Кавалански јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кавалански јазик
kbaran [kɨβaˈɾan]
Застапен воТајван
Говорници24 (Пол Џен-куеи Ли 2000)  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-2map
ISO 639-3ckv

Каваланскиот јазик (kebalan/kbalan) е формозански јазик кој се зборувал во североисточниот дел на Тајван. Каваланскиот јазик низ историјата ја менувал територијата на која се зборувал. Така, во 1930 јазикот се користел само за по дома, во 1987 година јазикот од североисточниот дел на Тајван се преселил на атајалските територии и во 2000 година биле забележани само 24 говорници на јазикот. Каваланскиот јазик се смета за јазик при умирање.

Дијалекти[уреди | уреди извор]

Каваланскиот јазик ги содржи следните дијалекти[1]:

  • каријавански
  • пат-рунгански
  • кулиски
  • кралутски

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. *Paul Jen-kuei Li (李壬癸) and Shigeru Tsuchida (土田滋) (2006) Kavalan Dictionary Архивирано на 21 ноември 2007 г.. Language and Linguistics Monograph Series A-19. ISBN 978-986-00-6993-8.

Користена литература[уреди | уреди извор]

  • Paul Jen-kuei Li (李壬癸) and Shigeru Tsuchida (土田滋) (2006) Kavalan Dictionary Архивирано на 21 ноември 2007 г.. Language and Linguistics Monograph Series A-19. ISBN 978-986-00-6993-8.
  • Blust, Robert. 2009. The Austronesian Languages. Canberra: Pacific Linguistics, Research School of Pacific and Asian Studies, Australian National University. ISBN 0858836025, 978-0858836020.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]