Едрење на Летните олимписки игри 2012

Од Википедија — слободната енциклопедија

Натпреварите во едрење на Летните олимписки игри 2012 ќе се одржат од 28 јули до 11 август во едриличарскиот центар Вејмут и Портланд во јужна Англија. Медали ќе бидат доделени во 10 дисциплини, а се очекува да настапат околу 380 натпреварувачи. Во споредба со натпреварите на претхдните игри, изменети се дисциплините во женска конкуренција. Така, наместо натревари во класата инглинг, воведени се натпревари во класата Елиот 6 m, додека класата торнадо е отфрлена од програмата.

Распоред на натпревари[уреди | уреди извор]

БОД Трка на сите посади за бодови ДВО Меѓусебни двобои за бодови ЕФ Елиминациска фаза Ф Финале
дисциплина↓/датум → 29 јул 30 јул 31 јул 1 авг 2 авг 3 авг 4 авг 5 авг 6 авг 7 авг 8 авг 9 авг 10 авг 11 авг
фин (м) БОД БОД Ф
ласер (м) БОД БОД Ф
ѕвезда (м) БОД БОД Ф
даска (м) БОД БОД Ф
класа 470 (ж) БОД БОД Ф
Елиот 6 m (ж) ДУЕ ЕФ Ф
даска (ж) БОД БОД Ф
ласер радијал (ж) БОД БОД Ф
класа 49 (мешовито) БОД БОД Ф

Резултати[уреди | уреди извор]

Машки дисциплини[уреди | уреди извор]

Дисциплина Злато Сребро Бронза
едрење на даска
детали
класа ласер
детали
класа фин
детали
класа 470
детали
класа ѕвезда
детали

Женски дисциплини[уреди | уреди извор]

Дисциплина Злато Сребро Бронза
едрење на даска
детали
класа ласер радијал
детали
класа 470
детали
Елиот 6 m
детали

Мешовити дисциплини[уреди | уреди извор]

Дисциплина Злато Сребро Бронза
класа 49
детали

Освојувачи на медали[уреди | уреди извор]

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
Вкупно

Надворешни врски[уреди | уреди извор]