Пујумски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пујумски јазик
Застапен воТајван
Говорниципомалку од 8,000  
Јазично семејство
австронезиско
 • пујумски јазик
Јазични кодови
ISO 639-3pyu

Пујумски јазик — дел од подгрупата на формозански јазици од семејството австронезиски јазици. Јазикот го зборуваат нешто помалку од 8.000 жители во Тајван, повеќето постари лица.

Дијалекти[уреди | уреди извор]

Внатрешната структура на јазикот, односно дијалектите, се дадени од Тинг во 1978 година.[1]

 • протопујумски
  • нанваншки
  • (главна гранка)
   • пинаски-уливеливечки
   • рикавуншки
   • касавакан-катипулски

Граматика[уреди | уреди извор]

Синтакса[уреди | уреди извор]

Редоследот на зборовите во реченицата започнува со глагол.

Во јазикот постојат следните членови (Cauquelin 1991:27):

 • i - еднина, личен
 • a - еднина, неличен
 • na - множина, личен и неличен

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Ting, Pang-hsin [丁邦新]. 1978. Reconstruction of Proto-Puyuma Phonology [古北南語的擬測]. Bulletin of the Institute of History and Philology, Academia Sinica, 49:321-391.

Користена литература[уреди | уреди извор]

 • Cauquelin, Josiane. 1991. Dictionnaire Puyuma-Français. Paris: École française d'Extrême-Orient.
 • Cauquelin, Josiane. 2004. The aborigines of Taiwan: the Puyuma — from headhunting to the modern world. London, New York: RoutledgeCurzon.
 • Teng, Stacy Fang-Ching (2008), A reference grammar of Puyuma, an Austronesian language of Taiwan, Pacific linguistics, 595, Canberra: Pacific Linguistics, Research School of Pacific and Asian Studies, Australian National University
 • Ting, Pang-hsin [丁邦新]. 1978. Reconstruction of Proto-Puyuma Phonology Архивирано на 13 декември 2014 г. [古北南語的擬測]. Bulletin of the Institute of History and Philology Архивирано на 7 јули 2011 г. [歷史語言研究所集刊], Academia Sinica, 49:321-391.

Поврзано[уреди | уреди извор]