Автобиографија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Автобиографија е литературен жанр или книга за животот на една личност која ја напишал самиот. Името потекнува од старогрчките зборови αὐτός - аутос што значи „себе“ + βίος - биос што значи „живот“ и γράφειν - графеин што значи „пишува“.

Природата на автобиографијата[уреди]

Автобиографијата по природа е субјктивна. Неспособноста, или несакањето, на авторот да се потсети на точните мемории во одредени случаи често резултира до неточни информации. Некои социолози или психолози забележале дека автобиографијата му овозможува на авторот да ја повторно создаде историјата.[1]

Наводи[уреди]

  1. Berghegger, Scott. (2005). "Sublime Inauthenticity: How critical is truth in autobiography?" Student Pulse. http://studentpulse.com/articles/31/sublime-inauthenticity-how-critical-is-truth-in-autobiography

Видете исто така[уреди]

Додатни информации[уреди]


Книга Ова е недовршена статија за литература. Вие можете да помогнете за нејзината дообработка.