Прејди на содржината

Благовештение (Рубенс)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Благовештение (1609) од Рубенс.
Благовештение (1610–1628) од Рубенс.

Благовештение ― насловот на две слики на Петер Паул Рубенс. Првата била нарачана од језуитскиот колеџ во Антверпен и насликана во 1609 година. Сега се наоѓа во Уметничкоисторискиот музеј, Виена. Околу 1610 година Рубенс ја составил втората верзија и ја насликал десната половина, но потоа ја оставил нецелосна од непозната причина. Во 1627–1628 година тој го довршил и ја изменил и фигурата на Марија. Сега се наоѓа во Рубенсовата куќа во Антверпен, која ја купила во 1954 година.

Двете композиции се неверојатно различни. Сликата од Виена е прилично традиционална композиција. Десно е ангелот Гаврил. Тој штотуку слегол на земја, неговата наметка сè уште лебди од летот, и клекнува како во почит или молење. Марија стои лево свртена кон Габриел, но благо се наведнува наназад како да е изненадена или вознемирена. Сликата во Антверпен е поизворна композиција. Марија клекнува на десната страна; нејзиното тело е свртено од Гаврил, но нејзината глава е свртена назад кон него. Габриел е сè уште во воздухот; тој посегнува со левата рака кон Марија и покажува со десната рака кон небото.

Историја

[уреди | уреди извор]

Сликата во Рубенсовата куќа била во Мадрид за време на престојот на Рубенс таму од 28 август 1628 до 29 април 1629 година. Таму била купена од Диего Месија, маркиз де Леганес, командант на шпанската артилерија и коњаница во Шпанските Ниски Земји. Во 1655 година, сликата била во пописот на збирката на маркизот, а потоа била оставена на семејството Алтамира, кое ја продало во Лондон во 1827 година. Потоа помина низ збирките на Смит, Хамлет, Ерл на Калдон и Граупе во Обединетото Кралство пред да биде купена од бриселскиот собирач Гастон Дилје.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]