Неоимпресионизам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Жорж Сера, Недела попладне на островот Гранд Жат, 1884

Неоимпресионизам е модернистички правец во сликарството што го вовеле француските и белгиските сликари кои (покрај идејата за набљудување на природата) водат сметка и за резултатите од т.н. научно експериментирање. Неоимпресионистите ставаат на платното чисти бои и ги нанесуваат во вид на точки, цртички или ситни дамки. Критичари на овој стил го нарекле поентилизам во 1880-тите.