Атајалски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Атајалски јазици
Географска
распространетост:
Северен Тајван
Класификација:австронезиски
 • северноформозански?
  • атајалски јазици
Гранки:

Атајалските јазици сочинуваат посебна група во рамките на подгрупата формозански јазици од семејството австронезиски јазици. Овие јазици се зборуваат во Тајван, поточно во северниот дел на државата. Според јазичарот Роберт Бласт, овие јазици сочинуваат посебна гранка во австронезиското јазично семејство, а според Пол Јен-куеи Ли тие се дел од формозанските јазици.

Класификација[уреди | уреди извор]

Карта на териториите во Тајван каде се зборуваат атајалските јазици.

Ли ги класифицира атајалските јазици и дијалекти на следниов начин:[1]

 • атајалски
  • атајалски јазик
   • скуличкоатајалски
    • скулички
    • маспазички
    • пјанански
    • лмуански
    • хабунско-базинучки
    • сјанушки
    • кулуски
    • нгнуп
    • хага-париски
    • кубабоски
    • ргхајунгски
   • цолеско-атајалски
    • скукунски
    • мнавјански
    • мајринакс
    • манатуански
    • матабалајски
    • сакуксански
    • палангаван
    • мкгугутски
    • пјахавски
    • рјухингски
    • мтлангански
    • кнгјански
  • седички јазик
   • тонгански
   • тодаски
   • трувански
   • инаго

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Li, Paul Jen-kuei. 1981. "Reconstruction of Proto-Atayalic Phonology." In Li, Paul Jen-kuei. 2004. Selected Papers on Formosan Languages. Taipei, Taiwan: Institute of Linguistics, Academia Sinica.

Користена литература[уреди | уреди извор]

 • Li, Paul Jen-kuei. 1981. "Reconstruction of Proto-Atayalic Phonology." In Li, Paul Jen-kuei. 2004. Selected Papers on Formosan Languages. Taipei, Taiwan: Institute of Linguistics, Academia Sinica.

Поврзано[уреди | уреди извор]