Зенитизам

Од Википедија — слободната енциклопедија

Зенитизам било уметничко движење во Југославија од 1921 до 1926 година, прво во Загреб од 1921 до 1924 година и од 1924 година во Белград.[1] Тоа првенствено вклучувало визуелни уметности, графички дизајн, поезија, литература, театар, филм, архитектура и музика.[2] Како и другите авангардни движења во тоа време, имало антивоени, антибуржоаски и антинационалистички ставови и ја отфрли традиционалната култура и уметност. Мициќ го дефинирал како „апстрактен метакосмички експресионизам“.

Љубомир Мициќ, основач на Зенитизмот, на меѓународната изложба на плакати на списанието Зенит, јануари 1925 г.

Движењето[уреди | уреди извор]

Движењето било формирано по Првата светска војна, за време на која Југославија загубила еден милион жители.[3] Иако некои уметници од регионот биле познати во Европа, Зенитизмот било првото значајно уметничко движење од Балканот во Европа.

Зенит[уреди | уреди извор]

Повеќето од неговите идеи биле пренесени преку списанието Зенит кое го лансирал Љубомир Мициќ и кое објавило 43 изданија помеѓу 1921 и 1926 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Dragiša Živković (1971). Živan Milisavac (уред.). Jugoslovenski književni leksikon [Yugoslav Literary Lexicon] (српскохрватски). Novi Sad (SAP Vojvodina, SR Serbia): Matica srpska. стр. 586.
  2. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2012-03-22. Посетено на 2022-02-16.
  3. Erlikman, Vadim (2004). Poteri narodonaseleniia v XX veke : spravochnik. Moscow. ISBN 5-93165-107-1.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]