Лов на лавови (Рубенс)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лов на лавови
Творец Петер Паул Рубенс
Година 1621
Димензии 244 см × 377 см
Место Стара пинакотека, Минхен

Лов на лавови ― слика од Петер Паул Рубенс од 1621 година, сега чувана во музејот Стара пинакотека во Минхен. На неа се прикажани два лавови нападнати од ловци-јавачи и ловци на пеш. Таа означува крај на интензивната творечка фаза за Рубенс насочена на темата лов.

Поврзани теми од Рубенс[уреди | уреди извор]

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Арноут Балис, „Hunting Scenes“, том 2, Oxford University Press and Harvey Miller Ltd, coll. Corpus Rubenianum, 1986, 406 стр. (ISBN 978-0-199210-41-1, lire en ligne), забава XVIII
  • Дејвид Росанд, „Rubens's Munich Lion Hunt: Its Sources and Significance“, The Art Bulletin, College Art Association, том. 51, бр. 1, март 1969 година, стр. 29 – 40