Парисовиот суд (Рубенс)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Парисовиот суд
Творец Петер Паул Рубенс
Година ок. 1636
Димензии 144.8 см × 193.7 см
Место Национална галерија, Лондон
Парисовиот суд
Творец Петер Паул Рубенс
Година 1638-1639
Димензии 199 см × 379 см
Место Прадо, Мадрид

Парисовиот суд ― некоја од неколкуте слики на парисовиот суд произведена од Петер Пол Рубенс, иако тој не ги погодил на 22-те прикази на темата што му се припишуваа на Лукас Кранах Постариот. Големите верзии на 1636 година (Лондон) и 1639 година (Мадрид) се едни од најпознатите. Обете ја покажуваат верзијата на Рубенс за идеализирана женска убавина, со божиците Венера, Минерва и Јунона од едната страна и Парис придружувани од Меркур од другата (верзијата од 1636 година има голо дете крајно лево и Алекто над божиците, додека 1639 верзија додава голо дете помеѓу Минерва и Венера).

Верзијата од 1636 година[уреди | уреди извор]

Оваа верзија ја следи приказната како што е раскажана во лукијановата „Суд на божиците“. Таа ја покажува наградата на златното јаболко, иако промените покажуваат дека Рубенс прво насликал претходна точка во приказната, кога на божиците им било наредено да се соблечат од страна на Меркур.[1] Купена била за Националната галерија во Лондон во 1844 година.

Верзија од 1638 година[уреди | уреди извор]

Насликана во 1638 или 1639 година, оваа верзија сега е во Прадо и била завршена непосредно пред неговата смрт додека бил болен од гихт. По нарачка на братот на Филип IV Шпански, кардинал-инфант Фердинанд Австриски, по смртта на Фердинанд била преселена во шпанската кралска збирка. Во 1788 година Карло III Шпански одлучил дека е нескромно и наредил да се запали, но тој починал пред да се изврши таа наредба.[2]

Други верзии[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. [1] Архивирано на 23 септември 2010.
  2. (каталонски) Monreal, Luis. La Pintura en los Grandes Museos, 1982. ISBN 84-320-0460-X