Клисура (географија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Кланец)

Клисура (латински: clausura), кланец[1] или дервен[2] – тесна и длабока речна долина со високи и стрмни страни.[3]

Клисури настануваат под дејство на флувијалната или речна ерозија. Клисурите се долини во речните текови кои настануваат со селективна ерозија на карпите, така што просторите со потврди карпи се стрмни и тесни.[4] Кај нас постојат бројни клисури — Дреновска, Демиркаписка, Бродска, Скочивирска и др.

Доколку клисурите се протегаат во помала должина тогаш се именуваат како сатески, се јавуваат во композитни долини на големи реки.

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „кланец“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „дервен“Дигитален речник на македонскиот јазик
  3. „клисура“Дигитален речник на македонскиот јазик
  4. Димитров, Никола; Котески, Цане (2015). ТУРИСТИЧКА ГЕОГРАФИЈА (PDF). Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип. ISBN 978-608-244-216-7. Посетено на 14 мај 2019.