Хиперпролактинемија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хиперпролактинемија
Пролактин
СпецијалностЕндокринологија

Хиперпролактинемија е присуство на абнормално високи нивоа на пролактин во крвта. Оптимални нивоа се помалку од 500 mIU/L [20 ng/mL или µg/L] за жени, и помалку од 450 mI U/L за мажи.

Пролактинот е пептиден хормон кој се создава во предниот лобус на питуитарната жлезда кој примарно е поврзан со лактацијата и игра значајна улога во развојот на дојките за време на бременоста. Хиперпролактинемијата може да предизвика галактореја (продукција на млеко) и нарушување во нормалниот менструален период кај жените и хипогонадизам, инфертилитет и еректилна дисфункција кај мажите.

Хиперпролактинемијата може да биде и дел од нормалните телесни промени кои настануваат за време на бременоста и периодот на доење. Исто така може да биде предизвикана од болести кои ги афектираат хипоталамусот и питуитарната жлезда. Може да биде предизвикана и од нарушување на нормалната регулација на нивоата на пролактин од страна на лекови, лековити растенија и тешки метали. Хиперпролактинемијата може да биде резултат на болест на други органи како црниот дроб, бубрезите, јајниците и штитната жлезда.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Mancini T, Casanueva FF, Giustina A (March 2008). „Hyperprolactinemia and prolactinomas“. Endocrinology and Metabolism Clinics of North America. 37 (1): 67–99, viii. doi:10.1016/j.ecl.2007.10.013. PMID 18226731.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Класификација
П · Р · П
Надворешни извори