Прејди на содржината

Крунисувањето на Богородица (Рубенс)

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Крунисување на Богородица“ (1609-1611) од Рубенс

Крунисување на Богородица е скица која била направена со масло од 1609-1611 година од Петер Паул Рубен, направена како предлог за капелата во Катедралата во Антверпен, но отфрлена во март 1611 година, никогаш не била реализирана како целосно дело, подоцна била преработена за истата капела како Успение на Пресвета Богородица. Сега се наоѓа во Ермитаж, во Санкт Петербург, за што е купен во 1722 година од Ф.И. Даферин колекција. Таа била префрлен од панел на потпора за платно во 1868 година[1].

Делото комбинира мотиви од крунисување и Успение на Пресвета Богородица како што е предложено од језуитскиот писател Иеронимо Надал, дури и врз основа на горниот дел од неговата композиција на гравура во делото на тој автор од 1595 година „Забелешки и медитации во Евангелија“ . Ова дело и друга скица со масло од истата тема сега се наоѓаат во Ермитаж. Третата скица со масло за различно „Крунисување на Богородица“ беше во Музејот Кајзер-Фридрих во Берлин до 1945 година, когабила уништена. [2].


Наводи[уреди | уреди извор]