Кнежество Анхалт-Зербст

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кнежество Анхалт-Зербст
Fürstentum Anhalt-Aschersleben
Држава на Свето Римско Царство
(1252–1796)

1252–1396
1544–1796

 

 


Грб

Местоположба на Анхалт-Зербст
Анхалтските кнежевства (1747-1793), Зербст во портокалова боја
Главен град Цербст
Јазици Германски
Уредување Кнежевство
Принц
 -  1252–1298 Зигфрид I (прв)
 -  1747–1793 Фридрих Август (последен)
Историски период Среден век
 -  Поделено од Анхалт 1252
 -  Поделено на Анхалт-Десау, Анхалт-Кетен и Анхалт-Бернбург 1796
Денес во  Германија

Кнежество Анхалт-Цербст (германски: Fürstentum Anhalt-Zerbst) — кнежевство на Светото Римско Царство управувано од Домот на Асканија, со резиденција во Зербст во денешна Саксонија-Анхалт. Се појавило како поделба на Кнежевството Анхалт од 1252 до 1396 година, кога било поделено на кнежевствата Анхалт-Десау и Анхалт-Кетен. Повторно создадено во 1544 година, Анхалт-Зербст конечно било поделено помеѓу Анхалт-Десау, Анхалт-Кетен и Анхалт-Бернбург во 1796 година по изумирањето на линијата.

Историја[уреди | уреди извор]

Тоа е создадено кога територијата на Анхалт била поделена меѓу синовите на принцот Хенри I на кнежевствата Анхалт-Ашерслебен, Анхалт-Бернбург и Анхалт-Зербст во 1252 година. Во текот на поделбата, принцот Зигфрид I, најмладиот син на Хенри I, ги добил земјите околу Кетен, Десау и Зербст. Неговиот син и наследник принцот Алберт I се населил во замокот Кетен во 1295 година. Во 1396 година, преживеаните синови на принцот Јован II од Анхалт-Зербст повторно го поделиле своето наследство: Сигизмунд I станал принц од Анхалт-Десау, а неговиот помлад брат Алберт IV продолжил да владее како принц од Анхалт-Кетен.

Урнатините на замокот Зербст

Кнежевството било повторно создадено, кога во 1544 година наследниците на принцот Ернест I од Анхалт-Десау ја поделиле својата територија и најстариот преживеан син, принцот Јован V, ја презел својата резиденција во замокот Зербст. Втората инкарнација, сепак, изгубила многу територии во 1603 година кога била поделена по втор пат, а дел од нејзината територија била дадена на Анхалт-Десау, Анхалт-Бернбург, Анхалт-Плоцкау и Анхалт-Кетен.

До 1606 година, сите кнежевства во Анхалт се преминале кон реформираната вера, меѓутоа, Анхалт-Зербст се вратил во лутеранизмот во 1644 година. Во 1667 година, принцот Јован VI го наследил далечното владеење на Јефер во Источна Фризија. Меѓутоа, по неговата смрт во истата година, Анхалт-Зербст изгубило повеќе од својата територија, при што биле создадени Анхалт-Милинген и Анхалт-Дорнбург. Господарството на Јефер го управувале аскански роднини, а тешко било погодено од Божиќната поплава од 1717 година.

Во 1742 година, принцовите Јован Лудвиг II и Кристијан Август од Анхалт-Цербст-Дорнбург го наследиле Анхалт-Зербст. По смртта на Кристијан Август во 1747 година, неговата вдовица Јована Елизабет од Холштајн-Готорп управувала со земјата за нејзиниот син Фридрих Август до 1752 година. Таа го изградила новиот замок во Дорнбург како нејзин трет од 1750 година, раскошна барокна палата подготвена да биде домаќин на нејзиниот брат, Адолф Фредерик, кралот на Шведска, или нејзината ќерка Софи Огист Фредерика, која во 1745 година се омажила за рускиот престолонаследник Петар III, а подоцна да стане царица во 1762 година, попозната како Катерина Велика. Сепак, ниту еден од нив никогаш не ја посетил, а принцезата и нејзиниот син биле принудени во егзил кога пруските сили го нападнале Анхалт-Зербст за време на Седумгодишната војна во 1758 година. Фридрих Велики, кој всушност предложил руски брак, ги обвинил принцезата и нејзиниот син дека ја поддржуваат Русија, тогаш неговиот воен непријател. Јована Елизабет починала во Париз во 1760 година, а нејзиниот син, Фридрих Август, никогаш не се вратил во Зербст и продолжил да живее во Базел и Луксембург. По неговата смрт во 1793 година, Кнежевството Анхалт-Зербст завршило со поделба на неговата територија меѓу асканските принцови од Анхалт-Десау, Анхалт-Кетен и Анхалт-Бернбург, додека Јефер го наследил неговата сестра, Катерина Велика, и останал под руска власт до 1818 година.

Принцови од Анхалт-Зербст[уреди | уреди извор]

Грб на кнежевството според Сибмахерс Вапенбух, 1857 г.

Принцови (1252–1396)[уреди | уреди извор]

Поделено помеѓу Анхалт-Десау и Анхалт-Кетен во 1396 година

Принцови (1544–1796)[уреди | уреди извор]

Кон Анхалт-Десау во 1796 година

Надворешни врски[уреди | уреди извор]