Прејди на содржината

Ромул и Рем (Рубенс)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ромул и Рем
Творец Петер Паул Рубенс
Година 1615–1616
Димензии 210 см × 212 см
Место Капитолски музеи, Рим

Ромул и Рем ― слика на фламанскиот уметник Петер Пол Рубенс. Сместена е во Капитолските музеи во Рим, Италија. На неа се прикажани браќата Ромул и Рем, кои биле чувани од волк. На сликата е прикажан и богот на реката Тибар како седи на неговата урна, клукајдрвец кој ги надгледувал близнаците за да им донесе храна и пастир кој ги открил доенчињата.