Полицистичен оваријален синдром

Од Википедија — слободната енциклопедија

Синдромот на полицистични јајници е најчеста хормонска болест кај жената и најчеста причина за изостанување на овулацијата. Промената кај овие болести се цистични фоликули, менструален циклус без овулација, ретки менструации, неполодност, зголемена појава на влакна, опаѓање на косата, акни.

Се проценува дека 5 - 10% од жените болуваат од полицистични јајници, а со ултразвучен преглед, цисти на јајникот се наоѓаат и многу почесто, дури 22 do 25% од жените.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Класификација
П · Р · П
Надворешни извори