Огледало

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Огледало кое ја покажува рефлекцијата на вазна

Огледало е површина која правилно ја одбива светлината.

Огледалото во уметноста и популарната култура[уреди | уреди извор]

Огледалото е често застапено во уметноста и во популарната култура, како, на пример:

Наводи[уреди | уреди извор]

Библиографија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Франческа и огледалото“, во: Џовани Бокачо, Декамерон. Скопје: Македонска книга и Мисла, 1988, стр. 156-157.
  2. Danilo Kiš, Enciklopedija mrtvih. Beograd: Arhipelag, 2015.
  3. Vladislav Petković Dis. Beograd: Mlado pokolenje, 1971, стр. 19.
  4. Владислав Петковић-Дис, Песме. Београд: Рад, 1960, стр. 36.
  5. Charles Baudelaire, Spleen Pariza. Zgreb: Mladost, 1952, стр. 124.
  6. Рајнер Марија Рилке, Искуство тишине. Београд: Paideia, 2014, стр. 49.
  7. Хорхе Луис Борхес, Книга од песок. Скопје: Бегемот, 2015.
  8. Драган Мишкоски, „Разговор за делото „Игра на прозорецот“ од Генади Болиновски“, во: Генади Болиновски, Игра на прозорец, Скопје: Култура, Наша книга, Мисла, Македонска книга, Детска радост, 1990, стр. 79.
  9. Todd Rundgren ‎– Something / Anything? (пристапено на 27.12.2017)