Атајалски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Атајалски јазик
Застапен воТајван
Говорници<84,330  
Јазично семејство
Писмолатиница
Јазични кодови
ISO 639-2map
ISO 639-3tay

Атајалски јазикформозански јазик од подгрупата на атајалски јазици. Јазикот се зборува во Тајван. Два главни дијалекта на јазикот се скулички и цолески дијалект. Покрај нив, карактеристични се и дијалектите мајринашки и пакуалиски кои имаат посебни лингвистички единици за машки и женски род. За јазикот до сега има издадено еден англиско-атајалски речник и неколку граматики. Во 2002 година била издадена и библија на атајалски јазик. Јазикот се пишува на латиница, приспособена кон фонетскиот систем на јазикот.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Huang, Lillian M. (1995). The syntactic structure of Wulai and Mayrinax Atayal: a comparison. Bull. National Taiwan Normal University, Vol. 40, pp. 261–294.
  • Rau, D. V. (1992). "A grammar of Atayal". Cornell University dissertation. Describes Squliq Atayal.
  • Valle, G. D. (1963). Handbook of Atayal, as it is spoken in Wufeng (Hsinchu hsien). Taichung: Kuangchi Press
  • Huang, Lillian (2000a). "泰雅語參考語法" [Atayal language reference grammar]. Taipei: Yuanliou. Describes Mayrinax Atayal.
  • Huang, Lillian M. (2000b). Verb Classification in Mayrinax Atayal. Oceanic Linguistics, Vol. 39, No. 2 (Dec., 2000), pp. 364–390.
  • Huang, Lillian M. (2001). Focus system of Mayrinax Atayal: a syntactic, semantic and pragmatic perspective. Journal of Taiwan Normal University: Humanities and Social Science. 2001, 46(1,2), pp. 51–69.
  • Huang, Lillian M. (2002). Nominalization in Mayrinax Atayal. Taipei: National Taiwan Normal University.
  • Lu, Anne Yu-an (2005). Order and Interaction of Prefixes in Mayrinax Atayal. Hsinchu, Taiwan: National Tsing Hua University.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]