Пазешки јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пазешки јазик
Застапен воТајван
Говорници0[1]  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-2map
ISO 639-3uun

Пазешки јазикформозански јазик кој се зборувал во Тајван од староседелското население Пазеци. Јазикот е исчезнат и последниот зборувач била Пан Џин-ју.[2]

Броеви[уреди | уреди извор]

Пазешкиот и сасијатскиот јазик имаат два пара на броеви, односно човечки и нечовечки броеви.[3] Пазешкиот е единствен јазик кој броевите од 6 до 9 ги прави со додавање.

 • 1 = ida adang
 • 2 = dusa
 • 3 = turu
 • 4 = supat
 • 5 = xasep
 • 6 = 5 + 1 = xaseb-uza
 • 7 = 5 + 2 = xaseb-i-dusa
 • 8 = 5 + 3 = xaseb-i-turu
 • 9 = 5 + 4 = xaseb-i-supat

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. ethnologue
 2. Blust (1999:322)
 3. Li, Paul Jen-kuei. 2006. Numerals in Formosan Languages. Oceanic Linguistics, Vol. 45, No. 1 (Jun., 2006), pp. 133-152.

Литература[уреди | уреди извор]

 • Blust, Robert (1999). „Notes on Pazeh Phonology and Morphology“. Oceanic Linguistics. 38 (2): 321–365. doi:10.1353/ol.1999.0002.
 • Li, Paul Jen-kuei. 2000. Some Aspects of Pazeh Syntax. Oceanic Linguistics Special Publications, No. 29, Grammatical Analysis: Morphology, Syntax, and Semantics (2000).
 • Li, Paul Jen-kuei and Shigeru Tsuchida. 2001. Pazih Dictionary (巴宰語詞典). Taipei, Taiwan: Institute of Linguistics, Academia Sinica.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]