Антимилитаризам

Од Википедија — слободната енциклопедија

Антимилитаризмот е спротивност на милитаризам, борба против милитаристичкиот дух, стоечката регрутна војска и нејзиното влијание во општествениот живот.

Иако пацифизмот и милитарзмот се сродни појмови, сепак, не се сите антимилитаристи пацифисти. Историски гледано, антимилитаризмот е поврзан со убеденоста дека поголемиот дел на војните се водат во интерес на владејачката класа, како што се феудалците и капиталистите. Кон крај на 19. и почетокот на 20. век, пред социјалистичките партии да ја преземат власта во било која држава, голем дел од социјалистите беа и антимилитаристи и одбиваа да се борат во националните и империјалистички војни. Сепак, антимилитаристите меѓу нив кои не беа пацифисти, можеа да употребат оружје против своите „класни непријатели“.

Поврзано[уреди | уреди извор]