Капибара

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Hydrochoerus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Капибара
Во Пантанал, Бразил
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Hydrochoerus
Вид: Капибара
Научен назив
Hydrochoerus hydrochaeris
(Linnaeus, 1766)
Распространетост
Синоними

Sus hydrochaeris Linnaeus, 1766

Капибара или водно прасе (Hydrochoеrus hydrochaеris) е џиновски шуплински глодач роден во Јужна Америка . Тој е најголемиот жив глодач [2] и член на родот Hydrochoеrus . Единствениот друг постоечки член е помалата капибара ( Hydrochoеrus isthmiuѕ ). Неговите блиски роднини вклучуваат заморчиња и карпест шуплинец, а подалеку е поврзан со агути, шиншила и нутриа . Капибарата населува савани и густи шуми и живее во близина на водни тела. Таа е високо социјален вид и може да се најде во групи од 100 единки, но обично живее во групи од 10-20 единки. Капибарата се лови поради неговото месо и кожа, како и поради маснотиите од густата масна кожа.[3] Не се смета за загрозен вид.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Неговото заедничко име е изведено од Тупи ka'apiûara , комплексна аглутинација на kaá (лист) + píi (тенок) + ú (јади) + ara (наставка за агентна именка ), што значи „оној што јаде тенки лисја“ или „тревојадач“.[4]

Научното име, и hydrochoеrus и hydrochaеris, доаѓа од грчкиот ὕδρω ( hydro „вода“) и χοῖρος ( choiros „свиња“).[5]

Класификација и филогенија[уреди | уреди извор]

Капибарата и помалата капибара припаѓаат на подфамилијата Hydrochoerinaе заедно со карпестите шуплини . Живите капибари и нивните изумрени роднини претходно биле класифицирани во нивното семејство Hydrochoeridaе. Од 2002 година, молекуларните филогенетски студии препознаа блиска врска помеѓу Hydrochoeruѕ и Kеrodon, карпестите шуплини, поддржувајќи го сместувањето на двата рода во подфамилијата на Caviidaе .

Палеонтолошките класификации претходно користеле Hydrochoеrinae за сите капибари, додека користеле Hydrochoerinaе за живиот род и неговите најблиски фосилни роднини, како што е Nеochoerus, но од неодамна ја усвоиле класификацијата на Hydrochoerinaе во рамките на Caviidaе.[6] Таксономијата на фосилните хидрохоерини исто така е во состојба на флукс. Во последниве години, разновидноста на фосилните хидрохоерини е значително намалена. Ова во голема мера се должи на признавањето дека капибара моларните заби покажуваат силни варијации во формата во текот на животот на поединецот. Во еден пример, материјалот што некогаш се однесувал на четири рода и седум видови врз основа на разликите во обликот на молар сега се смета дека претставува различно стареење на поединци од еден вид, Cardiathеrium paranensе. Помеѓу фосилните видови, името „капибара“ може да се однесува на многуте видови Hydrochoerinaе кои се потесно поврзани со современиот Hydrochoeruѕ отколку со „cardiomyinе“ глодачите како Cardiomyѕ.[6] Фосилните родови Cardiathеrium, Phugаtherium, Hydrоchoeropsis и Nеochoerus се сите капибари според тој концепт.[6]

Опис[уреди | уреди извор]

Таксидермичен примерок на капибара

Капибарата има тешко тело во облик на буре и кратка глава, со црвено-кафено крзно на горниот дел од телото што добива жолтеникаво-кафеава боја одоздола. Нејзините потни жлезди можат да се најдат во површината на влакнестите делови од нејзината кожа, што е необична одлика кај глодачите. На животното му недостасува коса, а неговата заштитна коса малку се разликува од косата.[7]

Скелет на Капибара

Возрасните капибари растат од 106 до 134 сантиметри во должина, стојат од 50 до 62 сантиметри во височина до рамењата и обично тежи од 35 до 66 килограми. Женките се малку потешки од мажјаците. Најголемите забележани тежини се: 91 килограми за дива женка од Бразил и 73.5 килограми за див мажјак од Уругвај. Исто така, 81 килограми поединец беше пријавен во Сао Паоло во 2001 или 2002 година.[8] Капибарите имаат малку мрежести стапала и заостанати опашки. Нивните задни нозе се малку подолги од нивните предни; имаат три прсти на задните стапала и четири прсти на предните стапала.[9] Нивните муцки се тапи, со ноздри, а очите и ушите се блиску до врвот на главата.

Неговиот кариотип има 2n = 66 и FN = 102, што значи дека има 66 хромозоми со вкупно 102 краци.

Екологија[уреди | уреди извор]

Жолтоглава каракара на капибара
Семејство на капибара што плива

Капибарите се полуводни цицачи кои се наоѓаат низ сите земји во Јужна Америка освен Чиле. Тие живеат во густо пошумени области во близина на водни тела, како што се езера, реки, мочуришта, езерца и блата, како и поплавени савани и покрај реките во тропските прашуми . Тие се одлични пливачи и можат да го задржат здивот под вода до пет минути одеднаш. Тие талкаат во пасишта со просечна површина од 10 хектари во популации со висока густина.

Череп на капибара

Многу бегалци од заробеништво, исто така, може да се најдат во слични водени живеалишта ширум светот. Случувањата се прилично чести во Флорида, иако популацијата за размножување сè уште не е потврдена.[10] Во 2011 година, еден примерок беше забележан на централниот брег на Калифорнија .[11] Овие избегани популации се јавуваат во области каде што живееле праисториски капибари; Капибарите од доцниот плеистоцен ја населувале Флорида [12] и Hydrochoеrus hеsperotiganites во Калифорнија и Hydrochoеrus gаylordi во Гренада, а дивите капибари во Северна Америка всушност може да ја пополнат еколошката ниша на плеистоценските видови.[13]

Исхрана и предација[уреди | уреди извор]

Капибара што јаде сено во зоолошката градина Френклин Парк, Бостон, Масачусетс

Капибарите се тревопасни животни, кои пасат главно на треви и водни растенија, како и овошје и кора од дрвја. Тие се многу пребирливи и се хранат со лисјата на еден вид и не ги почитуваат другите видови кои го опкружуваат. Тие јадат поголема разновидност на растенија за време на сувата сезона, бидејќи има помалку растенија. Додека јадат трева за време на влажната сезона, тие мора да се префрлат на повеќе изобилни трски за време на сушната сезона. Растенијата кои капибарите ги јадат во текот на летото ја губат својата хранлива вредност во зима, па затоа не се консумираат во тој период. Зглобот на вилицата на капибарата не е нормална, така што тие ја џвакаат храната со мелење напред-назад, наместо од страна на страна. Капибарите се автокопрофагни,[14] што значи дека го јадат сопствениот измет како извор на бактериска цревна флора, за да помогнат во варењето на целулозата во тревата што ја формира нивната нормална исхрана и да извлечат максимум белковини и витамини од нивната храна. Тие, исто така, ја регургитираат храната за повторно да ја џвакаат, слично на џвакањето од говеда .[14] Како што е случајот со другите глодачи, предните заби на капибарите растат постојано за да се компензира за постојаното трошење од јадењето на треви; нивните заби на образите исто така растат постојано.

Како и неговата роднина морското прасе, капибарата нема капацитет да синтетизира витамин Ц, а пријавено е дека капибарите кои не се дополнети со витамин Ц во заробеништво развиваат заболување на непцата како знак на скорбут .

Тие можат да имаат животен век од 8-10 години, но имаат тенденција да живеат помалку од четири години во дивината поради предација од јагуари, пуми, оцелоти, орли и кајмани . Капибарата е исто така префериран плен на зелената анаконда .

Социјална организација[уреди | уреди извор]

Познато е дека капибарите се дружељубиви . Иако понекогаш живеат сами, тие почесто се наоѓаат во групи од околу 10-20 поединци, со два до четири возрасни мажи, четири до седум возрасни жени и останатите малолетници. Групите од Капибари може да се состојат од дури 50 или 100 единки за време на сушната сезона кога животните се собираат околу достапните извори на вода. Мажјаците воспоставуваат социјални врски, доминација или општ групен консензус. Тие можат да лаат како куче кога се загрозени или кога женките пасат млади.

Капибарите имаат два вида мирисни жлезди : морило, сместени на муцката и анални жлезди . И двата пола ги имаат овие жлезди, но мажјаците имаат многу поголеми морилови и почесто ги користат аналните жлезди. Аналните жлезди кај мажјаците исто така се обложени со влакна што може да се одвојат. Кристална форма на лачење на мирис е обложена на овие влакна и се ослободува кога е во контакт со предмети како што се растенијата. Овие влакна имаат траен мирис и ги вкусуваат други капибари. Мирисот на капибарите е означен со триење на нивните морилови на предмети или со одење преку чистење и обележување со аналните жлезди. Капибарите можат дополнително да го рашират својот мирис со мокрење; сепак, женките обично бележат без мокрење и мирисаат поретко од машките во целина. Женките почесто бележат за време на влажната сезона кога се во еструсот . Покрај предметите, мажјаците ги означуваат и женките со мирис.

Репродукција[уреди | уреди извор]

Кога е во еструсот, мирисот на женката суптилно се менува и блиските мажјаци почнуваат да го бараат.[15] Покрај тоа, женката ги предупредува мажјаците дека е во еструсот со свиркање низ нејзиниот нос. За време на парењето, женката има предност и избор на парење. Капибарите се парат само во вода, а ако женката не сака да се парат со одреден мажјак, таа или се потопува или ја напушта водата. Доминантните мажјаци се многу заштитнички настроени кон женките, но тие обично не можат да спречат некои од подредените да се дружат.[15] Колку е поголема групата, толку потешко му е на мажјакот да ги гледа сите женки. Доминантните мажјаци обезбедуваат значително повеќе парење од секој подреден, но подредените мажјаци, како класа, се одговорни за повеќе парови од секој доминантен мажјак.[15] Животниот век на спермата на капибарата е подолг од оној на другите глодачи.

Капибарите имаат мирисна жлезда на носот.
Мајка со типично легло од околу четири младенчиња

Гестацијата на Капибара е 130-150 дена и во просек дава легло од четири млади, но може да произведе помеѓу еден и осум во едно легло. Раѓањето е на копно и женката повторно се придружува на групата во рок од неколку часа по породувањето на новородените капибари, кои се придружуваат на групата веднаш штом ќе бидат мобилни. Во рок од една недела, младите можат да јадат трева, но продолжуваат да цицаат од која било женка во групата, додека не се одвикнат околу 16-тата недела. Младите формираат група во главната група. Врвот на размножување е помеѓу април и мај во Венецуела и помеѓу октомври и ноември во Мато Гросо, Бразил.

Мајка и три младенчиња

Активности[уреди | уреди извор]

Иако се прилично брзи на копно, домот на капибарите е во вода. Тие се одлични пливачи и можат да останат целосно потопени до пет минути, способност што ја користат за избегнување на предаторите . Капибарите можат да спијат во вода, држејќи го само носот надвор. Како што се зголемуваат температурите во текот на денот, тие се валкаат во вода, а потоа пасат доцна попладне и рано навечер. Тие, исто така, поминуваат време валкајќи се во кал.[9] Одмараат околу полноќ, а потоа продолжуваат да пасат пред зори.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Reid, F. (2016). Hydrochoerus hydrochaeris. Црвен список на загрозени видови. 2016: e.T10300A22190005. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-2.RLTS.T10300A22190005.en. Посетено на 19 November 2021.
 2. Basic Biology (2015). „Rodents“.
 3. Capybara (Hydrochoerus hydrochaeris) Архивирано на 3 јануари 2012 г..
 4. Ferreira, A. B. H. (1986) Novo Dicionário da Língua Portuguesa, 2nd ed., Rio de Janeiro: Nova Fronteira, p.344
 5. Darwin, Charles R. (1839). Narrative of the surveying voyages of His Majesty's Ships Adventure and Beagle between the years 1826 and 1836, describing their examination of the southern shores of South America, and the Beagle's circumnavigation of the globe. Journal and remarks. 1832–1836. London: Henry Colburn. стр. 619.
 6. 6,0 6,1 6,2 Cerdeño, E.; Pérez, M.E.; Deschamps, C.M.; Contreras, V.H. (2019). „A new capybara from the late Miocene of San Juan Province, Argentina, and its phylogenetic implications“. Acta Palaeontologica Polonica. 64 (1): 199–212. doi:10.4202/app.00544.2018.
 7. „The Cabybara – 10 Facts About the World's Largest Rodent“. WorldAtlas (англиски). 26 July 2019. Посетено на 2020-03-18.
 8. Ferraz, Katia Maria Paschoaletto Micchi de Barros; Bonach, Kelly; Verdade, Luciano Martins (2005). „Relationship between body mass and body length in capybaras (Hydrochoerus hydrochaeris)“. Biota Neotropica. 5 (1): 197–200. doi:10.1590/S1676-06032005000100020.
 9. 9,0 9,1 „Capybara Printout“. Enchantedlearning.com. Посетено на 2013-05-27.
 10. „Nonnatives – Capybara“. myfwc.com. Архивирано од изворникот на 2014-04-06. Посетено на 2013-08-30.
 11. Mather, Kate (18 August 2011). „A gnawing question answered: It's a capybara roaming Paso Robles“. Los Angeles Times. Посетено на 10 January 2012.
 12. Baskin, Jon; Gervais, P. Darrow; Gervais, Camille J. (2020). „A Late Pleistocene capybara (Rodentia, Caviidae, Hydrochoerinae) from near Houston, Texas, USA, with a brief review of North American fossil capybaras“. Proceedings of the Academy of Natural Sciences of Philadelphia. 167: 57. doi:10.1635/053.167.0105.
 13. Erick J. Lundgren, Daniel Ramp, John Rowan, Owen Middleton, Simon D. Schowanek, Oscar Sanisidro, Scott P. Carroll, Matt Davis, Christopher J. Sandom, Jens-Christian Svenning, Arian D. Wallach, James A. Estes, 2020, Introduced herbivores restore Late Pleistocene ecological functions, PNAS, 117 (14), pp.7871-7878, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America
 14. 14,0 14,1 „Meet Taronga's Capybaras“. Taronga Zoo. Посетено на 29 December 2021.
 15. 15,0 15,1 15,2 Herrera, Emilio A.; MacDonald, David W. (1993). „Aggression, dominance, and mating success among capybara males (Hydrochaeris hypdrochaeris)“. Behavioral Ecology. 4 (2): 114. doi:10.1093/beheco/4.2.114.