакоски.[7]
 • „Духовден“ - песна на македонскиот поет Наум Целакоски од 1997 година.[8]
 • „Божик“ - песна на македонскиот поет Наум Целакоски.[9]
 • „Празничен ден“ - расказ на македонскиот писател Живко Чинго од 1963 година.[10]
 • „Спроти Макавеите - од Макавејските празници“ - расказ на македонскиот писател Живко Чинго од 1963 година.[11]

Поврзано[уреди | уреди извор]

ж

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Волшебниот прстен - Естонски народни приказни. Наша книга, Скопје, 1969, стр. 10-12.
 2. Мирослав Јосиħ Вишњић, Сабране приповетке. Београд: Драганић, 1995, стр. 162-164.
 3. Đ. Leopardi, Pesme i proza. Beograd: Rad, 1964, стр. 14-15.
 4. Борис Леонидович Пастернак, Изабране песме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. 301-302.
 5. Danil Harms, Sto slučajeva. Beograd: Laguna, 2016, стр. 130.
 6. Наум Целакоски, Пролог, 1998, стр. 27.
 7. Наум Целакоски, Пролог, 1998, стр. 28.
 8. Наум Целакоски, Пролог, 1998, стр. 29.
 9. Наум Целакоски, Пролог, 1998, стр. 30.
 10. Живко Чинго, Пасквелија. Скопје: Култура, 1968, стр. 69-76.
 11. Живко Чинго, Пасквелија. Скопје: Култура, 1968, стр. 157-164.

Наводи[уреди | уреди извор]