Октав Мирбо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Октав Мирбо
Мирбо на возраст од 52 години
ЗанимањеПисател, драматург, критичар
НационалностФранцуско
мрежно место
http://mirbeau.asso.fr/

Октав Мирбо (француски: Octave Mirbeau) (16 февруари 1848 - 16 февруари 1917) — француски писател, драматург, критичар и памфлетист. Најважни дела му се романите Распетие (1886), Опатот Жил (1888), Себастијан Роk (1890), Градина на мачењето (1899) и Дневникот на една собарка (1900). Исто така, тој се смета за многу важен авангарден интелектуалец од крајот на XIX и почетокот на XX век.

Животопис[уреди | уреди извор]

Својата кариера Мирбо ја започнал како новинар и како писател кој за пари пишувал книги по порачка. Мирбо бил активно вклучен во граѓанскиот живот на Франција: ги поддржувал анархистите, а застанал во одбрана на Алфред Драјфус за време на познатата афера. Во поголемиот дел од својот живот жестоко застапувал антимилитаристички, антиклерикални и феминистички идеи и ги застапувал правата на работниците и нивните синдикати. Исто така, се залагал за укинување на работата на децата, за правото на бесплатно образование, за укинување на смртната казна, се борел против рускиот царски режим и против репресијата врз јапонските дисиденти. Најпосле, Мирбо бил еден од основачите на Академијата Гонкур.[1]

Книжевно творештво[уреди | уреди извор]

Динго, Ambroise Vollard, 1924

На почетокот на својата книжевна кариера, Мирбо пишувал книги по порачка, а дури подоцна почнал да објавува под свое име. Тој бил плоден автор и објавил околу 1200 куси раскази и други текстови. Најважни дела му се трите автобиографски романи: „Распетие“ 91886), „Опатот Жил“ (1888) и „Себастијан Рош“ (1890), како и романите „Градина на мачењето“ (1899) и „Дневникот на една собарка“ (1900).[2]

Исто така, Мирбо бил активен и како книжевен и ликовен критичар. Притоа, тој го поддржувал творештвото на Огист Роден, Клод Моне, Камиј Писаро, Пол Сезан, Пол Гоген, Огист Реноар, а бил еден од првите критичари кои високо ги вреднувал делата на Винсент ван Гог. Како книжевен критичар, тој го открил белгискиот симболист Морис Метерлинк, а пишувал критички текстови и за делата на: Реми де Гурмон, Марсел Швоб, Леон Блој, Алфред Жари и Валери Ларбо.[3]

Мирбо ги објавил следниве дела:

 • Le Calvaire (Распетие) (1886).
 • L'Abbé Jules (Опатот Жил) (1888).
 • Sébastien Roch (Себастијан Роk) (1890).
 • Dans le ciel (1892-1893).
 • Les Mauvais bergers (1897).
 • Градина на мачењето (Le Jardin des supplices) (1899).
 • Дневникот на една собарка (Le Journal d'une femme de chambre) (1900).
 • Les affaires sont les affaires (1903).
 • Farces et moralités (1904).
 • La 628-E8 (1907).
 • Le Foyer (1908).
 • Dingo (Динго) (1913).
 • Contes cruels (1990).
 • Lettres de l'Inde (1991).
 • L'Affaire Dreyfus (1991).
 • Combats esthétiques (1993).
 • L'Amour de la femme vénale (1994).
 • Combats littéraires (2006).
 • Correspondance générale (2003-2005-2009).
 • Les Dialogues tristes (2007).

Книги за Мирбо[уреди | уреди извор]

 • Pierre Michel - Jean-François Nivet, Octave Mirbeau, l'imprécateur au coeur fidèle, Séguier, 1990.
 • Cahiers Octave Mirbeau, n° 1-24, 1994-2017.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Белешка за авторот“, во: Октав Мирбо, Градина на мачењето. Скопје: Темплум, 2009, стр. 251-252.
 2. „Белешка за авторот“, во: Октав Мирбо, Градина на мачењето. Скопје: Темплум, 2009, стр. 252.
 3. „Белешка за авторот“, во: Октав Мирбо, Градина на мачењето. Скопје: Темплум, 2009, стр. 251.