Источноформозански јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Источноформозански јазици
Географска
распространетост:
Тајван
Класификација:австронезиски
 • источноформозански јазици
Гранки:

Источноформозанските јазици се подгрупа на формозанските јазици и се зборуваат во Тајван, најмногу во источниот дел од земјата.

Класификација[уреди | уреди извор]

Во лингвистиката се сретнува дека источноформозанските јазици се составени од:

Кетагалски дијалекти[уреди | уреди извор]

Ли (1992) наведува 6 кетагалски дијалекти[1]:

 • кетагалски
  • западни
   • луиланшки
   • нанкански
   • путиншки
  • источни
   • басајски
   • (гранка)
    • тробиавански
    • линавски

Сирајаски јазици[уреди | уреди извор]

Сирајаските јазици се:

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Li, Paul Jen-kuei. 2001. "The Dispersal of the Formosan Aborigines in Taiwan." Languages and Linguistics 2.1:271-278, 2001.

Користена литература[уреди | уреди извор]

 • Li, Paul Jen-kuei (1992). "台灣平埔族的種類及其互關係" [Classification of the sinicized tribes in Taiwan and their internal relationships]. In Li, Paul Jen-kuei. Selected Papers on Formosan Languages, vol. 2. Taipei, Taiwan: Institute of Linguistics, Academia Sinica.
 • Li, Paul Jen-kuei. 2004. Origins of the East Formosans: Basay, Kavalan, Amis, and Siraya. Languages and Linguistics 5.2:363-376, 2004.

Поврзано[уреди | уреди извор]