Прејди на содржината

Фаворланшки јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Favorlang
Застапен воТајван
Говорници0  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3

Фаворланшки јазик — исчезнат формозански јазик кој бил сличен со бабузаскиот јазик. Тајванскиот јазичар Пол Џен-куеи Ли тврди дека фавроланшкиот бил посебен јазик, но тој бил многу сличен со бабузаскиот. Всушност, името „фаворланг“ потекнува од бабузаскиот јазик.

Примери[уреди | уреди извор]

Оче наш

Namoa tamau tamasea paga de boesum,
Ipadassa joa naan.
Ipasaija joa chachimit o ai.
Ipa-i-jorr'o oa airab maibas de boesum, masini de ta channumma.
Epe-e namo-no pia-dai torro uppo ma-atsikap.
So-o abo-e namo tataap o kakossi namoa,
maibas channumma namo mabo tamasea parapies i namo.
Hai pasabas i namo, so-o barra'i namo innai rapies ai.
Inau joa micho chachimit o ai, so-o barr'o ai, so-o adas ai, taulaulan,
Amen.


Користена литература[уреди | уреди извор]

  • Happart, Gilbertus, Walter Henry Medhurst (trans.). 1840. Dictionary of the Favorlang dialect of the Formosan language, written in 1650. Batavia, Printed at Parapattan.
  • Li, Paul Jen-kuei. 2003. "Introduction: Notes on Favorlang, an Extinct Formosan language." In Ogawa, Naoyoshi. 2003. English-Favorlang vocabulary, pp. 1–13. Tokyo: Research Institute for Languages and Cultures of Asia and Africa.
  • Ogawa, Naoyoshi. 2003. English-Favorlang vocabulary. Tokyo: Research Institute for Languages and Cultures of Asia and Africa.
  • Marsh, Mikell Alan. 1977. Favorlang-Pazeh-Saisiat: a putative Formosan subgroup. Ph.D. dissertation. Washington State University.

Поврзано[уреди | уреди извор]